2019.02.10 13:16 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 128x
2

A DC nagy dobása helyett egy közepes popcornmozi

A DC számára 2017 egy igen érdekes év volt. A Wonder Womannel sikerült a világ mozinézőit és a kritikusok egy részét meggyőznie arról, hogy nem kell temetnie ezt a franchise-t (itt azért egy gyors kiegészítés: jelen sorok írója a Csodanő első DCEU-n belüli akciózásától sem volt lenyűgözve). Ezután jöhetett az a film, amelyben összetrombitálhatják szuperhőseiket egy csapatba, hogy együttes erővel szembenézzenek egy Földet (mit Földet, egész galaxist) veszélyeztető fenyegetéssel. Mivel ez az alapkoncepció nem egy képregényfilm alapja (lásd: Marvel Bosszúállók-filmjei), emiatt nem is becsmérelném az Igazság ligáját. Azért viszont már igen, hogy a végeredmény mennyire érdektelen és súlytalan lett. A gondok tehát továbbra is fennállnak bár, ahogy a mondás tartja, innen lesz szép nyerni.

A DC nagy dobása helyett egy közepes popcornmozi

A filmet tulajdonképpen egy nagyon egyszerű képlettel írhatjuk le: az első felében összeverbuválódik a nagy csapat, a második felében mehet a világmegmentés. Ennyi, ezt felesleges is túlragozni. A sztori fonalát ott vesszük fel, ahol a Batman vs Superman befejeződött, bolygónkat újabb veszély fenyegeti, Bruce Wayne, vagyis a Denevérember pedig tudja, hogy mindent be kell vetni annak érdekében, hogy a világ pusztulását megakadályozza. Ennek fényében megpróbálja kooperációra bírni Wonder Womant, Aquamant, Flasht és Cyborgot, azaz a sztori szerint egy metahumánokból álló brigádot (s hogy tényleg legyen esélyük, kell még ehhez egy, apró SPOILER!!! felélesztett Superman is SPOILER!!!). Akivel pedig szembe kell nézniük, az nem más, mint Steppenwolf, a világok végzete, aki hiper-szuper hatalommal rendelkező dobozokat gyűjt, szám szerint hármat, s ha mind hozzá kerül, akkor lesz itt nemulass. Ez lenne tehát a két órás film első fele, amelyre nem tudok jobb szót mondai: ide-oda csapong, rossz értelemben. Mivel ekkor még a DCEU-n belül sem Aquaman, sem Flash, sem Cyborg nem rendelkezett önálló mozival, jelen filmben egy amolyan tessék-lássék jelleggel kaptak némi háttérsztorit, de ha valaki ezekből akart volna bármit is leszűrni a karakterekről (úgy, hogy nem olvasta a képregényeket), hát fel kötnie a gatyáját. Az előbb említett három figura közül még talán a Jason Momoa által alakított atlantiszi tudta a legjobban kihasználni a két órás játékidőbe préselt lehetőségeit, a színész karizmája abszolút átjött, frappáns egysorosai (alkalomadtán monológjai) többnyire a helyén voltak. Flash inkább egy túlbuzgóan lelkes amatőr benyomását keltette (s pont ő volt az, aki túlpörgette a maga humorfaktorát), Cyborg pedig… nos, róla kaptunk egy kis ízelítőt a szomorú múltjából (csakhogy a drámai élét nem sikerült kidomborítani), valamint azt, hogy hipergyorsan képes fejlődni (filmvégi csúcspontként: a hatalom dobozait szétválasztani), és… nagyjából ennyit. Maradt még nekünk egy Ben Affleck, aki viszont szemmel láthatóan unta ezt az egész „Az Igazság Ligája forgatása” című tortúrát, végül pedig Gal Gadot, aki Diana Prince szerepében igyekszik menteni a menthetőt (becsületére legyen mondva, minden tőle telhetőt megtett). Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a fontosabb mellékszereplők (Lois Lane, Alfred, Gordon felügyelő) mennyire funkció nélkül tengődnek ebben a filmben…

Egy ilyen egy óra után vajon mit lehet várni a második felétől? Sajnos ez sem javít a helyzeten, ráadásképpen pedig kapunk egy több százmilliós blockbusterhez képest igencsak gyenge CGI-t. A látvány tehát itt nemhogy mentene a helyzeten, hanem még ront az összképen (s mielőtt még bárki azt hinné, nem az ominózus bajusz a legfőbb probléma, bár az is ciki). Steppenwolf megjelenítése minden egyes képkockájában művinek hat, s a nagy csata jelenet a Liga és a főgonosz között vizualitás szempontjából inkább idézte a ’80-as évek közepes sci-fijeit, mintsem egy 2017-es nagyköltségvetésű képregényfilmet (ezt pedig nem elismerésként említem).

Összességében tehát elég sok probléma van az Igazság ligájával, ami a legnagyobb jóindulattal is egy közepes popcornmozi hatását kelti. A legnagyobb gond viszont az, hogy ennél a filmnél pont, hogy nem a középszerűség volt a cél. A nagy ambícióból azonban pofára esés lett.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot... több»

2