2019.01.15 19:36 Márton Olvasottság: 499x
0

A feneketlen gyomrú űrzselatin tombolása

Előjáróban, hatalmas kedvencem ez a film, tehát lehet hogy kicsit elfogult is leszek vele! Sok furcsa teremtmény érkezett már a film történelmében az űrből, ezek közt volt barátságos és volt nem épp barátságos létforma, de az kijelenthető (főleg a sci-fi horror műfaján belül) hogy a legtöbbjük az embert csupán ételnek nézte, önmaga fen maradása véget! Ezen létformák egyik legfurcsábbja, 1958-ban tette látogatását a mozipénztáraknál, ő volt A massza, az alakja leginkább egy óriási zselére emlékeztethette a nézőt, annyi különbséggel, hogy ebben a zselés masszában az emberek kimondottan kellemetlenül érezhették magukat, hisz akire eme élőlény rátapadt, az már keresztet is vethet, mert A massza egyből elkezdi feloldani az élő szöveteket, ergo csúnya elhalálozásban lesz részese az áldozatának!

Az 58-as eredeti változat piszok szépen teljesített a mozipénztáraknál, tehát szinte készpénznek lehetett venni, hogy egyszer elkészül majd a folytatása (főleg úgy hogy nyitva is hagyták a készítők a befejezését)! Végül ha nem is könnyedén, de 1972-ben egy bizonyos Larry Hagman-re bízták a folytatás megrendezését, ha sokaknak ismerős lehet a folytatás rendezőjének a neve, igen ez az a bizonyos Larry Hagman volt, aki anno annak idején a Dallas című sorozat Jockey Ewing-jét alakította (érdekességként ez volt az egyetlen film amit rendezett, sokkal inkább sorozatok rendezését vállalta magára)! Nos maga a folytatás hatalmas bukás volt minden téren ezért a forgalmazó stúdió nem kevesebb mint 17 évre "lefagyasztotta" a maga kis masszáját, hogy végül 1988-ban egy bizonyos Chuck Russell nevű rendezőnek adja meg a lehetőséget, hogy "felolvaszthatja" és újra a moziközönségre szabadítja a feneketlen gyomrú űrmasszájukat, és Mr. Russell sikerrel is járt!

A feneketlen gyomrú űrzselatin tombolása

Érdemes megemlíteni hogy a film forgalmazó stúdiója elméletileg azért is választotta a rendezői székbe Chuck Russell-t, mert már az első rendezésével képes volt egy olyan ismert és sikerese horror-széria megreformálására, mint a Rémálom az Elm utcában, hisz neki köszönhetjük a Rémálom széria harmadik részét, ami talán az első rész után a legjobb Freddy film volt! A rendező egyből elkezdte írni a film forgatókönyvét, amiben segítségére volt Frank Darabont is (akivel mily meglepő, szintén együtt készítették a Rémálom az Elm utcában 3 forgatókönyvét is)! Kettejük párosa pedig ennél a filmnél is maximálisan működött! Ismét sikerült egy elképesztő hangulatos, pörgős és félelmetes alapot írniuk! Innen pedig már csak két dologra volt szüksége a filmnek, hogy újra sikeres legyen!

Az egyik a szereplők! Kevés ismert név, mégis tökéletesen sikerült szinte egytől-egyig megtalálnia azokat a színészeket, akik maximálisan helyt tudtak állni a karakterek terén! Ritkán írok ilyent, de itt még azon karaktereknek a sorsa is képes volt érdekelni, akiknek az elég feszes játékidő, eleve kevés teret biztosított! A film sikerességének másik záloga, a speciális effektesek munkásságán függőt! Mivel egy több mint 30 évvel ezelőtt készült filmről beszélünk, szinte elkerülhetetlen, hogy a trükkök legjava mára már elavulttá váljon, érdekes viszont, hogy számomra ezen trükkök legtöbbje még most is simán vállalható volt, sőt akár élvezetesnek is mondanám (talán csak a befejezésén érezhető nagyon hogy 1988-ban készültek a trükkök)!

Számomra hatalmas kedvencem ez a film és bátran ajánlóm azoknak akik nem zárkóznak el a régebbi alkotásoktól, mert ez tényleg egy örökzöld darab a sci-fi horror műfaján belül!

73 A massza  (1988)

horror | sci-fi | thriller

Paul randira hívja Meget, ám a dolog balul sikerül. Elütnek egy csavargót, és beviszik a kórházba. A férfi a kezét fájlalja: az erdőben rákerült valami furcsa anyag. Kiderül,... több»

0