10 film, amit nem bírtak végignézni Hollywood sztárjai

Néha, amikor a moziban ülsz, és kifogásolod a filmet, amit nézel, nincs más választásod, mint jelenetet rendezni, és dühösen, undorodva kisétálni a nézőtérről. Máskor meg talán túlságosan is zavarban vagy ahhoz, hogy távozz, ezért csendben kislisszolsz a helyedről, és lábujjhegyen a kijárat felé lopakodsz.

Bár nem mindenki vallja be, hogy megtette, a legtöbbünk mozilátogatói életében egyszer már meghozta a döntést, hogy elhagyja a termet, mielőtt még vége lenne a filmnek. Néha nem vagyunk egyedül a multiplexből való távozásunkkal, és tömegesen sétálunk ki (még az olyan nagynevű helyekről is, mint a cannes-i filmfesztivál...hupszi....kínos).

A moziból való dobbantás nem csak a hétköznapi jegyvásárlók, a színészek családtagjai vagy a válogatós kritikusok gyakorlata, hanem maguké a hírességeké is. Sőt, néha egy-egy sztár a saját filmjéről is kisétált! Szóval, ülj le, maradj egy kicsit (vagy egy darabig), és nézd meg, milyen filmek miatt léptek le a sztárok a moziból!

#10

72 Harmadik Shrek  (2007)

(33) (12)

animáció | családi | fantasy | kaland | szatíra | vígjáték

HBO Max

Miután az öreg Harold király megbetegszik, azt szeretné, ha Shrek venné át a hatalmat. Ehhez azonban a zöld ogrénak nem fűlik annyira a foga, ráadásul Fiona is bejelenti, hogy... több»

A paródiában és szatírában jeleskedő filmes franchise esetében érthető, hogy a híres Monty Python komédiás társulat tagjai kölcsönözték a hangjukat a Shrek családi mókáihoz. A második filmhez John Cleese-t hívták meg, a Harmadik Shrekben pedig Eric Idle is csatlakozott hozzá. Idle játszotta az Artúr-legenda varázslóját, Merlint. A színész úgy jellemezte karakterét, mint "valamiféle lerobbant, öreg középiskolai mágiatanár". Bár Idle csupa mosollyal sétált be a film premierjére, ez a vigyor gyorsan lehervadt. A film nyitójelenetében a herceg egy nem túl bájos vacsoraszínházi előadásban lép fel, amelynek során kókuszdióhéjak összeütögetésével keltett hamis lótempó hangja hallatszik. Ez a lovas geg egy kicsit ismerős volt Idle-nek, mivel a Gyalog galoppból kölcsönözték, és azonnal kisétált a moziból. Később a 99.1 MIX FM-nek azt mondta: "John és én benne vagyunk ebben a filmben, és te ellopod a viccünket?". Míg a rádiós műsorvezető megjegyezte, hogy ez egy hízelgő tisztelgés volt, Idle így vágott vissza: "Azt hiszed, ha ellopnám a pénztárcádat, az tisztelgés lenne a pénzed iránt?", és azzal fenyegetőzött, hogy beperli a film készítőit. Idle összeszedte magát annyira, hogy visszatérjen a premierre, de továbbra is megdöbbent, mert "ha ellopod az emberek vicceit, az szerintem nem tiszteletadás, hanem lopás".
#9

64 Tökös tekés  (1996)

(2) (3)

road movie | sportfilm | vígjáték

HBO Max

Ishmael remek tekejátékos. A mélyen vallásos fiúra felfigyel a dörzsölt Roy, aki remek pénzszerzési lehetőséget lát a fiúban. Sikerül is megállapodnia a golyóbűvölővel,... több»

Woody Harrelson ugyan nem vállalta a főszerepet a Farrelly testvérek 1994-es klasszikus vígjátékában, a Dumb és Dumberben, de talált időt a két évvel későbbi Tökös tekésre. A félkezű, lecsúszott bowlingprofi Roy Munsont alakító Harrelson egyszerre szomorú és megnyerő pátoszt kölcsönöz az 1996-os vidám filmnek. Peter Farrelly a Fast Company-nak így nyilatkozott: "Woody borzalmas volt. Megdöbbentően rossz volt. Soha nem lett jobb... Nem hiszem, hogy Woody valaha is elérte a 100-at, amíg bowlingoztunk." A bábuk tétlenségét félretéve, Harrelson nem volt túlságosan oda a filmért, és kiviharzott a vetítésről, amikor először látta. A Backstage-nek azt magyarázta, hogy "sok olyan dolog volt, amit nagyszerűnek találtam, de kivágták, és egyszerűen nem tetszett, nem találtam viccesnek". Végül évtizedekkel később engedett, amikor a lánya, Makani meg akarta nézni, és amikor megnézték, meggondolta magát, és felkiáltott: "Ez a film fantasztikus!", és "azonnal felhívta Peteyt, hogy bocsánatot kérjen".
#8

87 Dogville - A menedék  (2003)

(14) (7)

dráma | kísérleti film | krimi

Grace (Nicole Kidman), a gyönyörű nő üldözői elől menekül, amikor egy elszigetelt kisvárosba ér, amit Dogville néven ismernek, már akik ismerik egyáltalán. A városka a... több»

Talán nincs még egy olyan filmrendező, aki úgy próbára tenné a közönség türelmét, mint Lars von Trier dán rendező. A sorozatgyilkosokról szóló A ház, amit Jack épített című története nagy port kavart a 2018-as cannes-i vetítésen, és több mint 100 nézőt késztetett arra, hogy idő előtt lelépjen! Az ellentmondásos rendező ezt büszkén veszi tudomásul: "Az emberek sok filmemről kisétáltak, és úgy gondolom, hogy fontos, hogy legyenek kisétálások". Von Trier ezt a Cineuropa-nak adott interjúban részletezte: "Elég fontos, hogy ne szeressen mindenki, mert akkor kudarcot vallottál". Miközben a közönségét a végletekig feszíti, színészeinek akaratát még inkább próbára teszi. Nicole Kidman a 2003-as Dogville című von Trier-filmben játszott főszerepéért került kutyaszorítóba. Grace (Kidman) szökésben van, és Dogville városában talál menedéket, ahol a városlakók kedvességéért fizetségként szolgává teszik. A Dogville nem csak a nézők számára kemény: maga Kidman sem tudta végigülni a film vetítését. A Daily Mailnek elmondta: "Nehéz volt végignézni. Hatalmas volt a vászon, a hang és a helyzet szélsőségessége. Ott ültem és néztem, és arra gondoltam, hogy 'ez túlságosan kitárulkozó', úgyhogy elmentem". Kidman az Entertainment Weeklynek elárulta, hogy a Dogville "nagyon furcsa és szokatlan, és sokat kivett belőlem. Örülök, hogy belementem von Trier világába, de nehéz volt".
#7

77 Könnyű nőcske  (2010)

(36) (12)

dráma | romantikus | szatíra | vígjáték

HBO Max

Olive nem túl népszerű az iskolában, de egy véletlen félreértés, és egy gyorsan terjedő pletyka miatt a figyelem középpontjába kerül. A pletyka szerint ugyanis szexuális... több»

A színészek gyakran saját maguk legkeményebb kritikusai, így talán nem meglepő, hogy egyes színészek nehezen ülik végig saját filmjeiket. Amikor a 2010-es Könnyű nőcske című tinivígjátékban nyújtott alakításáról volt szó, Emma Stone talán Golden Globe-jelölést kapott, de soha nem adott magának ötöst a munkájáért... mert soha nem látta a filmet teljes egészében. A Timothée Chalamet-tel folytatott 2018-as leleplező beszélgetésben bevallotta, hogy érezte a nyomást, hogy a filmet színészként és narrátorként is vinnie kellett. Stone megjegyezte, hogy "elment egy baráti és családi vetítésre, hogy megnézze, és fel kellett állnom és kisétálnom. Ki akarja ennyi ideig nézni magát?", és elmondta, hogy még mindig nem látta a filmet, csak néhány jelenetet.
#6

90 Kutyaszorítóban  (1992)

(45) (26)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Quentin Tarantino első nagyjátékfilmje limitált vetítéssorozatban digitálisan felújítva visszatér a mozikba, a klasszikus 1992-es szinkronnal és feliratos változatban is.  A... több»

Amikor Quentin Tarantino rászabadította a gyanútlan világra a Kutyaszorítóban című debütáló filmjét, nem mindenki volt rá felkészülve. A valósághűen erőszakos történet, amelyben egy bankrabló banda túszul ejt egy zsarut, egy felejthetetlen jelenetben csúcsosodik ki, amikor levágják a fülét (a "Stuck in the Middle with You" édes hangjaira), ami a film jellegzetes pillanata és a közönség számára a döntő pont. Tarantino élvezte a reakciókat, amelyeket ez a pillanat kiváltott, és a The Hollywood Reporter című lapnak elmondta, hogy "a kínzási jelenet alatt megszámolta a kilépőket, és összesen 33 volt a legtöbb". Amikor a filmet a spanyolországi Sitges horrorfesztiválon játszották, készen állt arra, hogy nulla lesz a kilépők száma; elvégre ez a horror-szerető közönség ezt is elbírta. Legnagyobb megdöbbenésére "öt ember sétált ki a közönségből, köztük Wes Craven! [Az a rendező], aki Az utolsó ház balrát csinálta, kisétált?! Az én filmem túl kemény volt neki". Egy Rolling Stone interjúban Tarantino megjegyezte, hogy azon a fesztiválon a Re-Animatorból ismert Stuart Gordon "a kezébe temette a fejét", és a speciális effektek mestere, Rick Baker is kisétált. Baker később azt mondta neki: "Kimentem a filmedről, de szeretném, ha ezt bóknak vennéd. Látod, mindannyian fantáziával foglalkozunk. Nincs olyan, hogy vérfarkasok vagy vámpírok. Te a való életben előforduló erőszakkal foglalkozol, és én nem tudok megbirkózni vele." A rendezőt sosem zavarta, ha az emberek kisétáltak, ez csak azt jelentette, hogy a jelenet működött.
#5

43 A tanú teste  (1993)

(1) (5)

dráma | erotikus | thriller

Egy rendkívül gazdag, idős férfit holtan találnak fejedelmi lakásán. A halál oka: szívroham. Az elbűvölő, gyönyörű fiatal nőt - aki utoljára látta élve - gyilkossággal... több»

Bár Madonna lehet a pop királynője, uralma nem mindig terjed ki a popkultúra minden területére. A material girl uralta az étert, de a mozipénztáraknál olyakor nehezen boldogult. Madonna szerepelt az 1993-as A tanú teste című erotikus thrillerben, amely kezdetben az NC-17-es besorolása miatt keltett sokkoló hullámokat. A viták nem maradtak el, a kritikusok ugyanis lehúzták a filmet, Roger Ebert pedig "a kezdettől fogva rossz ötletnek számító filmek királynőjének" nevezte Madonnát. A The Evening Standard szerint Madonna a film egyik vetítésén gyakorlatilag elsüllyedt a székében, amikor a közönség a Willem Dafoe-val közös szexjeleneteken nevetett. A gúnyolódás folytatódott, a mozilátogatók tapsoltak, amikor Madonna karakterét arcon vágják, és azt mondják neki, hogy "túl nagyra tartja magát". Talán érthető, hogy Madonna emiatt dühösen hagyta el a mozitermet a film befejezése előtt. Madonna a Los Angeles Timesnak beszélt a vele szemben tanúsított igazságtalan bánásmódról: "Csalódott vagyok a film miatt, de nem bánom, hogy megcsináltam. Szerintem jó munkát végeztem. De mindenért engem hibáztattak. Olyan volt, mintha én írtam volna, én lettem volna a producere, én rendeztem volna, és én lettem volna az egyetlen színész benne, érted?!"
#4

86 Érik a gyümölcs  (1940)

(7) (12)

dráma | road movie | történelmi

Kisbirtokos farmerek tömegei mennek tönkre a világválság idején. A filmben megjelenő farmercsaládot is természeti katasztrófák, valamint a gazdaságban bekövetkezett változások... több»

Robert Duvall számára John Steinbeck Érik a gyümölcs című művének 1940-es John Ford-féle klasszikus adaptációja volt az, ami a moziból való lelépésre késztette. 1989-ben Duvall a The Washington Postnak nyíltan beszélt a film iránti megvetéséről: "Leléptem a vetítésről. Szerintem nem volt annyira jól megcsinálva. Mindenki azt mondja, hogy ez egy nagyszerű film. Hát, lehet, de az emberek, akikkel Oklahomában találkoztam, nem úgy viselkednek, mint azok, akiket abban a filmben láttam." Annyira nem tetszett neki, ahogy Ford feldolgozta Steinbeck korabeli történetét, hogy maga akarta elkészíteni a remake-et. A The Sun Sentinel című napilapnak kifejtette érzéseit, és megjegyezte, hogy Ford Érik a gyümölcse példája annak, hogy Hollywood nem képes reálisan kezelni a vidéki történeteket, mert "a filmek sokszor a városi dolgokkal jobban boldogulnak, mint a vidéki dolgokkal". Bár Duvallnak sosem adatott meg, hogy a saját változatát elkészítse, 2016-ban végre részt vehetett egy Steinbeck-adaptációban, James Franco Késik a szüret című filmjében, és lehetőséget kapott arra, hogy a vidéki élet reálisabb megközelítését vászonra vigye.
#3

95 A keresztapa  (1972)

(174) (65)

dráma | krimi

HBO Max | SkyShowtime

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándorló olasz család feje higgadt és keménykezű... több»

