2018.09.18 12:33 Berto49 Olvasottság: <100x
0

Megtartani a fegyelmet és a figyelmet

Inkább életrajzi, mint háborús film, de mivel George Patton zseniális hadvezér volt a róla szóló filmben nyilván sok harci jelenet is van. Egy kis hiányérzetem van, ez pedig a németországi rejtélyes mozzanatokkal teli halálának bemutatása. Átgondolva részben érthető is, hiszen a máig tisztázatlan(?) körülmények miatt a sok feltételezés közül egyik verziót sem akarták az alkotók hitelessé tenni. Az viszont biztos, hogy ha a „fekete notesz” tartalma napvilágra kerül, az USA, sőt az egész háború utáni világ politikai eseményei másként alakulnak.

Fogalmam sincs, hogy mennyire hiteles az a statisztika amely összefoglalja a Patton vezérelte 3. Amerikai Hadsereg tevékenységét, de a hadtörténetben egyedülálló számokról értesít (http://konteo.blogrepublik.eu/2011/05/12/patton-tabornok-halala/). Visszatérve a 15 külső helyszínen forgatott monumentális filmre, elsőként George C[ampbell] Scott (1927-1999) nevét kell megemlíteni. Velejéig azonosult Patton alakjával, a magabiztos, konzekvens hajlíthatatlan ízig-vérig katonával, aki szókimondásával rengeteg ellenséget szerzett magának.

Megtartani a fegyelmet és a figyelmet

Alapelve a minden körülmények közötti fegyelem megtartása volt, ezzel (is) érte el bámulatos hadi sikereit. Ritkán látható ilyen mértékű szerepátélés, a 43 éves színész őszre festett hajjal alakította a 60 éves tábornokot, mintha valami csoda folytán maga a főhős támadt volna fel régen porladó csontjaiból. Ezt az átélést a színész és a játszott főhős azonos jellembeli tulajdonságai inspirálták. Ezt az azonosságot az Oscar-díjat elutasító gesztusa fejezi ki legjobban. Sokan állítják, hogy Scott jellegzetes hangját lehetetlen utánozni. Rajhona Ádám ezzel nem is próbálkozott, mégis a szinkronja lenyűgöző teljesítmény. Jerry Goldsmith kísérőzenéjét külön meg kell említeni, mert nem hivalkodóan egészíti ki a csodálatos operatőri munkát.

87 A tábornok  (1970)

dráma | életrajzi | háborús

Ez a klasszikus film a másodi világháborúban a szövetségesek oldalán harcoló legvitézebb tábornok életét mutatja be. Patton tábornok hőstettei messze földön híresek,... több»

0