A Vadászat a Vörös Októberre a valaha készült egyik legjobb tengeralattjárós film, ha azt mondjuk, hogy apáink kedvence, valószínűleg sokan pontosan értitek, mire is gondolunk. Az 1990-ben bemutatott film valódi kasszasiker volt, az év hatodik legtöbb bevételt termelő produkciója, a hang és vágás kategóriákban pedig Oscar-díjra is jelölte az Akadémia. Az összképhez nagyban hozzájárult, hogy a hidegháborús thriller főszerepét az ikonikus Sean Connery játszotta, azonban igen kevésen múlt a szereplése, arról nem is beszélve, hogy az utolsó pillanatban ugrott be helyettesíteni a kollégáját. Hogy hol van a helye ebben a történetben egy rosszul elküldött faxnak? Kult rovatunk új cikkében megadjuk a választ!

Őszintén szólva nehezen tudjuk elképzelni a Vadászat a Vörös Októberre című thrillert Sean Connery szereplése nélkül, holott a színész az utolsó utáni percben csatlakozott a produkcióhoz. A film már két hete forgott, amikor az Out of Africa osztrák színésze, Klaus Maria Brandauer visszamondta a szovjet tengeralattjáró kapitányának, Marko Ramius szerepét A francia forradalom javára.

Amikor az alkotók megkeresték Conneryt a szerep kapcsán, a színész habozott, hogy elvállalja-e. Az Associated Pressnek adott korábbi interjújában elmondta, hogy úgy érezte, hogy a film nem véletlenül lett időzítve éppen a hidegháború végére, ami nem töltötte el jó érzéssel, ugyanis nem akarta a nevét adni egy propaganda filmhez. Mint később kiderült, erről szó sem lehetett, mivel a film története még Gorbacsov előtt játszódott. Erről azonban Connery mit sem tudott, ugyanis tévedésből egy olyan faxot küldtek el neki, amiből hiányzott a forgatókönyv első oldala, ami tisztázta volna a dolgot.

A szerződés aláírása után színésznek egyetlen napja volt felkészülni a forgatása, ami egyáltalán nem látszott meg a végeredményen. A véletlen műve, hogy később ő és Brandauer együtt állt a kamerák elé a Soha nem mondd, hogy soha kapcsán, de mindketten feltűntek az 1990-es Oroszország házban is, melyet alig néhány hónappal a Vadászat a Vörös Októberre után forgattak.