Ma ünnepli 62. születésnapját Julianne Moore (galériánkban), napjaink egyik legelismertebb színésznője. Ez alkalomból gyűjtöttük össze a tíz legjobb filmet, amelyben Moore szerepet vállalt.

Julie Anne Smith 1961. december 3-án született az észak-karolinai Fayetteville-ben. Szülei a hadseregnél szolgáltak, édesanyja pszichológus volt, jogász édesapja hadbíró. A család tucatszor költözött egyik támaszpontról a másikra, majd Julie kikötött a Bostoni Egyetem előadóművészi szakán.

A diploma után New Yorkba költözött, ekkor változtatta meg a nevét Moore-ra, és a fiatal színészek példáját követve nappal meghallgatásokra járt, este pedig pincérnőként dolgozott. Szerepelt néhány off broadway darabban, majd a nyolcvanas évek elején megpróbálkozott a televíziózással. 1985-1988-ig futott az Edge of the night (1985) sorozat, melyért Emmy-díjat kapott.

A színésznő 1990-ben kapta meg első filmszerepét a Tales of the Darkside sorozat mozifilmes változatában, majd ezt követte több kisebb szerep olyan hollywoodi sikerfilmekben, mint A kéz, amely a bölcsőt ringatja (1992), vagy a Harrison Ford főszereplésével készült A szökevény (1993). Ebben a filmben figyelt fel rá Steven Spielberg, aki próbafelvételek nélkül főszerepet adott neki a Jurassic Park folytatásában, az Az elveszett világ: Jurassic Park (1997) című filmben. Szintén ebben az évben játszott a Boogie Nights (1997) című moziban, amelyért Golden Globe- és Oscar-díjra is jelölték. Az 1999-ben forgatott Egy kapcsolat vége (1999) című filmért ismét Oscar-díjra jelölték, de ezúttal sem kapta meg a szobrot. Négy évvel később, 2003-ban két kategóriában is jelölték, a legjobb női színész és a legjobb női mellékszereplő díjakra.

Az utóbbi években olyan filmekben láthattuk, mint Az ember gyermeke (2006), az I'm not there - Bob Dylan életei (2007), a A gyerekek jól vannak (2010), a Őrült, dilis, szerelem. (2011), Don Jon (2013) vagy Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész (2014), melyek mindegyike igen sikeresnek bizonyult a kritikusok és a közönség körében is. 2017-es év rendkívül mozgalmas időszaknak számított Moore számára, hiszen ekkor jelent meg a Suburbicon: Tiszta udvar, rendes ház, a Wonderstruck és a Kingsman: Az Aranykör című filmje. 2021-ben szinkronszerepet vállalt a Szilaj: Zabolátlanok című animációs filmben, illetve a nagysikerű Nő az ablakban című thrillerben.

1995-ben elvált első férjétől, majd nyolc évvel később, csak második közös gyermekük megszületése után, 2003-ban ment hozzá jelenlegi férjéhez, Bart Freundlich-hoz. A színésznő már egy hónapos terhes volt első gyerekével, amikor elvállalta A nagy Lebowski (1998) című filmben az őrült képzőművésznő szerepét.

Színészi munkái mellett Julianne gyerekkönyvek szerzőjeként is megalapozta karrierjét. A Freckleface Strawberry (Szeplős arcú Eper) 2007. októberében jelent meg, majd ennek két folytatása 2009-ben és 2011-ben.

#10

77 Gloria  (2018)

(5)

dráma | romantikus | vígjáték

A Santiagóban élő Gloriába kicsivel több lázadó szellem szorult, mint amennyit a társadalom elfogadhatónak tart. Közel a hatvanhoz, egyedülálló nőként úgy dönt, nem enged az... több»

#9

80 Non-stop  (2014)

(69) (8)

akció | katasztrófafilm | misztikus | thriller

A New York és London közti non-stop repülőjárat biztonságáért felelős légi marsallja, Bill Marks (Liam Neeson) egy reggel fenyegető üzenetet kap: vagy átutalnak 150 millió... több»

#8

69 Rövidre vágva  (1993)

(1) (2)

dráma | vígjáték

A Los Angeles-i kertváros tíz egymás mellett élõ emberpárjának mindennapos történetét látjuk: elfojtott indulatok, szerelem nélküli szex, méltatlan mun- kák, gyötrõ... több»

#7

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

Miután a milliomos John Hammond őslényparkja megsemmisül, mindenki fellélegezhet. Ám kiderül, hogy létezik egy másik sziget is, és miután a káosz-elmélet kutató Iam Malcolm... több»

#6

dráma | romantikus | vígjáték

Cal Weaver (Steve Carell) mindent megkapott az élettől, amire egy férfi vágyhat:  klassz munka, szép ház, helyes gyerekek, ráadásul diákkori szerelmét vette nőül. Ám mégsem... több»

#5

82 A nagy Lebowski  (1998)

(35) (13)

krimi | szatíra | vígjáték

Jeff Lebowski cimboráihoz hasonlóan békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc italált, és törzshelyének kedvenc tekepályáján döntögeti a rekordokat. Azonban idilli élete... több»

#4

84 Megmaradt Alice-nek  (2014)

(31) (14)

dráma

Netflix

Alice Howland, a nyelvészprofesszor boldog házasságban él, három felnőtt gyermeke van. Egy nap egy szörnyű kórt diagnosztizálnak nála, melynek következtében elfelejti a... több»

#3

84 Hannibal  (2001)

(21) (21)

dráma | krimi | thriller

Hannibal Lecter szökevényként éli életét Firenzében, miközben egyik korábbi áldozata, Mason Verger mindent megtesz azért, hogy bosszút álljon rajta. Azonban a kegyetlen doktort... több»

#2

88 A szökevény  (1993)

(22) (10)

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

TV-ben (RTL+, csütörtök 01:33)

Richard Kimble (Harrison Ford) jó nevű sebész. Egy partiról hirtelen behívják egy fontos operációra, majd a műtét után hazaérve holtan találja feleségét. Kimble-t mint... több»

#1

88 Magnólia  (1999)

(12) (7)

dráma

Egy magányos városban a San Fernando völgyben néhány ember története egymásba fonódik a véletlen szeszélyéből: a csodagyerek, a volt csodagyerek, a haldokló édesapa, egy... több»