2020.08.20 12:11 Fortress Olvasottság: <100x
5

Kihagyott lehetőség a háborús filmek között

A Midwayi tengeri csata - mely a Csendes-óceán kellős közepén bontakozott ki 1941 júniusában a császári Japán és az Egyesült Államok között - a második világháború történetének harmadik legnagyobb fordulópontját jelentette (a sztálingrádi és az el-alameini ütközetek mellett). Jelentősége leginkább az USA történetében volt kiemelkedő, hiszen tétje a Csendes-óceán feletti uralom, Amerika keleti partjának sorsa és az amerikai flotta léte volt. Az amerikai filmipar 2019-ben, Roland Emmerich segítségével már másodszor dolgozta fel a csata történetét, Jack Smight 1976-os filmje után, melyben Charlton Heston és Henry Fonda alakították a legfőbb karaktereket. A 76-os változat számtalan elemében Walter Lord: Hihetetlen győzelem című 1967-ben megírt regényét követte, mely több túlélővel készült interjút is figyelembe vett.

Emmerich 2019-es filmje inkább a látványra fókuszál és a nézőt az inger-gazdag, színes és lenyűgöző harci jelenetekkel próbálja lenyűgözni. A főbb szerepekben: Luke Evans, Patrick Wilson, Woody Harrelson és a gyönyörű Mandy Moore látható. Nézzük a film pozitívumait előbb: jó, hogy a csata előzményei nagyobb hangsúlyt kapnak és levezetődik, hogy milyen események vezettek a támadáshoz, vagyis a Midway elleni japán invázióhoz (például Pearl Harbor lebombázása). Pozitívum, hogy rengeteg a látványos scene, melyekben kapunk izgalmas légi-harc jeleneteket, melyek többsége nem CGI orgia.

Kihagyott lehetőség a háborús filmek között

Tetszetős számomra annak kiemelése is, hogy a Midway szigetek ellen irányuló japán hadművelet kivédése a japán kód megfejtésével volt lehetséges, melyben kulcsszerepet játszott egy bizonyos Joseph J. Rochefort fregattkapitány, akit a filmben Brennan Brown alakít. Pozitívum Woody Harrelson játéka, aki hitelesen jeleníti meg Chester Nimitz admirálist. Végül: jót tesz a filmnek, az amerikai repülőgép-hordozók - a Yorktown, Hornet és az Enterprise - ügyesen "elénk tett" látványa, hiszen végül is ezek a legendás laposok nyerik meg a történelem legnagyobb tengeri csatáját. És most nézzük a negatív kritikákat, melyekből sajnos sokkal több van. Elsőként említeném, hogy túl hosszú időt vesz el a filmből a Pearl elleni japán bombázás jelenete, szinte már fele-fele élményt hoz a két csata (Pearl és Midway), miközben a film címe elvben: Midway. Ugyancsak negatívum a sok erőltetett pátosz, hősies beállítás, már-már komikus heroizálás a tényszerű, objektív és nyers bemutatásokkal szemben. Az is probléma szerintem, hogy túl nagy szerepet kap az a néhány pilóta, akik bizonyíthatóan bombát tudtak dobni a 4 legnagyobb japán anyahajóra (az Akagi, Kaga, Hiryu, Soryu hordozókra), ők: Dick Best (Ed Skrein) és Wade McClusky (Luke Evans). Gyakorlatilag mondhatni: róluk szól a film, noha rajtuk kívül rengetegen tettek a "hihetetlen győzelemért". Hiányzik a Midway -ből az objektivitás és az egyszerűség is, annak igénye, hogy maguk az események és tények tudjanak hatni a nézőkre, az erőltetett és szájbarágós hatásvadászat helyett. Összességében a mérleg negatív irányba billenése miatt 60% -ra értékelem a filmet, mely részletezve így áll össze: alaptörténet: 65%, rendezés: 55%, színészet: 65%, látványvilág: 70%. A közepessége dacára történelem-kedvelőknek azért ajánlani tudom, mert átélhetővé teszi a Peral Harbor és Midway elleni nagy japán támadásokat. De mint kihagyott lehetőség bosszantó, hogy ezt nem egy sokkal ütősebb módon éri el.

75 Midway  (2019)

akció | dráma | háborús | kaland | történelmi

Roland Emmerich, A függetlenség napja rendezője ezúttal egy érdekfeszítő történelmi akció-drámával tiszteleg a második világégés döntő fontosságú összecsapásában... több»

5