Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
87%

Országúton (1954)

La strada
Filmadatlap
 
20
Szereplők
5
Vélemények
51
Képek
1
Videók
 
Artemisia   2017. 11. 05.

legújabb vélemény

2

Gyönyörű, emberi történetek sorsokról, érzelmekről, magányról, halálról. Megrázó, szívbe markoló dráma.

 
Berto49   2017. 04. 26.

0

Talán vannak jobb, filmművészeti szempontból kiválóbb, korszakalkotóbb filmjei Fellininek, de ez az alkotása számomra felejthetetlen. Maga a történet is egy csoda, de Masina alakítása Gelsomina szerepében utolérhetetlen. Számomra a szeretet mindent legyőző erejét jelenti ez a film.


 
citizenfour99   2016. 03. 07.

0

Nagyon szeretem Fellini munkásságát, viszont történetileg ez a film nem nyűgözött le annyira, de a szép beállítások, képek , zenék, színészi játékok elvitték a pálmát.

 
Fahéjgolyó   2016. 10. 04.

0

Középiskolában láttam média órán. Akkoriban nem nagyon fogott meg, mivel túl művészinek, réginek tűnt, de újbóli megnézésével az ember rájön, hogy habár régebbi film, mégis hasonló problémákat boncolgat, amiket ma is tapasztalunk. Van egy sajátos hum... több»

 
batukán   2015. 12. 30.

0

Azokhoz az emlékekhez tudnám hasonlítani ezt a filmet, melyek nem kopnak el az idő múlásával. Felejthetetlen színészi alakítások Nino Rota gyönyörű zenéjével.

Galéria (51)

Videók (1)

 

Az első szinkron 1969-ben készült hozzá a Magyar Televízió számára, a másodikat a Mafilm Audio Kft. készítette 2006-ban. (iszdb.hu)

(Teemeah)
 

Fellini az egyetlen olyan filmrendező aki négyszer nyerte el a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját. A díj történetében az elsőt 1956-ban éppen az "Országúton" nyerte. A továbbiak: 1957 - "Cabiria éjszakái", 1963 - "8½", 1974 - "Amarcord".

(Berto49)
 

1956-ban osztották ki először a legjobb idegen nyelvű film díját. Ezt Fellini filmje meg is nyerte.

(Bogi87)
 

Anthony Quinn-nek azt tanácsolta ügynöke, hogy fix fizetést kérjen munkájáért, ne részesedést a bevételekből, ugyanis azt gondolta, a film bukás lesz. Azonban nem így történt, hanem vilásikerré vált, s Anthony Quinn emiatt óriási pénzösszegtől esett el.

(Bogi87)
 

Olaszországban a film bemutatását követően a neorealista kritikusok támadták Fellinit és filmjét az irányzattól való eltávolodás okán.

(Bogi87)
 

A filmben főszerepet játszó lány (Gelsomina), aki elszegődött a vándorcirkuszoshoz (Zampanohoz) a rendező, Federico Fellini felesége volt.

(citizenfour99)
 

Az Országúton elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart.

(Edii)
 
Miért kötelező megnézni? Mert Federico Fellini az olasz filmművészet olyan alkotója, aki mesteri módon képes szereplői lélektani jellemzésére, filmjei ez által emocionális hatású, erőteljes művek. Az Országúton pedig egy olyan szerzői munka, mely a neorealizmust továbbgondolva mutatta meg, mi mindent lehet elmondani a film nyelvén. több»