Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
66

Hozzátok el nekem Alfredo Garcia fejét! (1974)

Bring Me the Head of Alfredo Garcia
Filmadatlap
 
31
Szereplők
1
Vélemények
5
Képek
Videók

 
preka   2017. 05. 21.

legújabb vélemény

Peckinpah egyik legjobb filmje. Tele van az egész film nem várt fordulatokkal, nincs az az érzés az emberben - mint a legtöbb blockbuster esetén - hogy a film 15. percében már tudom mi fog történni a következő másfél órában. Kapunk egy jó nagy adagot a mexikói nyomor- (vagy legalábbis szegény) negyedek (néhol romantikus) esztétikájából és kilátástalanságából, ezzel szembe állítva pedig a kifizetődő bűn, vagyis a jómódú gengszterek - a szegény dolgozó kisvárosi közösség tagjaihoz képest - meglehetősen ambivalens értékrendjéből. Az egész film cselekményének fő mozgatórugója a pénz: a pénz, amiért átlépünk bármilyen erkölcsi határt, feláldozzuk emberi kapcsolatainkat vagy akár saját magunkat. A film sok erkölcsi kérdést vet föl a nézőben, az elejétől a végéig. Exploitation jelenetekből sincs hiány, a mexikói színésznőt, Isela Vegát többször láthatjuk fedetlen keblekkel, mint ruhában; látványos lövöldözésekkel, autós hajsza jelenetekkel már sokkal szűkmarkúbb volt a rendező, de ezért cserébe - a női kebleket kevésbé kedvelő nézőket - festői, hangulatos, mexikói tájakkal nyűgözi le. Műfaját tekintve egy érdekes téma. Ha a sztoriban az autókat lovakra, a gengsztereket cowboyokra és a Mexikói látványt a Vadnyugatra cseréljük, egy klasszikus western sztorit kapunk modernista köntösben. Összességében egy fordulatos, izgalmas és nem utolsósorban esztétikus outlaw/quest filmet kapunk, ami ennek ellenére nem megy a társadalmi kritika és a mondanivaló rovására.

Warren Oates
Warren Oates
Warren Oates
Warren Oates
 

Amikor a pap megáldja Alfredo fiát, azt a nevet mondja ki, hogy David Samuel. Sam Peckinpah teljes neve: David Samuel Peckinpah.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmet kitiltották Nénetországbó, Svédországból és Argentínából is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Ez az egyetlen Sam Peckinpah-film, amelynél a rendező magánál tudhatta a végső vágás jogát.

(ArpiHajdu és Réci)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.