Ha jól tudom, 40 éve szerette volna elkészíteni Coppola ezt a grandiózus alkotást. A stúdiók sorra elhajtották, így végül saját kezébe vette az irányítást, és zsebből fizetett ki 120 millió dollárt a forgatásra és az utómunkára. A legendás karrier zárásának szánt film pedig végre megérkezett a hazai mozikba is!
De még hogy! 138 perc tömény lázálom a jussa, aki jegyet vált Francis Ford Coppola utolsó filmjére. Zavaros, csapongó, szimbolikával, színekkel és színpadiassággal túltelített katyvasz lett minden idők egyik legambiciózusabb projektjének a vége – egy ponton zsinórban három Marcus Aurelius-idézet is elhangzik benne. Azt éreztem, hogy a rendező egyszerűen mindent bele akart szuszakolni, ami korábbi mesterműveibe nem fért bele.
Sem a kritika, sem a nézők nincsenek tőle elragadtatva, pénzügyileg pedig már a cannes-i bemutató után borítékolható volt a kudarc. Mégis azt mondom, így kell lezárni egy legendás karriert: Coppola kontroll nélkül valósította meg hosszú évekig dédelgetett terveit. Senkit sem hagyott beleszólni, és olykor napokig állt a forgatás, mert máshoz volt kedve. Mi ez, ha nem a művészet diadala?
5 csillagot alapvetően nyilván nem ér a Megalopolisz, de a fentiek fényében egyszerűen nem tudok rá kevesebbet adni. Zárásként pedig a címhez nyúlnék vissza:
Be van fejezve a nagy mű, igen. A vetítőgép forog, az alkotó pihen.
Ha jól tudom, 40 éve szerette volna elkészíteni Coppola ezt a grandiózus alkotást. A stúdiók sorra elhajtották, így végül saját kezébe vette az irányítást, és zsebből fizetett ki 120 millió dollárt a forgatásra és az utómunkára. A legendás karrier zárásának szánt film pedig végre megérkezett a hazai mozikba is! De még hogy! 138 perc tömény lázálom a jussa, aki jegyet vált Francis Ford Coppola utolsó filmjére. Zavaros, csapongó, szimbolikával, színekkel és színpadiassággal túltelített katyvasz lett minden idők egyik legambiciózusabb projektjének a vége – egy ponton zsinórban három Marcus Aurelius-idézet is elhangzik benne. Azt éreztem, hogy a rendező egyszerűen mindent bele akart szuszakolni, ami korábbi mesterműveibe nem fért bele. Sem a kritika, sem a nézők nincsenek tőle elragadtatva, pénzügyileg pedig már a cannes-i bemutató után borítékolható volt a kudarc. Mégis azt mondom, így kell lezárni egy legendás karriert: Coppola kontroll nélkül valósította meg hosszú évekig dédelgetett terveit. Senkit sem hagyott beleszólni, és olykor napokig állt a forgatás, mert máshoz volt kedve. Mi ez, ha nem a művészet diadala? 5 csillagot alapvetően nyilván nem ér a Megalopolisz, de a fentiek fényében egyszerűen nem tudok rá kevesebbet adni. Zárásként pedig a címhez nyúlnék vissza: Be van fejezve a nagy mű, igen. A vetítőgép forog, az alkotó pihen.