Nekem nem úgy tűnik, hogy halott lenne, sokszor van, hogy mennék, de már nincs is hely. Ha olcsóbb a jegy valami akció miatt, akkor fullon vannak a termek. És vannak filmek, amiknél érdemes várni megjelenés után, hogy kevesebben legyenek a teremben.
Szerintem az is baj lehet, hogy egyre sematikusabb és tartalmatlanabb a mozik kínálata, én pl. nem igazán találok olyan filmet a kínálatban (most speciel rámentem a miskolci mozi honlapjára), amelyért 2-3000 forintot – vagy még többet – adnék, még akkor sem, ha ott laknék, és nem kellene utazgatnom. Az, hogy minden hónapra jut x darab szuperhősös gagyi, pár bugyuta vígjátékocska, egy-két klisés horror meg animációs film, szerintem gyenge felhozatal (bár én egyébként is a régebbi filmeket szeretem). Ha belegondolok abba, hogy évtizedekkel korábban még talán a vidéki mozilátogató is belefuthatott pár időtálló filmbe (találomra belelapoztam az Észak-Magyarország 1975-ös számaiba, és Miskolcon olyan filmeket adtak, mint a Kis nagy ember, a Hideg napok, a Suttogások és sikolyok vagy Az utolsó mozielőadás), vajon a manapság a mozikban (is) vetített filmeknek hány százalékára fognak majd emlékezni évtizedek múlva? Nyilván akkor is sok volt a kommersz és/vagy feledhető alkotás, de én úgy érzem, hogy a manapság moziba kerülő filmek még nagyobb hányada megy majd a kukába, mint a korábbiaknak.
Én nagyon sajnálnám, ha a mozi még jobban visszaszorulna vagy megszűnne. Imádom a nagy, hatalmas vetítőfelületeken nézni a látványfilmeket, és kényelmesen hátradőlni a székemben.
Covid, drága a jegy, streamingszolgáltatók erősödése, virtuális lét elterjedése. Kihagytam valamit? Egymás után buknak a filmek. Nem ez van mögötte, hogy lassan eltűnik a moziba járás kultúrája? Vagy volt már ilyen időszak korábban is? Ha a mozik végleg bezárnak, fog hiányozni valakinek? Mondjuk, én részemről már régen nem járok vetítésekre, és nem is hiányzik. Ti mit gondoltok? Van valakinek átfogó kultúraváltozás tudása? Milyen irányba haladunk tovább a jövőben?