Közösség

Vélemény:

64 Az ördög Pradát visel 2.

(2026)

A tökéletes felszín nehéz páncélja

Amalia Capri   2026.05.13 18:59
0

Az ördög Pradát visel 2. iránti várakozás számomra nem pusztán nosztalgia, hanem egy nagyon ismerős érzés újraaktiválása. Miranda Priestly figurája azért hat ennyire elementárisan, mert ő a teljes önkontroll esztétikája: jéghideg, tökéletesen komponált jelenlét, amelyben a test nem ösztönös vagy spontán dolog, hanem fegyelmezett forma. A film világa zseniálisan ragadja meg a luxusipar logikáját: a ruha nem önkifejezés, hanem páncél, tartás, fizikai szerkezet. Engem a hétköznapokban gyakran teljesen elidegenít a saját testem, mintha csak sodródnék vagy lebegnék a térben. Talán ezért vonz ennyire ez az univerzum, ahol minden anyagnak súlya van: a merev szabású kabátoknak, a nehéz szöveteknek, a szoros öveknek, a precízen felépített megjelenésnek. Ezek a tárgyak nem egyszerűen szépek, hanem brutálisan fizikaiak. A luxus itt nem a kényelemről szól, hanem arról, hogy a testet újra a valósághoz rögzítse. A film számomra ezért több mint divatfantázia. Inkább egy olyan világ, ahol a külső forma átveszi az irányítást a belső üresség fölött. Amikor az ember belül szétesik vagy eltűnik önmaga számára, a hibátlan smink, a strukturált ruhák és a szinte szoborszerű elegancia furcsa módon kapaszkodót adnak: egy kényszerített bizonyosságot arról, hogy „itt vagyok”, hogy a testemnek van kontúrja, súlya és helye az életbe.