81% 86 szavazat
Narvik

Narvik

Kampen om Narvik - Hitlers første nederlag
Filmadatlap
7
Vélemények (7)
29
Szereplők (29)
4
Képek (4)
2
Videók (2)
Érdekességek
Díjak
Filmkritika
3
Cikkek (3)
Fórum
Lejátszás

Hol nézheted

FILMINFÓ

1940. április. A világ szeme Narvikra, egy észak-norvégiai kisvárosra szegeződik, amely a Hiter hadigépezetéhez szükséges vasérc forrása. A két hónapig tartó ádáz téli háborúban Hitler elszenvedi első… Több


Ország: Norvégia
Premier: 2022.12.25. | Netflix (2023.01.24.)
 
2024.02.06 Ahoj poplacsek

legújabb vélemény

6/10 – Én a norvégokkal vagyok, de...

A hitleri náci értékrend (már ha lehet annak nevezni) annyira ellenszenves a számomra, hogy nagyon részrehajló és elnéző tudok lenni bármilyen történettel, amelyben kiosztják kicsit a mocsadékokat. Viszont ezzel a filmmel két problémám akadt ennek ellenére. Az egyik, hogy fokozatosan elvesztettem az érdeklődésemet, a végére már nemigen figyeltem, és úgy éreztem, ez ellen nem tehetek semmit, ugyanis a rendező nem segít, hogy rajta maradjak a cselekményen. A másik az, hogy amit óriási norvég hőstettnek állítottak be, az valójában az én szubjektív véleményem szerint egy értelmetlen áldozat volt. Senki nem gondolhatta egy pillanatig se komolyan, hogy a nácik nem fogják rátenni a kezüket a stratégiai nyersanyagra, jól megfutamodnak, aztán majd legfeljebb építenek tankot, repülőt, hajót, ágyút fából vas helyett. Lótúrót. Amit a film győzelemként mutat, ott azt gondolom, hogy csak az történt, hogy a németeknek leesett, hogy elszámolták magukat az első katonai műveletnél, ezért nyáron visszamentek egy új tervvel, és pillanatok alatt lerendezték a problémát. Nem voltak velük a norvégok egy súlycsoportban, a szövetséges hatalmak meg még nyilván nem álltak az együttműködés kellő szintjén a háború ezen korai szakaszában, hogy érdemileg beavatkozzanak, vagy talán ők se érezték, hogy arányos áldozattal járt volna visszatartani a németeket a norvég vasérctől.

0
 
2023.01.23 szemtelen

Katonadolog

II. világháborús katonai, valós történetet ígér a beharangozó, ami csak árnyaltan valósul meg. Ez sokkal inkább egy családi dráma háborús háttérrel. Aki történelmi hitelességet, csatajeleneteket vár a filmtől, biztosan csalódni fog, aki pedig szereti az érzelmi szálakkal átszőtt háborús történeteket, annak tetszeni fog. A kis település a kiemelkedő fontosságú vasútvonala miatt keveredik célpontba a háború idején, az alkotók pedig egy egy katona és a családjának személyes küzdelmén keresztül terelik figyelmünket más irányba. Háborús konzekvenciák helyett erkölcsi kérdéseket feszeget a film. Biztos rendezés, gyönyörű norvég tájak és az átlag alatti karakterábrázolások mellett is leköti a nézőt, figyelemre méltó alkotás.

1
 
2023.01.25 Dorkateo

A norvégok egyetlen csatája a film témája – milyen szerencsések, hogy „csak” ennyit kellett átélniük. A történet mégis teljesen alkalmas arra, hogy érzékeltesse, hogyan veszítjük el az irányítást az életünk felett. Háborúban nem lehet jól dönteni, me... Több

0
 
2023.02.12 Tibor397141

Egy háborús és egy családi történet ötvözete. Ritka, hogy erről az eseményről film készült, ez értékelendő, megismerteti és bemutatja az érdekszférák taktikázását. Akár mai történet is lehetne.

0
 
2023.01.29 József-Lendvai

Nincs eltúlozva egyik oldal sem, nincsenek benne a gyökér hollywoodi klisék, és még az átlagos háborús filmekhez képest kevesebb akciójelenet sem zavart, mert a melléksztori is egész jó lett.

0