Közösség

Vélemény:

 

89 Bronxi mese

(1993)

Bronxi mese

 
Gyorvik   2024.02.15 21:05
0

Kissé sajátos módon értelmezi a maffiavilágot, mindezekkel együtt nagyon testhezállóan és emberközelien. Úgy tűnik, mindenekelőtt a nagyon zárt, nagyon markáns és vonalas érzelmi világú maffiózó kapcsolat kialakítási lehetőségeit óhajtja bemutatni.
Az ilyen kísérletek ámbátor nem túlságosan gyümölcsözőek, szegény kisfiú feltűnése jobbára csak zavaró tényező lehetne egy hasonló kaliberű ember életében. Hasonló szituációra egy-két esetben van utalás más filmekben is, a szorosabb kapcsolat természetszerűleg eléggé ritka. Attól elvonatkoztatva, hogy a készítők mit szerettek volna sugallni, a realitás azt sugallná, hogy az ilyen korú fiúnak a családi hátterében valamilyen hiány jelentkezik, melyben az apaszerep, a lehetőség, hogy felnézzen valakire – teljesen kiesik. A filmben ilyesmire nincs utalás, ellenkezőleg. Jóllehet, nagyban előfordulhat, hogy a helyzet olyan körülményeket szül, amelyben ilyen típusú ihletett kapcsolat jön létre. Nyilvánvalóan a dramaturgia folyama azt próbálná közölni, hogy az évek során szikla szilárddá vált kemény jellem azért bizonyos helyzetekben megenyhül.
Calogero innentől kezdve végig két életszemlélet, két merőben más apafigura közt őrlődik, ugyanakkor saját maga léte is új dimenzióba kerül, amelyben ketten versenyeznek az elismeréséért. Noha nem is vitás, a könnyűnek tűnő utak mindig hamar és könnyűszerrel megkísértik az embert – ezen szemszögből tekintve a mindennapok unalmas és érdektelen egymásutánjai – még ha erkölcsösebbek is – nem túl vonzóak. C. persze sosem kérdezte, vajon mi vezetett odáig, hogy valaki a kis kávézójában diskurálva egész nap kávét szürcsöljön, miközben ügyet sem vet az anyagiakra, és az ajtó előtt még egy Cadillac is várja. De talán ő is sejtette, hogy mindennek meg van az ára. Ennek felismerésére két lehetősége is nyílt – sajnálatos módon –, mindkettő egy pisztolylövéssel ért véget.
A Bronxi mese idealizált gengszerfilmes környezetbe ágyazott fiatalkori útkeresés, amelyben a főhős a világban tévelygő ember allegóriája, akinek lelki üdvéért harcol a jó és a rossz.