Íme minden idők Oscar-rekordjainak listája

Most, hogy lezajlott a 91. Oscar-díjátadó – ahol szintén sok nagy favorit film csapott össze egymással – nézzük meg, hogy mely filmek és személyek birtokolják az Akamédia díjának rekordtartó címeit.

A legtöbb díjat nyerő film

Három film is van, ami  rekordszámú, vagyis összese 11 Oscar-díjat vihetett haza a díjátadóról: az első a filmes legendaként számon tartott, 1959-ben készült történelmi dráma, a Ben Hur Charlton Heston főszereplésével, a második a Titanic 1997-ból, a harmadik pedig Peter Jackson J.R.R. Tolkien-trilógiájának filmes feldolgozásának utolsó része, a A Gyűrűk Ura: A király visszatér.

A legtöbb jelölést kapott film

Szintén három film van, amely az eddigi legtöbb, összesen 14 jelölést kapta meg: az 1950-es, kortalanul zseniális Mindent Éváról, a már emlegetett Titanic és Damien Chazelle zenés-romantikus Kaliforniai álom című musicalje 2016-ból.

A legnagyobb nyertes

A legtöbb jelölését díjra is váltó film rekordját eddig a Király visszatér című Gyűrű Ura-rész tartja, a már fent említett 11 díjjal.

A Nagy Ötös-kategória nyertesei

Összesen három olyan film készült eddig a filmtörténet során, amely egyszerre haza tudta vinni az öt legfontosabb díjat, vagyis a Legjobb film, Legjobb férfi főszereplő, Legjobb női főszereplő, Legjobb rendezés és Legjobb forgatókönyv díját: az 1935-ös Ez történt egy éjszaka, az 1975-ös pszichológiai dráma, a Száll a kakukk fészkére, illetve Jonathan Demme thrillere 1991-ből, a A bárányok hallgatnak.

A legtöbb díjat nyerő személy

Ki lenne más, mint az animációs filmek koronázatlan királya, és egy egész médiabirodalmat, illetve a filmipart manapság gyakorlatilag konkurencia nélkül uraló stúdió alapítója, Walt Disney, aki 1966-ban bekövetkezett haláláig összesen 22 díjat söpört be.

A legtöbb díjat nyerő rendező

John Ford neve az előző generációk számára csenghet ismerősen: a rendező összesen 4 díjat nyert az alábbi filmjeiért: A besúgó (1935), a Steinbeck-adaptáció Érik a gyümölcs (1940), amit rögtön a következő évben a Hová lettél, drága völgyünk? követett – ez a film abban az évben megnyerte a Legjobb film díját is -, és az 1952-es A nyugodt férfi.

A legtöbb díjat nyerő színész

Ezt a címet egy igazi filmes királynő birtokolja: Katharine Hepburn összesen négy díjat tudhatott magáénak az Ébredj velünk! (1933), a Találd ki, ki jön vacsorára (1967), Az oroszlán télen (1972) és Az aranytó (1981) című filmekben nyújtott alakításáért.

A legtöbb jelölést kapó színész

A legtöbb jelölést eddig Meryl Streep kapta – eddig összesen 21-et. Ebből összesen hármat váltott díjra: a Kramer kontra Kramerért 1979-ben, Sophie választása című drámáért 1982-ben, A Vasladyért 2011-ben kapta meg az arany szobrocskát.

Őt igencsak lemaradva Jack Nicholson követi összesen 12 jelöléssel és szintén három díjjal: a Száll a kakukk fészkére, a Becéző szavak és a Lesz ez még így se! című filmek hozták meg neki a sikert.