Közösség

Vélemény:

61 Napóleon

(2023)

Napóleon alulnézetből

Dorkateo   2023.12.03 23:23
0

A fenti címet joggal adhatom írásomnak, mert többet tudtam meg Napóleon szexuális életéről, mint szerettem volna. Direkt nem szerelmi életet írtam, mert abból nem sok volt a filmben. Hogy a való életben volt-e, mármint szerelmi élete, azt nem tudom; Ridley Scott ábrázolásában inkább diktatúrának tűnt az is, akárcsak az uralkodása. Alulnézet a cím azért is, mert e film alapján kétlem, hogy bárki is felnézne főhősünkre. Joaquin Phoenix a sírások ellenére is érzelemmentes játéka hitelesnek tűnik egy századosból felkapaszkodott császár karakteréhez. De ez nem menti meg a Napóleont attól, hogy unalmassá váljon. Nem gondolom, hogy az amerikaiak tudnának jó filmeket készíteni más országok történelméről. Itt sem sikerült. Látványos csatajelenetek sorakoznak, anélkül, hogy valóban megérthetnénk Napóleon hadvezéri képességeit. Feliratozzák a csatákat, de ettől nem lett érthetőbb a katonai pályafutása. Jelképesen bemutatják a francia forradalom eseményeit, de ezek is inkább a látvány szempontjából érdekesek. Mintha nem tudta volna eldönteni a rendező, mennyire legyen történelemkönyv ízű a filmje. És persze felháborodásra apellálva sorakoznak a számok, hány ember halt meg a a csaták során. Szívesen megnézném, ugyanezt a listát az amerikai hadsereg elmúlt száz évének eredményeiről is. Az indián népirtásról nem is beszélve. Egyszóval részemről gyenge, amit csak a látvány emelt meg ennyire is.