2018.11.22   szerző: JcWh   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

Filmek, amelyekben William Holden legkiválóbb alakításait nyújtotta. Ha valaki szeretné megismerni nagy vonalakban Bill Holden-t és munkásságát, ezekkel a filmjeivel kezdje. A filmekhez Holden filmes karrierje szempontjából fontos információkat és érdekességeket fűztem.

#10

dráma | kaland

A világutazó Patrick Foley (William Holden) halálos beteg, ezért úgy dönt visszautazik szülőföldjére, hogy az Ausztrália belsejében lévő völgyben haljon meg, ahol szülei... több»

William Holden utolsó előtti filmje és utolsó jelentős drámai alakítása.
#9

dráma

Egy mamutkonszern vezére szélhûdés következtében váratlanul meghal, és egy elbizonytalanodott igazgatótanácsot hagy hátra, amelynek tagjai közül valakit utóddá kell... több»

Újabb Oscar-díjat érő alakítása Holden-nek, amellyel még jelölésig sem jutott el. A filmben a kor további nagy sztárjaival szerepelt együtt, többek között Barbara Stanwyck-kel, Fredric March-al és Shelley Winters-sel.
#8

dráma | háborús | kaland

Javában dúl a második világháború, és a Csendes-óceáni fronton brit hadifoglyok egy csapata nehéz döntés előtt áll. A japánok velük építtetnék fel a stratégiai... több»

William Holden karrierjének legnagyobb kasszasikerét elérő filmje.
#7

74 A vad banda  (1969)

akció | kaland | western

Pike és katonának öltözött társai rablóbandaként garázdálkodnak a vadnyugaton, s az erõszakos konkurens bandákkal vívott küzdelem egyre kegyetlenebbé válik. Thornton, aki... több»

Hosszabb mélyrepülés után ez a film repítette újra fel, az 50 éves William Holden-t az A-listás sztárok közé.
#6

dráma | háborús

A színhely a 17-es német hadifogolytábor a II. világháború idején: J. J. Stetson kivonja magát a tábor közösségi életébõl, és amikor csak teheti, másokon élõsködik.... több»

William Holden ezzel az alakításával nyerte el az Oscar-díjat, habár sem ő, sem a közvélemény nem érezte úgy, hogy neki kellett volna megkapnia. Holden szerint kompenzálásként kapta meg a díjat, amiért az Alkony sugárút-ért nem kapta meg korábban.
#5

68 Piknik  (1955)

dráma | romantikus

Hal Carter (William Holden), az egykori egyetemi focisztár, a Munka Ünnepén egy kansasi kisvárosban száll le a tehervonatról, hogy meglátogassa egykori évfolyamtársát (Cliff... több»

William Holden szexszimbólummá válásának egyik meghatározó filmje. 37 évesen játszotta el a több mint 10 évvel fiatalabb karakterét a filmben.
#4

84 Hálózat  (1976)

dráma

Howard Baele (Peter Finch) egy korosodó tévériporter, aki hajdanán szebb napokat is látott. Miután a népszerűsége tovább zuhan, elbocsájtják a munkahelyéről. A rossz hírre... több»

William Holden karrierjének utolsó nagy kasszasiker filmje és egyben utolsó Oscar-díjra jelölt alakítása. Peter Finch haláláig őt tartották a legnagyobb esélyesnek a díj elnyerésére.
#3

dráma | zenés

Frank Elgin egykor népszerû énekes-színész volt a Broadway-on, de ma már csak árnyéka önmagának és alig emlékeznek rá az emberek. Egy fiatal rendezõ, Bernie Dodd azonban... több»

William Holden Oscar-díjas szintű alakítása, sajnos nem jelölték a díjra. Grace Kelly viszont elnyerte alakításáért a díjat.
#2

dráma | romantikus

Joe Bonaparte (William Holden) a tehetséges, ifjú hegedűművész bokszoló szeretne lenni, hogy felnézzenek rá az emberek és több pénzt keressen. Bonaparte apja (Lee J. Cobb) a fiút... több»

William Holden első főszerepe a vásznon, amivel egyből megszilárdította nevét a filmiparban. Barbara Stanwyck támogatásának sokat köszönhetett.
#1

dráma

A film az ötvenes évek Hollywoodjában játszódik. Norma Desmond (Gloria Swanson) a némafilmek idejében híres filmsztár volt, mára jószerivel elfeledték. A nő a komornyikjával,... több»

William Holden első Oscar jelölést érő alakítása, amely egyben fordulópontot jelentett karrierjében. Ezután vált az 50-es évek egyik legkeresettebb színészévé.