Egy igaz történet, amely bemutatja a legendás blues zenész, Ray Charles (Jamie Foxx) életét gyermekkorától, a szeme világának elvesztésétől karrierje kibontakozásán át egészen a csúcsig. Az évek során Raynek szembe kellett néznie a rasszizmussal és megvetéssel, meg kellett birkóznia a drogok világával, meggyűlt a baja félreismert barátságaival és persze a nőkkel. A zenész öröksége, egyedi stílusa, amely a rhythm and blues és a gospel műfajok keresztezéséből született, ma is tovább él.
Ray Charles élete nem mondható mindennapinak. A vak zenész hihetetlen karrierje meghatározó volt. Sok szempontból értéket képviselt, de nincsen rózsa tövis nélkül és ezt a film nem is rejti véka alá. Az életrajzi ihletésű film főszereplője Jamie Foxx... több»
Ray Charles számára elkészítették a film Braille írással készült forgatókönyvét is, hogy el tudja olvasni.
(phanzetomox)Al Pacino mellett Jamie Foxx az, akit ugyanabban az évben jelöltek a legjobb színész és a legjobb mellékszereplő kategóriában is az Oscarra.
(phanzetomox)Jamie Foxx a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díjára.
(mamiéstöti2)Ray Charles 2004 június 10-én hunyt el, nemsokkal az után, hogy a forgatást befejezték. A zenész még végig tudta nézni a film első vágását.
(ps)Jamie Foxx többször is találkozott az akkor 73 éves Ray Charles-szal, igyekezett tanulmányozni a zenész mimikáját. Néhány hét után felhagyott ezzel, mondván, hogy a 73 éves Ray arcából nem tud a huszonéves Ray arcjátékára következtetni.
(ps)Jamie Foxx azt nyilatkozta, hogy a szerep nagyon megterhelő volt. A hosszú forgatással telt nap után minden este gyakorolnia kellett a zongorán.
(ps)