2021.12.24 23:13 Harper Olvasottság: 3654x
4

Szatirikus világvégefilm DiCaprióval

Épp karácsonykor, december 24-én láttam az Adam McKay rendezte Ne nézz fel! című szatirikus világvége-vígjátékot DiCaprio és Jennifer Lawrence főszereplésével, és ünnep ide vagy oda, azonnal klaviatúrát ragadtam (saját blogomon [a Harperen], majd itt is), mert a sztori groteszksége nem hagyott nyugodni. Az alaptörténet egyszerű katasztrófatéma, közelgő, pusztulást hozó üstökössel (amiből temérdek készült már), ám a tálalás és a stílus egészen egyedi és szürreális. A központi karakterek csillagászok, Randall Mindy professzor (Leonardo DiCaprio) és Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), akik azonosítanak egy Föld felé száguldó üstököst, majd bebizonyítják, hogy sajnos 100%-ban be fog majd csapódni (cirka fél év múlva), kipusztítva az emberiséget (és mindent, ami él) a Földön.

A hír egy normál katasztrófafilmben világméretű pánikot keltene előbb a kormányokban (akik persze azonnal terveket dolgoznának ki a tragédia elhárítására), majd a lakosságban (mely tömeghisztériában törne ki). Ám a Ne nézz fel! nem ilyen sablonos film, itt az amerikai elnök, Janie Orlean (Meryl Streep) bagatellizálja a dolgot, majd eltusolni próbálja, végül eszement tervet támogat a becsapódni hagyott üstökösben rejlő ásványok felhasználására. A vészharangot megkongató tudóspárost közben eltüntetik az útból. Ráadásul Mindy professzort és a csinos Kate Dibiaskyt a média sem veszi túl komolyan, a sztárműsorvezető, Brie (Cate Blanchett) nevet az egészen, és inkább kikezdeni próbál a szerinte dögös tudóssal.

Szatirikus világvégefilm DiCaprióval

Ez a film egy groteszk társadalomkritika, mely az egész nyugati életstílust bírálja, görbetükröt tartva életformánk elé. Azon életforma elé, mely csak a felszínességet értékeli, melyben a sajtót és médiát többnyire sztárocskák és erkölcs nélküli riporterek, szerkesztők vezetik, és amelyben a társadalom megvezethető a hatalom által (demokrácia ide vagy oda). Ha filmként próbáljuk értékelni, a Ne nézz fel! közepes alkotás, gyenge színészi teljesítményekkel, ha viszont absztrakt társadalomkritikának vesszük, sokkal többet ér. Szórakoztatóértéke csekély tehát, viszont elgondolkodtatja az embert. Mi lesz, ha egyszer tényleg bekövetkezik egy ilyen katasztrófahelyzet? A jelenlegi politikai rendszerek megbirkóznának vele? A sajtó tudná a dolgát? Egyáltalán ér annyit az emberiség, hogy érdemes önmaga megmentésére? Már önmagában ezek a kérdések érdemessé teszik ezt a filmet arra, hogy megnézzük. Egyszer mindenképp érdemes. Értékelésem azonban így is csak 60%. Közepeske.

vígjáték

Két csillagász története, akiknek óriási médiaturnén kell részt venniük, hogy figyelmeztessék az emberiséget egy közeledő üstökösre, amely elpusztíthatja a Földet.   több»

4