Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
86
Filmadatlap
 
33
Szereplők
19
Vélemények
10
Képek
1
Videók
 
Berto49   2019. 01. 07.
Nem vagyok feleséggyilkos!

Biztosra akartam menni, ezért vettem elő a gyűjteményemből ezt a filmet. A készítésének időszakában, a kilencvenes évek elején még nagyon tudtak ilyen és hasonlóan zseniális filmeket készíteni. Az alapötlet egyszerű, nincs túlbonyolítva; egy ártatlanul halálraítélt orvos (Harrison Ford) a körülmények alakulása folytán megszökik és felderíti, hogy ki ölte meg a feleségét. Nyomában van egy elszánt és a végletekig kitartó rendőrbíró (Tommy Lee Jones – mellékszereplőként Oscar-díjjal jutalmazva). A faék egyszerűségű történet a cselekmény pörgősségétől, a két színész fantasztikus játékától, Andrew Davis kiemelkedő rendezésétől (a későbbiekben ezt a színvonalat nem sikerült túlszárnyalnia), James Newton Howard komponálta zenétől és még sokáig sorolhatnám, hogy mitől lett alapfilmmé. Az agyafúrt Dr. Richard Kimble (Ford) a legveszélyesebb helyzetekből is megmenekül, a nyomában lihegő Samuel Gerard (Jones) elől az utolsó pillanatokban sikerül kereket oldania. Nem először láttam, de az biztos, hogy még néhányszor meg fogom nézni, mert mindig újabb izgalmas és szórakoztató elemeket fedezek fel benne.

 
MidoD7   2019. 04. 06.

Pofátlanságnak éreztem, hogy ezt már eleve elkészítették. Mocskosul alja film lett, mellőztek belőle mindenféle értelmet. Erős megfogalmazás ez, azonban én így éreztem. Soha többet ilyet. Nem jött be.


 
Yosihiro   2017. 12. 13.

Harison Ford egy remek alakítással játszott akciófilmje. A menekülés mestere címet is megkaphatja ez az alkotás ami a 90-es évek egyik sikerfilmje volt. Csak ajánlani tudom.

 
sabnock666   2018. 08. 20.

Ford és Tommy Lee jutalomjátéka....brillíroznak mind a ketten!!! A jó és a jó küzdelme,csupa izgalmas,fordulatos eseménnyel tarkítva....persze a meglepetés sem maradhat el... Erősen ajánlott akciófilm!!!

 
szucszoli   2017. 05. 01.

Meglehetősen gyengécske film. Nézzük miért: A történet már eleve egy ordenáré nagy ostobasággal indít. Ugye a főhőst elítélik a bíróságon. Konkrétan elhangzik, hogy megdönthetetlen és atombiztos bizonyíték van a főhős bűnösségére. És mi ez az atombiztos bizonyíték? Az, hogy meghallgatnak egy telefonbeszélgetést, amiben az épp haldokló felesége elnyekergi a telefonban, hogy egy férfi a lakásán bántalmazta??? Hát könyörgöm.. most vallotta be, hogy nem a férje volt a gyilkos, hiszen köztudott, hogy a férje is ott volt a gyilkosság időpontjában, de volt ott egy másik férfi is! Rettenetes. Ráadásul mi szükség volt egyértelműen megmutatni nekem nézőnek, hogy nem ő volt a gyilkos? Nem értem. Miért jó az, ha a nézőt nem vonjuk be ebbe a dilemmába? Nem pont ettől lett volna érdekes a koncepció? Aztán a következő 20-25 perc már csak arra jó, hogy utána kikapcsoljam az egészet a francba, mert könyvelhető, hogy mi fog ebből következni: végül nem kapják el a rendőrök, vagy ha el is kapják, akkor kiszabadul és megtalálja a valódi gyilkost és végül fény derül a tévedésre. Úgy, hogy a feléig se néztem a filmet. Kit a bánatot érdekel, hogy a főhős hogyan szökik és jár mindig egy lépéssel a rendőrök előtt? Ebben mi a feszültség? Nem pont attól lett volna jó ez az egész, hogy hagyják a francba ezt az elcsépelt üldözgetést és helyette inkább azzal kezdtek volna foglalkozni, hogy ki ez a gyilkos, mi az indítéka és hogyan próbál meg eljutni hozzá a főhős?

Harrison Ford
Tommy Lee Jones
Harrison Ford
Harrison Ford
Harrison Ford
 
A szökevényt tehát bátran lehet mutogatni a forgatókönyvíró iskolákban, hiszen felépítése, szerkesztése valóban elsőrangú. Azonban mint ahogyan a tankönyvekben, ebben az alkotásban sem találunk választ arra, melyek azok az húzások, amelyek egy igazán nagyszerű és emlékezetes akció-thrillert eredményeznének. Mert A szökevény nem az, még ha látszólag csak egy hajszál is választja el ettől.

7/10 több»

A film összbevétele 368 875 760 dollár volt (imdb.com).

 

Ugyanerre a sémára 1998-ban Stuart Baird megrendezte az „Életre-halálra” (U. S. Marshals) című filmet, abban az ártatlanul elítélt főhőst Wesley Snipes játszotta.

(Berto49 )
 

A Rotten Tomatoes oldalán 96%-os értékelést kapott 72 kritika alapján.

(Bogi87)
 

1993-ban a 3. legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.