2019.01.13 10:09 Berto49 Olvasottság: 353x
0

Krimi és politika skandináv módra

Valahogy kárpótolni akartam magamat, mert sem a megyeszékhelyen, ahol élek, sem a környező városokban egyetlen mozi sem adja a „64-es betegnapló” című filmet. Ezért választottam ezt a Fares Fares főszereplésével készített filmet, mert őt nagyon megkedveltem a „Q-ügyosztály” filmjeiben, sokkal jobban, mint a banditaarcú Nikolaj Lie Kaas-t, hogy J. L. Schmidt színésznőről(?), Rose alakítójáról ne is szóljak. A film szerint közvetlenül az „arab tavaszt” megelőző napokban a kairói Hilton szállóban a szudáni származású Salwa (Mari Malek) takarítónő fültanúja volt egy gyilkosságnak.

Egy szemrevaló énekesnőnek vágták el a torkát, a gyilkos pedig Mubarak, a harminc évig hatalmon lévő volt egyiptomi elnök baráti köréhez tartozott. (Mellesleg az exelnök az állítólagos gyomorrákjával eléggé életképes, még virul a katonai börtönben, pedig százak vére szárad a kezén.) Az ügy kivizsgálását Noredin őrnagyra, majd az előléptetés után ezredesre (Fares Fares) bízták, aki – micsoda véletlen! – a kerületi rendőrfőnök unokaöccse, név szerint Noredin. Ez mintegy azt is jelzi, hogy a nepotizmus és a velejáró korrupció mennyire elterjedt Egyiptomban.

Krimi és politika skandináv módra

A nyomozó ezredesről nem állítható, hogy példás rendőr, mert gátlástalanul bekasszírozza a védelmi pénzeket, saját tárcájába teszi a bűnügyi helyszíneken talált bankókat, sőt megbocsáthatatlanul, muszlim létére még alkoholt is fogyaszt! Tulajdonságaival erősen hajaz a mentálisan zavart „nordic noir” nyomozókra és nyomozónőkre (lásd Mørck felügyelő, vagy Saga, „A híd” sorozatból.) Ebben a filmben azonban győzött a jobbik énje és a valódi bűnöst akarta elfogni, de közbeszólt a történelem… Az arab gyökerekkel bíró, de már Svédországban született rendező, Tarik Saleh értő módon rendezte meg ezt a bűnügyi szállal feldúsított politikai thrillert, amely tartalmi jegyeivel és eszköztárával nagyon hasonlít a skandináv társaihoz. Egyetlen különbség az, hogy nem a hűvös Északon, hanem Egyiptomban játszódik, az ottani téli évszakban.

dráma | krimi | thriller

Az egyiptomi forradalmat megelőző hetekben Noredin, a korrupt kairói rendőrség egyik nyomozója egy bárénekesnő meggyilkolásának ügyét vizsgálja a Nílusi Hilton szállóban. Az... több»

0