Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
16
Szereplők
6
Vélemények
19
Képek
1
Videók
 
rainman   2020. 07. 31.

legújabb vélemény

Ami sok, az sokk, kéremszépen! Valamiféle szatirikus vígjátékba, vagy fekete komédiába ültetett Hitchcock-féle Hátsó ablak akart ez lenni, vagy mi fene! Hellyel-közzel még működött is, de csak részleteiben, mivel a humor eléggé erőltetett lett benne. Jócskán megkoptatta az idő vasfoga, nincs benne a legjobb 10 Tom Hanks filmben, de nosztalgikus, egyszeri szórakozásnak elmegy kólával!

 
BoBamburg   2019. 09. 08.

Még ha nem is tartozik Tom Hanks legjobb illetve leghíresebb filmjei közé, egy nagyon kellemes vígjáték, ami nem mellőzi a fekete humort sem. És mivel nem egy kimondott horror, bármilyen korosztály számára kellemes kikapcsolódás lehet.


 
mamiéstöti2   2018. 12. 07.

Valahányszor belebotlok, mindig szeretem újra és újra nézni. Nagyon kellemes légkört teremt az ember körül.

 
Puncs   2019. 04. 01.

Régen rengetegszer láttam ezt a vígjátékot. A poénok nagyon jók, amolyan fekete humor jellemzi. A karakterek is egyszerűen zseniálisak. Az én személyes kedvenceim benne a háborúmániás Rumsfield, Ricky, meg Klopekék, de a többiek is szórakoztatók. Minden színész jól játszik benne. Tom Hanksnak a vígjátékok legalább olyan jól állnak, mint a drámák. Kár, hogy ritkán szerepel bennük. A film nyolcvanas évek feelingje is nagyon bejött. Nekem ez a kedvenc filmem vígjáték kategóriában, végig röhögtem az egészet.

 
pj19   2018. 07. 05.

Gyerekkorom egyik kedvenc filmje, még Vhs kazettán vette faterom anno a Lengyel piacon,feliratosan. Tom Hanks egyik legnagyobb szerepe,Art is nagyon jó benne meg az öreg Rumsfieled is, Klopekékról meg nem is beszélve,egy korszakot jellemez ez a film, én bármikor megnézem akár szinkronosan, bár az eredeti angol szinkron jobb szerintem, vagy akár német nyelven is.Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy nézze meg! Hiánypótló darab!

 
freeman   2020. 04. 03.

imádom

A film összbevétele 49 102 000 dollár volt (imdb.com).

 

Az álomjelenetben Joe Dante egykori mestere, Roger Corman előtt szeretett volna tisztelegni, aki készített egy pár olcsó horrorfilmet.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film bemutatója idején az első helyen nyitott az amerikai bevételi listákon. Az USA-ban később több mint 36 millió, világszinten pedig közel 50 millió dollárt termelt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film egyik jelenetéhez (amely egy westernpárbajra emlékeztet) Joe Dante azt kérte a film zeneszerzőjétől, Jerry Goldsmith-től, hogy "morriconés" zenét komponáljon. Goldsmith bár próbálkozott, de egyik sem volt megfelelő, így inkább megvették a jogot egy eredeti Morricone-darab felhasználásához.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az eredeti forgatókönyv szerint Tom Hanks karaktere, Ray Peterson meghalt volna, ám a színész az előző filmjével (Segítség, felnőttem!) hatalmas sztár lett,s az alkotók is rájöttek, nem nyírhatnak ki egy közkedvelt A-listás sztárt. A befejezést illetően így három változatot is leforgattak, s a premier előtt nem sokkal döntöttek döntötték el, melyik kerül bele a kész filmbe.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A forgatás idején, vagyis 1988-ban épp írósztrájk volt, amelynek következtében a kész forgatókönyvbe nem lehetett belenyúlni. Ennek ellenére Joe Dante folyamatosan kérte a színészeit, hogy minél többet improvizáljanak, ezáltal minden jelenetből több változattal rendelkeztek.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Mivel a forgatás egyetlen helyszínen történt, lehetőség volt arra, hogy a filmet kronológiai sorrendben vegyék fel.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Sokáig úgy volt, hogy a stáb egy valódi utcán forgatnak, s számos helyszínt fel is kerestek, de végül a Universal stúdióban használt díszletutcát használták.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Joe Dante több interjúban is elmondta, hogy nagy volt a kísértés arra vonatkozóan, hogy a sztorit kivigyék a kertvárosi utcából, ám az film egységességének érdekében úgy döntöttek, hogy nem hagyják el a fő helyszínt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film forgatókönyvírója, Dana Olsen a saját életéből merített ihletett a szkript megírásához: évtizedekkel korábban az ő utcájában is történt egy baltás gyilkosság, s voltak olyan lakók arrafelé, akik mindig gyanúsan viselkedtek a többiek előtt, ráadásul semmit sem lehetett tudni róluk. Ezt a kertvárosi paranoiát ültette át egy forgatókönyvbe Olsen.

(ArpiHajdu és Réci)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.