Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
79

A dán lány (2015)

The Danish Girl
Filmadatlap
 
27
Szereplők
62
Vélemények
95
Képek
14
Videók

Érdekességek: A dán lány (2015)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 64 191 523 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 24 104 823 forintot termelt. A hazai mozik összesen 33 767 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Lili Elbe a vezetéknevét a Drezdát, vagyis a nővé válásának és önmegvalósításának helyszínét átszelő folyóból, az Elbából vette.

(Artemisia )
 

Alicia Vikander a 6. svéd színész, akit Oscar-díjra jelöltek, és Ingrid Bergman 1975-ös győzelme óta az első, aki el is nyerte a szobrot.

(Artemisia )
 

Alicia Vikandert a legjobb mellékszereplő kategóriában jelölték Oscar-díjra, noha főszerepet játszott, és jóval több időt tölt a képernyőn a film során, mint a legjobb főszereplő kategóriában jelölt Eddie Redmayne.

(Artemisia )
 

A forgatás során Alicia Vikander bőrét folyamatosan fehérítették, hogy minél inkább skandináv hatást keltsen, pedig ő az egyetlen valódi skandináv származású az egész stáblistán.

(Artemisia )
 

Lili jelmezeihez Lanvin, Gerdáéhoz pedig a Channel ruháit tanulmányozták.

(Artemisia )
 

Mivel az ábrázolt korban más volt az emberek alkata, mint manapság, korabeli alapanyagokból készítettek a színészek alkatához igazodó jelmezeket.

(Artemisia )
 

Eddie Redmayne fűzőt viselt Lili megformálásához; elmondása szerint ezen jelenetek felvétele kész szenvedés volt számára.

(Artemisia )
 

Einar/Lili volt az első férfi, aki nem-átalakító műtéten esett át.

(Artemisia )
 

Einar Wegener összesen 14 hónapot élt teljes egészében Liliként.

(Artemisia )
 

Lili összesen 5 műtéten esett át, a filmben csak 2 szerepel.

(Artemisia )
 

1930 októberében a dán király érvényesítette Gerda és immár Lili házasságát.

(Artemisia )
 

Lili Elbe nem beszél róla a naplójában, hogy Gerda mellette volt-e a műtétek ideje alatt Drezdában.

(Artemisia )
 

A film David Ebershoff (1969) amerikai író regénye ("The Danish Girl ", 2000) alapján készült. Magyar fordítása Szántai Zsolt munkája, amely az I. P. C. gondozásában jelent meg 2012-ben.

(Berto49)
 

A lipcsei klinikán játszódó jelenteket a koppenhágai városházán rögzítették.

(diumiu)
 

A filmben látható festmények a film produkciós designerének, Eve Stewartnak, valamint egy brit művésznek, Susannah Brough-nak a munkái. Nem használhatták a filmben Gerda Wegener munkáit, ugyanis az azokon szereplő alakok nem hasonítottak teljesen Eddie Redmayne-re.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Párizsban játszódó jeleneteket Brüsszelben vették fel.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film premierje a Velencei Filmfesztiválon volt 2015 szeptemberében.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A könyvbéli történet több pontján hajtottak végre módosításokat a filmben. A regényben (és a valóságban) például Gerda Wegener leszbikus volt, a filmben azonban heteroszexuális.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Alicia Vikander nagyon nehezen hitte el, hogy észak-európai színésznőként bekerülhet egy ilyen nagy horderejű filmbe. E mögött azt az indokot látta, hogy a filmipar egyre inkább kezd globálissá válni.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Eddie Redmayne-nek a szerep kedvéért tanulmányoznia kellett a női mozgást. Ezúttal is Alexandra Reynolds, mozgáskoordinátorral dolgozott együtt, mint A mindenség elmélete című film esetében is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film gyártási költsége nagyjából $25,000,000 volt.

(dulkap)
 

A filmben látható 186 jelenet forgatása 44 napig tartott, összesen négy országban (Egyesült Királyság, Dánia, Belgium, Németország).

(dulkap)
 

A rendezésre Lasse Hallström, Neil LaBute és Anand Tucker neve is szóba került.

(dulkap)
 

Eddie Redmayne és a rendező Tom Hooper korábban már dolgoztak együtt az Elizabeth I (2005) és a Les Misérables (2012) című filmekben.

(dulkap)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.