2020.12.26 09:49 Artemisia Olvasottság: 238x
7

Akinek ilyen barátja van, annak nincs szüksége ellenségre

Mint egy 30 éve már, hogy Jack Lemmon és Walter Matthau párosa megmutatta nekünk, hogyan komédiáznak a legnagyobbak. Örökzöld, megunhatatlan gyöngyszem Hollywood régimódi, nívós vígjátékainak utolsó felvonásából, valamint az akkor élő utolsó nagy öregekkel, akik olyan filmtörténeti legendákban vettek részt, mint a Van, aki forrón szereti Marilyn Monroe-val, vagy az Amerikai fogócska Audrey Hepburnnel és Cary Granttel.

A bűbájos történet helyszíne az álmos kisváros, a minnesotai Wabasha, ahol a két magányos és morózus nyugdíjas, John Gustafson és Max Goldman napjai évtizedek óta egymás módszeres bosszantásával telnek. Az emberöltő óta már csak megszokásból húzódó háború azonban új értelmet nyer, mikor a szomszédházba egy csinos özvegyasszony költözik, a karácsony azonban váratlan fordulatokat hoz az ellenség-barátok életébe.

Akinek ilyen barátja van, annak nincs szüksége ellenségre

Végtelenül egyszerű, mégis bájos, érzelmes alkotás, mely utánozhatatlan humorral adja át a két aggastyán agglegény érzelemvilágát és puritán világképét, mely szintén szellemes humorforrás Ariel finom, mégis bohém életérzésével párhuzamba állítva. Az édesen szeleburdi Arielt pedig szintén emlékezetesen alakítja a mindig gyönyörű Ann-Margaret. Az új generációt az akkor meg feltörekvő Daryl Hannak és Kevin Pollak képviseli.

A történet végére megejtően szép fejlődésen megy keresztül a két javíthatatlannak tűnő, makacs veterán, szép és örök érvényű tanulságokat osztva a nézőknek magányról, barátságról, szerelemről, életről, annak megéléséről, sőt halálról és elengedésről, lemondásról is, na meg persze utánozhatatlan humorral az utolsó képkockáig, hogy nevetve zárhassuk a szívünkbe ezen tanulságokat, és egyúttal ezt a mesteri komédiát is.

dráma | romantikus | vígjáték

John Gustafson (Jack Lemmon) és Max Goldman (Walter Matthau) morgós, házsártos, kiállhatatlan vénemberek. Az egyik hatvankilenc, a másik egy híján hetven. Elválaszthatatlan... több»

7