2015.10.30 19:45 Sodanth Olvasottság: <100x
0

Íme a netfüggő generáció...

Nem hittem volna, hogy lehet erről a témáról értelmes mozit csinálni, de korunk egyik legjobb rendezőjének, David Finchernek sikerült. A Sony-Columbia most az egyszer összeszedte magát, a forgatókönyvet, nem akárki írta, Aaron Sorkin, aki nagyon ért a jó párbeszédekkel teli sztorikhoz és ügyesen adaptálta könyvét. A film igazi társadalomkritika, bár Zuckerberg és a Facebook van a középpontban, de ahhoz hogy megértsük, mit miért csináltak a mostani fiatalok generációját is megkell érteni. A mi generációnkat.

Mi akik most 15-30 éves korúak vagyunk, mi akik az internettel együtt nőttünk fel, az életmódunkat, a gondolkodásunkat, szinte mindenünket befolyásolja, így ez a közösségi portál is. Az igazi Zuckerberg először meg sem akarta nézni, de csak rábeszélték, az egyetlen, amit kiemelt, hogy hiteles volt a ruházat és a díszlet, mert a történet nagy része kitalált, a valóságban nem épp így történtek az események. A mozi eszméletlen tempót diktál, pörögnek a párbeszédek, de annyira hogy életemben először kénytelen voltam szinkronra váltani (pedig nem szeretek), mert nem lehetett követni. A képi világ nagyon jó, Fincher nagyon ért a világításhoz és a hangulatkeltéshez, ehhez jön még a fantasztikus zene tól és Atticus Rosstól, külön dicséret érte.

Íme a netfüggő generáció...

Jesse Eisenberg pazar, nagyon illett rá, jó társa volt Garfield is, akárcsak Rooney Mara, vagy Armie Hammer (kétszer). Viszont a legnagyobb meglepetés nekem Justin Timberlake, aki tökéletesen hozta a karakterét, igazi rohadék volt, aki mindenben csak a pénzt és a sikert látta, embereket félreállítva maga körül, hiába, de sajna ebben a világban ilyenné kell válni ha akkora dolgokat akarsz véghez vinni, mint a Facebook. A világ az ilyen furcsa és őrült, amiben élünk, kiszámíthatatlan, akárcsak az internet világa, itt más szabályok működnek, mint a való életben és Mark pontosan tudta, hogy mi kell az embereknek. A befejezés persze igazságot tesz, de nem oszlatja el kételyeinket, nincs katarzis, sem happyend, szimplán megmagyarazzák azt amit tudni vélünk, de nem valljuk be magunknak, vagyis hogy pénzzel minden megoldható. Minden csak igaz emberi kapcsolatok nem, ezt jelzi a zárójelenet, hogy világ legfiatalabb milliárdosa, a legnagyobb közösségi oldal feltalálója magányosan ül. Merem remélni, hogy nem így van. Megtekintése ajánlott.

dráma | életrajzi

Mark Zuckerber 2003-ban egy őszi éjszakán egy egyszerű komputerprogram megírásakor még nem is gondolt arra, hogy csakhamar a világ leggazdagabb, és legbefolyásosabb emberi közé... több»

0