Hamarosan a mozikban Peter Farrelly filmje, melynek premierje kapcsán 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod a filmről.

Jövő héttől végre a hazai mozikba is megérkezik az 5 Oscarra jelölt Zöld könyv - Útmutató az élethez, mely több tucat elismerést zsebelt be a világ legrangosabb filmfesztiváljain. 

A film rendezői székét Peter Farrelly foglalhatta el (Dumb és Dumber - Dilibogyók, Keresd a nőt!), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk majd, mint Viggo Mortensen, Linda Cardellini, Mahershala Ali, Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, P. J. Byrne és Brian Stepanek. A forgatókönyvet Nick Vallelonga, Peter Farrelly és Brian Hayes Currie szerezte.

Íme 10 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • Viggo Mortensen javaslatára a film főcím nélkül kezdődik. Az alkotók ezzel azt a hatást szerették volna erősíteni a nézőkben, hogy úgy érezzék, mintha nem is egy filmet néznének.
  • Nick Vallelonga egy interjúban elmondta, hogy sokszor megkönnyezte a forgatást, mivel a színészek, köztük Linda Cardellini, annyira emlékeztették őt a szüleire.
  • Kris Bowers, a film zeneszerzője volt Mahershala Ali dublőre a zongorázós jelenetekben.
  • Viggo Mortensen nagyjából 20 kilót szedett fel a szerep kedvéért.
  • A Zöld könyv - Útmutató az élethez világpremierje 2018. szeptember 11-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. Ezt követően bemutatták a New Orleans-i Filmfesztiválon, és AFI Festen és a BFI Londoni Filmfesztiválon is.
  • A film remek kritikai fogadtatásban részesült. A Zöld könyv 223 szemlézett cikket követően jelenleg 82 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2019. január).
  • Az Amerikai Filmintézet beválogatta a Zöld könyvet 2018 10 legjobb filmje közé.
  • A filmet több tucat díjat nyert a legrangosabb filmfesztiválokon. A legjelentősebbek: Toronóti Nemzetközi FIlmfesztivál - Közönségdíj, The National Board of Review - Legjobb film, Golden Globe-díj - Legjobb film (musical és vígjáték), Golden Globe-díj - Legjobb forgatókönyv.
  • A cím a múltban évente "Negro Motorist Green Book" elnevezéssel megjelenő útmutatót idézi, amely tanácsokat adott a színes bőrű utazóknak az amerikai Délen való biztonságos közlekedésről.
  • Don Shirley alakítója, Mahershala Ali, teljes nevén Mahershalalhashbaz Ali Gilmore (nevének jelentése: a Biblia leghosszabb neve, Hamar a zsákmányra!) az első iszlám vallású Oscar-díjas. A „Holdfény” című film legjobb mellékszereplőjeként lett díjazott.

Hazai premierdátum: 2019.02.21.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: