2016.02.12 20:30 moov18 Olvasottság: <100x
0

Egy gyermekmese horrorisztikus változata

Andersen meséje ihlette ezt az egyébként ötletes témájú filmet. Senki se egy drámára vagy egy tanulságos történetre számítson, sokkal inkább a gyermekmese kifordított, horrorisztikus változatára. A történet nagyon egyszerű: van egy pár vörös cipő, amit én a filmben végig rózsaszínűnek láttam mindenesetre nem is a színén van a hangsúly, aki pedig magára ölti magára is vonzza a lábbelik csodálatos átkát. Nagyon egyszerűen tűnik, mégis nagyon jól hangzik.

A negatív kritikáim sorát megnyitnám ezennel, mivel is pozitívat nemigen tudnék mondani még ha az életem lenne a tét sem. Az első ami megérdemli, hogy a filmmel kapcsolatos elégedetlenségeim táborát erősítse nem más mint az operatőri munka. Igazából nem túl frappáns, sőt lényegesen zavaró, a kameratartás, kamerakezelés területén lenne még hová fejlődnie az illetékesünknek. A vágó teljesítményére sem nyitnák pezsgőt, amint felpróbálta valaki a cipellőt és végtag amputációra került sor, egyik kamerahelyzetből, kameraszögből kerültünk át a másikba.

Egy gyermekmese horrorisztikus változata

De mindezt így egy másodperc törtrésze alatt, feleszmélni sem volt időnk. Tehát röviden kimondva: a valamit érő, látványosabb jeleneteket megoldja azzal, hogy egészen egyszerűen nem is mutatja. A sorban a következő dilemmát a színészi játék jelentette számomra. Azaz nem jelenthetett számomra semmit bocsánat, ugyanis nem is volt, nem létezik ilyen a filmben. Azért a színészeket jobb lett volna nem csupán az utcáról behívni hanem legalább néhány héttel előtte valami felkészítő tanfolyamot tartani nekik a "színészet mestersége" elnevezéssel, mert így kiölték belőlünk azt a maradék pozitív hozzáállást is. Mindezek mellett számos nevetséges, buta jelenet van a filmben. Ahogy anyja-lánya vitatkozik az ominózus cipőn, szánalom érzetét keltette. A keleti filmekért egyébként sem vagyok oda, nem kedvelem a stílusukat legyen szó Japánról, Koreairól vagy éppen Kínairól, de itt erősen álltak az események, sokáig nem történt semmi, sokan ezt a keleti drámaiság fűszerének tudják be, én szimplán a hozzá nem értésnek. Izgalmat, látványt, félelmet, feszültséget, vért kiszívták belőle egy erre speciális porszívóval, vagy nem tudom, de ez nagyon harmatos volt.

0