2021.03.06 17:42 jakedave Olvasottság: 278x
1

A családi vígjáték, ami sokkal több, mint aminek látszik

Ritka, amikor egy elsőre családi komédiának tűnő film sokkal több, mint aminek látszik, de A család kicsi kincse bőven ebbe a kategóriába sorolható. Ennek a roppant szellemes filmnek a központjában egy eléggé elbaltázott család áll. Álljon itt róluk egy nagyon rövid kis ismertető!

1. Apuka - épp egy nagy sikereket ígérő, életeket megváltoztató tréningkönyvön dolgozik, de a motivációs előadását csupán kilenc, nála is szerencsétlenebb lúzer látogatja.

A családi vígjáték, ami sokkal több, mint aminek látszik

2. Anyuka - vele semmi nagyobb gikszer nincs, ide-oda sodródik, nincsenek nagy ambíciói, sem mély lábnyoma a bolygón. Elvált.

3. Nagybácsi, az anyuka meleg fivére, aki beleszeretett az egyik diákjába, de amikor az sajnálatos módon nemhogy nem viszonozta a szerelmét, hanem helyette a másik Proust-kutató kollégát választotta, öngyilkossági kísérletet követett el.

4. Nagypapa - egy kiöregedett, rocker életművész, aki mindig életvidám, bölcs és laza, persze a különböző textúrájú és ízvilágú kábítószerek fogyasztásának is köszönhetően.

5. Fiú - némasági fogadalmat tett egészen addig, amíg fel nem veszik a pilótaképző iskolába, s ezáltal úgy érzi, hogy mindenki felett áll, kritikus szemmel figyeli családja bénázását.

6. Kislány - kicsit csúnyácska, ám boldog kis rugó, aki második helyezett lett egy szépségversenyen, de mivel az első helyezettet visszaléptették, ő került az első helyre. Ez pedig azt jelenti, hogy ő jutott tovább a következő fordulóba, a nagy versenyre, a Család kicsi kincsébe.

Ezzel a felállással indul a film. Egy rövidebb egyeztetés, pro és kontra érvelések, veszekedések és kiegyezések után úgy dönt a család, hogy bepattannak a sárga VW kisbuszukba, és az egész országot átszelve elutaznak a gyermekszépségversenyre, ahová a kis Olive hivatalos. A főszereplő karakterek jelleméből sejthetjük, hogy nem ez lesz minden idők legsimább utazása. Ám attól függetlenül, hogy valóban kisebb-nagyobb bonyodalmakba, vagy épp személyes tragédiákba keverednek, egy nagyon hangulatos, szívet melengető és vidám utazásban lesz részük. S mindezt cseppet sem tanulság- és társadalomkritika mentesen tárják elénk az alkotók.

A film rengeteg témát érint. Bemutatja az amerikai álom iránti vágyat és annak bukását (ezt amúgy a legjobban A Richard Nixon-merénylet című film adja vissza). Görbe tükröt tart a szépségversenyek, főként a gyermekszépségversenyek világa elé. Tökéletesen parodizálja ezt a világot, már csak azzal is, hogy Olive kimondottan hiányában van azoknak a külső jegyeknek, amik egy ilyen versenyen fontosak: duci, szemüveges, az öltözködése is érdekes, viszont mégis a legimádnivalóbb szereplő az egész filmben. Ennyit a külsőségekről.

A társadalomkritikák mellett a film nagyrészt önmagunk és szeretteink elfogadásáról szól, saját és az ő hibáikkal együttesen. Nyilván itt olyan hibákról beszélünk, amelyek nem vezetnek az emberi kapcsolatok teljes felbomlásához, csupán apróbb, bosszantó tulajdonságok, amelyek mindenhol tetten érhetők. Ám mindezeknek megvan a sajátos szépsége, egy tökéletes, hibátlan világ rém unalmas és nyomasztó lenne. Nem baj, ha néha kicsit bolondok vagy bénák vagyunk, ha mindig csak a tökéletességet hajszoljuk, akkor a teljes életünket elvesztegetjük egy elérhetetlen ideálért.

A színészi alakítások fenomenálisok. Ugyan mindegyik színészt láthattuk már nevesebb produkcióban, abban szerintem egyetérthetünk, hogy nem a legnagyobb hollywoodi szupersztárok játsszák a főbb szerepeket. Viszont ez pont így tökéletes. Mindenki hibátlanul adja át karakterének sajátosságait, annak jellemhibáival együtt. Az én véleményem szerint messze a kislány, Abigail Breslin és a nagybácsi, Steve Carell nyújtja a legmaradandóbb teljesítményt. De Paul Dano (akit sokáig nem tudtam mire vélni, de már a negyedik filmben láttam remekül játszani) néma játéka, Greg Kinnear szerencsétlenkedése is nagyon vicces. Érdekes, hogy pont Alan Arkin kapta meg a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, aki a film jó részében (úgymond) nincs is a színen, s amikor igen, akkor is csak egy átlagos laza nagypapát alakít. Semmi kiemelkedőt nem találtam benne, de hát ízlések és pofonok, nem én osztom a díjakat, sajnos...

A filmet anyagi nehézségek miatt több évig forgatták, és ehhez a tényhez kötődik egy apróbb érdekesség Steve Carellel kapcsolatban. Mikor ugyanis elkezdték a munkálatokat, a producerek aggódtak, hogy Carell túl ismeretlen színész egy olyan hangsúlyos szerephez, mint amit Frankként alakít a műben. Inkább egy híresebb sztár leszerződtetésén gondolkodtak, Bill Murray és Robin Williams is a jelöltek között volt. Ám amíg a forgatás tartott, Carell olyan sikeres produkciókban szerepelt és szerzett világhírnevet, mint A 40 éves szűz és a The Office sorozat. Így rövid időn belül a színész olyan ismert branddé vált, hogy a forgatások befejeztével már vele promózták a filmet. Nagyot fordulhat a világ 1-2 év alatt.

További érdekesség: sok közös pont van a film és a későbbi sikersorozat, a vallási szintű rajongást kiváltó Breaking Bad között (én személy szerint nem osztom ezeket a nézeteket). Mindkettő az új-mexikói Albuquerque-ben játszódik (itt van a szépségverseny, ez a város a család végső úti célja). Már ez is érdekes, hogy hogyan lehet pont ezt a (relatíve) kevésbé ismert várost kiválasztani mindkét produkcióban, viszont még meglepőbb, hogy mindkét alkotásban szerepel Bryan Cranston és Dean Norris. A filmben még csak vicces mellékszereplőket, a sorozatban viszont már főszereplőket. Konteók esetleg?

dráma | road movie | vígjáték

Olive családjában minden nap egy nagy kaland. A kislány apja, Richard a Föld legszerencsétlenebb karriertanácsadója. Az irodalomtanár Frank nagybácsi egy viszonzatlan szerelem miatt... több»

1