Izgalmas témát feszeget Yance Ford legújabb dokumentumfilmje, a Rendőri hatalom. A cím önmagáért beszél, a másfél órás film körül járja az amerikai rendőrség megalakulásának és formálódásának történetét. És már most nézheted a Netflixen!

Yance Fordot már korábban is Oscar-díjra jelölték egy dokumentumfilmjéért, amelyben a saját fivérének meggyilkolása és a gyilkos végül szabadon bocsátása ügyét tárta fel. A rendezőt így nem véletlen, hogy különösen érdekli az igazságszolgáltatás működése, történelme, jelenlegi formájának és intézményének kialakulása.

A Rendőr hatalom pontosan ezt a témát járja körül. Kezdve a gyarmatosítás korával, amikor a brit csendőrség intézménye sajátos formában került át a gyarmatokra, beleértve Amerikát is. Akkoriban a rendfenntartásnak három pillére volt. Az egyik a rabszolgaőrség, amely az ültetvényekről megszökő rabszolgákat gyűjtötte be.

A második maga a hadsereg volt, amellyel a gyarmatok határainak folyamatos tágítása miatt felmerülő összeütközéseket kezelték az őslakosokkal. A harmadik pedig a rendőrség, amely a szakszervezetek és az akkor még nem fehérnek tartott bevándorlók – olaszok, görögök, írek – életét felügyelték.

A dokumentumfilm rengeteg archív felvételt is tartalmaz, amelyek helyenként a maguk nyers brutalitásában mutatják meg a rendőri erőszakot. Többek közt George Floyd halálának körülményeit is vizsgálja.

A Rendőri hatalom már elérhető a Netflix kínálatában. Ha van élő előfizetésed a platformra, akkor elég csak a film itteni adatlapján a logójára kattintani és indul is a lejátszás.