Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
88%

Érik a gyümölcs (1940)

The Grapes of Wrath
Filmadatlap
 
27
Szereplők
8
Vélemények
12
Képek
3
Videók
Érik a gyümölcs
 
uniterra   2020. 01. 09.

legújabb vélemény

Engem odaragasztott a kepernyohoz. Ezzel mindent elmondtam.

 
vargaeszter82@freemail.hu   2015. 11. 18.

Nekem a könyv jobban tetszett, jobban megragadott de a film is kiváló és klasszikusnak mondható.Időtálló film klasszikus, profi színészekkel és kiváló rendezéssel.


 
Manyi   2015. 10. 25.

A könyv után a film kissé laposabb,de ez csak relatív persze. Összességében nagyon jól összerakott film, kiváló színészekkel, egyedi atmoszférával. Igényes, profi rendezés, profi alakítás!

 
batukán   2015. 12. 30.

Erre a filmre csak azt tudom mondani, hogy egy nagybetűs klasszikus. Már az eleje meggyőző, de tetszik az is, hogy mindent ilyen nyíltan, leplezetlenül ábrázoltak.

 
Vitya   2015. 05. 03.

Steinbeck műveihez méltóan ez is egy zseniális, különleges hangulatú alkotás, kevés ehhez hasonló van. Valahogy annyira egyedi, megfogó az atmoszférája és a könyvhöz hasonlóan a film is egyedülállóra sikerült!

 
drsolomon   2015. 06. 30.

Nagyon jók a Steinbeck könyvek, ezért tartottam tőle, hogy a filmre vitt történet gyenge lesz, de meg kell hagyni, jól eltalálták. Az Édentől keletre után a legjobb.

 
fazsuzso   2015. 03. 28.

Az Érik a gyümölcs az amerikai filmtörténet egyik legnagyszerűbb alkotása, amely a társadalmi viszonyok ábrázolásában éppúgy a tökéletességre tör, mint a színészi alakítások és a vizuális nyelv tekintetében. Steinbeckhez méltó filmváltozata.

Galéria (12)

Henry Fonda
Henry Fonda
Jane Darwell
Jane Darwell
Russell Simpson
Jane Darwell
Russell Simpson
Henry Fonda
Henry Fonda
Russell Simpson
Henry Fonda

Videók (3)

A film összbevétele 55 000 dollár volt (imdb.com).

 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 23. helyen àll ezen a listàban.

(Bogi87)
 

John Steinbecknek nagyon tetszett a film és azt mondta, hogy Henry Fonda Tom Joadként "elhitette velem a saját szavaimat".

(rbernadett)
 

Eredetileg úgy volt, hogy James Stewart játssza Alt és Walter Brennan Pa Joadot.

(rbernadett)
 

A filmet 7 hétig forgatták.

(rbernadett)
 

A film költségvetése 750 ezer dollár volt.

(rbernadett)
 

Dorris Bowdon feleségül ment a forgatókönyvíróhoz, Nunnally Johnsonhoz.

(rbernadett)
 

Louise Dresser szóba került Ma Joad szerepére.

(rbernadett)
 

A film forgatása 1939. október 4-én kezdődött meg és november 16-ig tartott. A premierre 1940. január 24-én került sor New Yorkban, majd három nappal később Los Angelesben.

(Bogi87)
 

Az Érik a gyümölcs című film Nemzeti Filmarchívumba került '89-ben, köszönhetően az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottságának.

(Bogi87)
 

A filmet a Szovjetunióbán betiltatta Sztálin, mert nem tetszett neki, hogy még a legszegényebb amerikaiknak is volt autójuk.

(citizenfour99)