2020.08.26 22:38 Harper Olvasottság: 288x
5

A 90-es évek vígjátéka, mely mindenkit jókedvre derít

Egyik nagy kedvencem az 1993-as Dave, mely a vígjáték-specialista Ivan Reitman rendezésében és Kevin Kline, Charles Grodin, illetve Sigourney Weaver főszereplésével egy tipikus 90-es évekbeli vígjáték remek sztorival és számtalan vicces jelenettel. Az említett kiváló színészek mellett kap játékidőt a Dave-ben Ving Rhames is – aki itt még némi hajjal, kevésbé kigyúrtan és mellékszereplőként alakítja a testőr szerepét –, illetve sir Ben Kingsley.

A film sztorija egyszerű: az USA elnökének hasonmását, Dave Kovicot (Kevin Kline) váratlanul azzal keresik meg titokban (Fehér házi ügynökök), hogy néhány napra vállalja el Mitchell elnök helyettesítését, mert a president időközben lebetegedett (valójában elhunyt). Amerika első emberének halálhírét mindenki elől el akarják hallgatni a tanácsadói. Bob Alexander (Frank Langella) célja ugyanis az, hogy megvárja a hír közzétételével, amíg megszerzi az alelnöki pozíciót, és így a közzétételt követően ő ülhet az elnöki székbe. (Az USA -ban az elnök halála esetén automatikusan az alelnököt esketik fel.)

A 90-es évek vígjátéka, mely mindenkit jókedvre derít

Dave – nem ismerve a körmönfont tervet – elvállalja egy időre a feladatot, melyhez segítségül hívja könyvelőjét, Murray-t (Charles Grodin) is. Nagy kihívás a feleség, Ellen (Sigourney Weaver) megtévesztése, de Dave szerencséjére a first lady viszonya meglehetősen hűvös a szabad világ első emberével. Később viszont a nő megtudja az igazságot, de nem lesz Dave árulója. Az események nem várt irányba fordulnak, és természetesen a zárás már happy end.

A Dave egy romantikus hangulatú, könnyed és kimondottan szórakoztató vígjáték, mely a kétévesektől a 102 évesekig mindenkit jókedvre tud deríteni. A ma már 73 éves, a filmben csak 46 éves Kevin Kline szerintem óriásit alakít. A végén az egyik jelenetben elgondolkodtató beszédet mond a tisztességről és arról, hogy miről kellene szólni a politikának. Van a filmben romantika, humor, izgalom és némi életbölcsességbe csomagolt mondanivaló, illetve tanulság is.

A Dave elsősorban azoknak ajánlható, akik a felszínes idiotizmus helyett az igényes humorra is vevők, és nem bánják, ha mindezt egy könnyed, romantikus történetbe ágyazva kapják. Értékelésem: 85%.

80 Dave  (1993)

politikai | romantikus | szatíra | vígjáték

Dave a munkaközvetítő irodán dolgozik. Kísértetiesen hasonlít az amerikai elnökre. Egy napon két ügynök azzal keresi föl, hogy helyettesítenie kell az elnököt, mivel az... több»

5