2022.06.03 19:49 F79 Olvasottság: 384x
8

Kisiklott életek újra a síneken

Szeretem Nick Hornby stílusát. Azt a fajta könnyedséget, amellyel súlyos mondanivalókat mesél el. Azt a fajta humort, amely szomorú sorsokat tár elénk. És nem utolsó sorban azt az őszinteséget, hogy nem áltatja azzal az olvasóit, hogy végül minden tökéletesen jó lesz és mindenki úszik a boldogságban. Az ő történeteinek középpontjában többnyire valamilyen személyes krízis áll, amellyel hőseinek meg kell birkózniuk ahhoz, hogy életük egy következő, számukra is ismeretlen szakaszba léphessen. Miután főszereplői túljutnak a holtponton, átértékelik korábbi életüket, majd megkönnyebbülve, reményekkel telve indulnak el azon az új úton, amely koránt sem lesz könnyű, de már készen állnak arra, hogy megoldják a jövőben rájuk váró esetleges problémákat. És ennyi elég is.

A Hosszú út lefelé című film jól ragadja meg az alapul szolgáló regény mondanivalóját. Bár Hornby sajátos stílusát sajnos kénytelenek vagyunk nélkülözni, a történetet vezérlő karakterek életébe beállt krízishelyzet jól átjön. Mint ahogy a négy különböző személyiség hozzáállása a zsákutcába jutott életükhöz is.

Kisiklott életek újra a síneken

A sztori elsőre kicsit groteszknek tűnhet. Négy öngyilkosjelöltet hoz össze a sors egy toronyház tetején, akik kezdetben akaratlanul, de folyamatosan akadályozzák egymást a végső cselekedet végrehajtásában. Majd szintén mindannyiuk bosszúságára elkezdenek felelősséget érezni egymás iránt. Innen pedig már nincs visszaút. Belekerülnek egy furcsa spirálba, amely a szereplőket a nagy közös túlélés felé repíti.

A négy főszereplőt ismert színészek alakítják. Pierce Brosnan tökéletesen hozza a lecsúszott egykori tévésztárt, aki élete fordulópontján rájön, hogy már nem lehet visszalapátolni a sz¬rt a lóba. Aaron Paul pizzafutár megvilágosodik, hogy már túl van azon a koron, hogy rocksztár lehessen, hiába tette fel erre az életét. Imogen Poots zavarodott, szeretethiányos tinilánya egyszerűen csak fél a jövőtől, és ez át is jön a képernyőn. Toni Collette megtört, tragikus sorsú anya szerepe szintén átérezhető.

A film lassan halad előre, érzékeltetve, hogy egy Hosszú út lefelé mennyi küzdelemmel, felelősséggel, megértéssel és elfogadással jár. Azzal, hogy a négy főszereplő végül nem a rövidebb utat választja a toronyház tetejéről, láthatjuk, hogy bármilyen nehéz élethelyzetbe is kerül valaki, mégis érdemesebb a lépcsőt választani.

dráma | vígjáték

Az ünnepek alatt a legnagyobb az öngyilkosságok aránya. Nem is csoda, hogy szilveszter éjszakáján négyen is összetalálkoznak a londoni Toppers Torony tetején, akik mind véget... több»

8