2025.06.30 10:28 Aragorn Olvasottság: <100x
0

A férfiak dehonesztálása giccses kivitelben

Végül csak rávettek engem is (barátok) arra, hogy megnézzem a Barbie nevű giccses agymenést, de bevallom, hogy csak nagy küszködve tudtam végigszenvedni az egészet.

A Barbie baba mint játéktermék története egyébként 1959-re nyúlik vissza, amikor egy Ruth Handler nevű amerikai vállalkozónő egy német baba (a Bild Lilli) mintájára megkezdte gyártását a Mattel nevű céggel. A baba gyorsan népszerűségre tett szert a 60-as években, és ismertsége megmaradt a 2000 utáni időkre is. Az új korszakban azonban a genderizmus valamiféle szimbólumot kezdett látni benne, és ezt lovagolta meg a Barbie film készítő stábja.

A férfiak dehonesztálása giccses kivitelben

Ami számomra rögtön kiderült erről a filmről, hogy Greta Gerwig rendezőnő rendkívül sajátosan vélekedik a férfiakról és szerepükről a társadalomban. Gyakorlatilag feleslegesnek tekinti őket, és majdhogynem károsnak. A női egyenjogúság és feminizmus nála már inkább egy matriarchátusban működő, elképzelt világ, ahol a biológiailag és minden téren többre képes nők kezében van az irányítás. Legalábbis a 40 éves Greta Gerwig szerint.

Nem tudom, hogy a férjét is csak ennyire kevésre tartja-e, vagy például az apját, esetleg kisfiát (két gyermeke van, de azt nem tudom, hogy fiúk vagy lányok), mindenesetre a férfiak ennyire túlzó dehonesztálása gusztustalan szerintem.

Ami a főszereplőket illeti: úgy tűnik, van az a pénz, amiért ilyesmiket is bevállalnak élvonalbeli színészek, mint Margot Robbie és Ryan Gosling, akik vagy nem fogták fel, mihez adják a nevüket, vagy nagyon is egyetértenek vele. Nem tudom, melyik a rosszabb.

A film képi világa is idegesítő, de mondjuk ez egyéni érzékenység és ízlés kérdése inkább. Végső értékelés: maximum két csillag. Verbális ízlés- és környezetszennyezés.

55 Barbie  (2023)

akció | családi | dráma | fantasy | kaland | romantikus | vígjáték

Barbielanden minden a helyén van, a frizura tökéletes, a ruhák csodálatosak és minden kiegészítő passzol, egyszóval: ez egy tökéletes világ, legalábbis külsőleg. Aki itt akar... több»

0