Francis Ford Coppola első A keresztapa-filmjében Sonny Corleone szerepében James Caan tüzes energiát vitt a Marlon Brando által alakított Vito idősebbik örökösének szerepébe. Sőt, Caan annyira beleélte magát a szerepébe, hogy egy emlékezetes verekedési jelenet során meg is sebesítette színésztársát, Gianni Russot - aki Sonny bántalmazó sógorát, Carlo Rizzit alakította. Russo az Entertainment Weeklynek elmondta, hogy Caan rögtönzött bohóckodása miatt a könyöke és két bordája is eltört, és ők ketten "egyáltalán nem barátok, higgyék el". Szerencsére, amikor Caan dühös lett a rendezőjére, nem fizikailag vezette le rajta, hanem csak kisétált a vetítésről. Caan így emlékezett vissza az esetre: "Amikor Michael [Pacino] azt mondja, hogy elintézi a zsarut és Sollozzót [Al Lettieri], én azt mondom: "Agyak lesznek a szép Borostyánliga-öltönyödön." Volt előtte egy jelenet ugyanabban a szobában, amit Bobbyval [Duvall] csináltam, ami vagy 10 oldalas volt - és Francis kivágta az egészet! Annyira ki voltam akadva, hogy nem tudtam megnézni a film többi részét. De egyébként nagy megtiszteltetésben részesített azzal, hogy játszhattam a filmben." 
#2

85 Interjú a vámpírral  (1994)

(29) (38)

dráma | horror

Egy fiatal riporternek különös és távolságtartó interjúalanya akad, Louis, a vámpír. A halhatatlan teremtmény elmeséli az újságírónak 200 éves történetét, hogyan... több»

Oprah Winfrey már régóta nagy hatalmat és befolyást gyakorol a véleményével. Egy-egy könyvről vagy a "kedvenc dolgairól" mondott pozitív értékelése miatt rajongói özönlenek a boltokba, ami megváltoztathatja adott dolog alkotójának szerencséjét. Amellett, hogy filmekben szerepel és filmeket készít, szívesen ajánlja másoknak is azokat, amelyeket szeret. Winfrey annyira rajong a filmekért, hogy - mint a Columbia Daily Heraldnak elmondta - még dél-afrikai lányiskolájának diákjaival is leült, hogy elmondja nekik, melyek azok filmeket, amelyeket ismerniük "kell", köztük a Száll a kakukk fészkére és az Óz, a csodák csodája című filmeket. Egyetlen film nem szerepel a listán: Neil Jordan 1994-es adaptációja Anne Rice 1976-os regényének, az Interjú egy vámpírral. Oprah egyike volt annak a 30 embernek, akik az erőszakos és véres jellege miatt kisétáltak a film vetítéséről. Azt mondta: "Hiszem, hogy vannak a világosság és a sötétség erői a világban, és nem akarok a sötétség erejének terjedéséhez hozzájárulni", és ez a sötétség majdnem arra késztette, hogy lemondja a Tom Cruise-zal készült interjúját. Az interjúra mégis sor került, Cruise pedig azt mondta neki, hogy "a film nem mindenkinek való". Cruise nem feledkezett meg Oprah-nak a filmmel szembeni ellenszenvéről, és egy 2017-es interjúban beszólt neki, amiért kisétált a filmről, amire ő mosolyogva válaszolt: "Tom, még mindig nem tetszik!".
#1

82 Transformers  (2007)

(67) (12)

akció | kaland | sci-fi

Netflix | HBO Max | SkyShowtime

Az Autobotok és az Álcák között már évszázadok óta tart a háborúskodás, a harc tétje pedig az univerzum sorsa. Amikor a gépek a Földre érkeznek egy fiatal fiú, Sam Witwicky... több»

Stephen King író a popkultúra egyik legnagyobb ma élő alkotója. Művei alapján több mint 50 filmet készítettek. Könyveinek filmes adaptációit azonban nem mindig szerette, a Rolling Stone magazinnak azt mondta: "A filmek sosem voltak nagy kedvenceim. A filmek azok a filmek. Csak megcsinálják őket. Ha jók, az fantasztikus. Ha nem, akkor nem". Az író közismerten sosem volt rajongója Stanley Kubrick Ragyogás című filmjének, az IndieWire-nek azt mondta, hogy: "olyan, mint egy nagy, gyönyörű Cadillac, amiben nincs motor". Nyilvánvaló, hogy a termékeny író sosem volt az a fajta, aki a szavakkal vagy a véleményével takarékoskodik, ha filmekről van szó. Nemrég elárulta melyik volt a legkevésbé kedvelt filmje, és a Twitteren a következőket írta: "Felnőttként csak egyetlen filmről sétáltam ki: TRANSFORMERS". Később pontosította, hogy ez a Michael Bay által készített első Transformers mozi volt. Abba nem ment bele részletesebben, hogy pontosan mi késztette rá, hogy kisétáljon a 2000-es évek egyik legnagyobb sikeréről.