Időközben többször is néztem, és a fő kedvenc filmem lett. Nemcsak az értékes tanulsága miatt, hanem a technológiai úttörő ereje miatt is. Szerintem az utóbbi évek legtöbb filmjét is übereli (már csak örökérvényű mondanivalójában is), és nagyon örültem, amikor újra kiadták moziban. Természetesen 3D-ben néztük, és egyszerűen le voltam nyűgözve! (Attól még nézem DVD-n, sőt majd amikor odaérek, Blu-Ray 3D-s változatát is megveszem. Ebbe érdemes befektetni, amennyiszer újranézhető.) Az már csak hab volt a tortán, hogy a végén a második részből kaptunk újabb jelenetsor-ízelítőt, film előtt pedig az előzetes is lement 3D-ben. Ilyen csodás víz alatti világot még nagyképernyőn nem láttam. Meg egyébként is... James Cameronék nem tudnak csalódást okozni. Így születnek a modern klasszikusok.
Talán a kilencevenes évek óta nem volt ilyen mértékű előre/feltörés a sci-fik történetében.Persze újdonságokból nem nagyon szokott hiány lenni,még a folytatásoknál sem,vagy esetleges újrafeldolgozásoknál,de ennél annyira érződik az a fajta újszerűség,ami egy egyedihez kell,hogy az már bemutatásakor halhatatlan remekműnek tetszett. Új világ,új lények,a távoli jövőben,meg a látvány-minden egyes snittje aranyat ér. Beleértve a szenzációs 3D-t,meg mennyire színes,és nem maradhat el,hogy mennyire tele legyen utalásokkal,és tanulsággal záruljon.Ez drámai módon festi le az emberiség jövőjét,de hogy ne legyen nagyon szájbarágós,egy fordulatos happyend-del zárja le. James Cameron tehát hatalmas filmet vezényelt le a rendezői székből,és nem hiába,érthető egy ekkora remekmű sikere mind bevételben,mind kritikailag. Ehhez kapcsolódóan: Ha még sokat is kell várni a folytatásra,de engem már annak híre megvett.Vagy ilyen jó lesz,vagy jobb (lehetséges),de rosszabb szerintem nem lehet. Szóval klasszikus,zenei részére sincs panasz. 10/10