2020.03.27 21:25 Syracuse Olvasottság: <100x
2

Saját kultuszát nyírja ki Kevin Smith

...Ennek ellenére nem pontozom nagyon le a Jay and Silent Bob Rebootot, a spoileres kritika végén kiderül, miért.

Kevin Smith sosem volt jó rendező, viszont zseniális szövegeket tudott írni az általában "mindenkritikus" filmjeihez. Legnagyobb sikereit az úgynevezett View Askewniverse filmjeivel, valamint a Jay és Néma Bob karakterpárossal érte el. A 2006-os Shop-stop 2-t követően azonban meglehetősen változó színvonalú alkotásokkal rukkolt elő, melyek között akadt akciófilm és horror is, minden esetben poénosra véve a figurát.

Sajnos ezeket még az olyan színészek sem igazán tudták megmenteni, mint Bruce Willis, vagy a kiégett magánnyomozóba átültetett Jack Sparrow-t csuklóból hozó, a valóságban is alkohol- és drogproblémákkal küzdő Johnny Depp. Smith nyilván érezte a rajongók nyomását, ezért előrukkolt a Shop-stop harmadik részének ötletével, amit azonban nem sikerült tető alá hozni. Így jutottunk el a Jay and Silent Bob Reboothoz.

Na, ez az a film, aminek ilyen formában semmilyen létjogosultsága nincsen, mégis megvan a maga nosztalgikus bája. Címéhez híven ismét Hollywood a kritikái célpontja, de újra és újra a saját csapdájába esik. Úgy szólogat oda a mostanában népszerű filmes modelleknek, hogy közben maga is a giccs áldozatává válik. Ez pedig az elején még csak kínos, de az idő előrehaladtával zavaró is lesz.

Van például egy kiszólás a közönségnek, hogy milyen gáz már a filmbéli Smith (igen, két szerepet is osztott magára), hogy a saját lányát pakolja bele a filmjeibe. Miközben az egyik főszereplő Harley Quinn Smith. Lehet, hogy viccesnek tűnt, de nálam pont ellenkező hatást ért el, okádnom kellett tőle. A megvalósítása messze elmarad attól, amikor például Woody Allen karaktere magyaráz arról, hogy milyen rendező már az, aki mindig fekete-fehérben forgat, és saját magát teszi meg főszereplőnek. Őt ezért szeretjük.

Na de vissza a témához! Értem én, hogy kellenek a régi arcok, mert szerettük őket, de csak ezért, egyébként teljesen funkciótlanul beletuszkolni őket a bő másfél órába számomra érthetetlen. Ahogy az olyan sztárok megjelenése is, mint például Val Kilmer. Komolyan, csak mert Ben Affleck is belebújt Batman bőrébe, szükség volt ilyen kikacsintásnak nehezen nevezhető nézőcsalogatásra?

A legnagyobb csalódás egyébiránt maga Néma Bob volt. Őt eddig úgy képzeltem el, hogy azért nem beszél, mert nincs mit mondania erről az értékelhetetlen világról, amikor viszont megszólal, az emlékezetes marad (a monológ egyébként szerencsére most is működött). Itt viszont Smith túlripacskodja a szerepét, idétlenül gesztikulál, mintha nem is tudna beszélni, semmiben sem különbözik a karaktere a süketnéma csajétól, a telefonos bohóckodás meg már az első alkalommal sem volt még csak megmosolyogtató sem, nem még a kismilliomodik félperces pötyögésnél, aminek a vége kivétel nélkül egy-egy emoji.

Amúgy a játékidő második felére vagy visszafogottabb volt, vagy csak már megszoktam. Kicsit végig úgy éreztem, mintha Smith írt volna egy filmet Jay-re, aztán a forgatáson rájött volna, hogy magának akarja a főszerepet. És itt az igazán nagy pozitívum, Jason Mewes ugyanis tökéletesen hozza a jól megszokott és megszeretett füves kretént, akinek a szíve azért a helyén van.

A film első fele Bob miatt kimondottan idegesítő, a végjáték még tőlük is nagyon gagyi (nem, ezek után nem fogadom el a paródia szándékát sem); közben azért akadnak jó poénok és értékelhető apa-lánya dráma is, de ez nekem kevés egy ilyen gárdától.

Összegezve tehát én sokkal jobban örültem volna a Jeff Anderson nélkül érthetően el nem készülő Shop-stop 3-nak. Vagy egy teljesen random slashelgetős-csajozós Jay és Néma Bobnak, esetleg a filmvégi Chronic Comos szerencsétlenkedés egyetlen üde színfoltját nyújtó Tommy Chong közreműködésével. Az talán működött volna. Ez így csak izzadságszagú nosztalgia, egó méregetés. Hogy mit nézzetek inkább helyette? Gyakorlatilag bármit a korábbi View Askewniverse-ből, személyes kedvencem a Dogma.

vígjáték

Jay és Néma Bob elvesztette a pert a Saban Films-szel szemben, akik a következő Bluntman filmjüket tervezik Bluntman V Chonic címmel. Ha ez még nem lenne elég nagy csapás a páros... több»

2