2021.11.21 21:17 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 161x
5

Nem szólok, csak lövök! Eastwood örök!

Na igen, sejtettem... A véleménynyilvánítás szabadsága hazánkban már régen megbukott... Sebaj...

Ugorjunk hát vissza 1973-ba. Kifejezetten jó év volt a filmgyártás szempontjából... Ebben az évben mutatták be például a The Exorcist című filmet, a Sokkos kezelés, The Crazies, az Égő pajták és többek között a Ne nézz vissza! felejthetetlen mozifilmeket.

Nem szólok, csak lövök! Eastwood örök!

De térjünk csak vissza ehhez a filmhez nyugodtan...

Ted Post, a rendező, aki azért egy-két filmmel letette már a névjegyét, mint például a Yuma, az Akasszátok őket magasra, A majmok bolygója II. Egészen kiváló filmek, de itt ebben a moziban csúcsosodott ki Post munkássága. Igaz, ehhez azért kellett Harry Callahan (Clint Eastwood) karaktere, ami nélkül a film nem lett volna ekkora siker. Eastwooddal ekkoriban szinte mindent el lehetett adni, a férfiak őt irigyelték, a nők pedig ágyba szerettek volna bújni vele. A film története semmi újdonságot nem ad, csak egyszerűen belerobban az arcunkba kíméletlenül, az elejétől fogva pörög, nem gyorsít, se nem lassít, csak zakatol egyenletesen...

Érdekes, itt még minden életszagú, hiszen Harry felügyelő nem fogja (mindig) szabályosan a revolvert, a híres Magnumot, nem bunyózik látványosan, de nekem akkor is sokkal hihetőbb, mint a mai filmek digitalizált papírbunyói. Hiába faék egyszerűségű a sztori, nekem totál bejövős, nincs mese, engem totálisan megvett.

Callahan hiába üldözi a bűnözőket, azok ügyvédi segítséggel, nagy pompával és vigyorogva hazatérnek, drága ügyvédeik segítségével. Eddig...

De mint látjuk, rendőrmotorosok veszik őket üldözőbe, és egyszemélyes rögtönítélő bíróságként a helyszínen kivégzik őket. Ami nem olyan nagy gond, az adófizetőknek takarítanak meg hatalmas pénzeket. Harry Callahan persze azért nem így gondolkozik, hiszen aki bűnözőket öl, az maga is bűnöző... Persze, majd így is fog eljárni a későbbiekben.

Eközben új munkatársakkal fut össze a rendőrségen, Red Astrachan járőrrel (Kip Niven), Phil Sweet járőrrel (Tim Matheson), Mike Grimes járőrrel (Robert Urich) és a mesterlövész John Davis járőrrel (David Soul). Mind kőkemény katonák voltak, és mind a négyen elhivatottak és zseniális lövők. Amit nemsokára Callahan is tapasztalni fog. Eközben a konfliktusa folytatódik őrmester társával, Neil Briggsszel (Hal Holbrook), aki ki nem állhatja a betonkemény magnumos fickót. Eközben egy picike ázsiai lánnyal (a szomszédja) viszonyba keveredik, név szerint Adele Yoshiokával, aki egy tündéri pofa.

Szóval megy minden a maga útján, és mint minden egyes akcióthrillerben, a leszámolás véres, brutális, és persze a legvégére marad. Eastwood nekem egy ikon, amit a rosszabb szerepei sem rombolnak le, ez a film pedig szuper és élvezetes. Szóval erősen ajánlott...

Ja, azért azt ne felejtsük el, A Magnum ereje mindenkire lesújthat, aki rossz útra téved. Jól van ez így!

Bekuckóztam a kedvenc fotelembe, és egy különleges teával nyugtattam magam, méghozzá egy Rózsa és fekete tea rózsaborssal finomsággal... Tényleg zseniális ízhatással bír.

Na tessék! A film? Hát persze hogy tíz csillag! Hogy csak ötöt lehet??? Akkor annyi, méghozzá öt méregzöld csillag.

akció | krimi | misztikus | thriller

A San Francisco-i rendőrség két tagját, a bűnözőkkel szembeni durva bánásmódjáról elhíresült Piszkos Harry Callahant és új partnerét egy időre felfüggesztik, és... több»

5