2022.07.06 13:30 Kóborló Olvasottság: 359x
8

Vékony határvonal az emlékek és a valóság közt

Sok mindent olvastam már erről a filmről (többségében pozitívumokat, de azért jó pár negatív kicsengésű véleményezés is olvasható volt róla) így az én kíváncsiságomat is felkeltette jelen alkotás. Mondjuk ha mindez még nem lett volna elegendő, akkor ott volt a film műfaji besorolása, ami valahol a dráma, a misztikus és a horror zsánerein belül található és ez az a fajta keverék, amit jómagam mindig nagy örömmel fogadok. Illetve a film rendezői székében az a bizonyos David Bruckner foglalt helyet, aki számomra már azért bizonyított, mondjuk a 2017-es A rítus filmjével (és amúgy pedig eme úriember készítette az új, elméletben még 2022-ben érkező Hellraiser rebootot, ami nálam bent van a legjobban várt horrorfilmek közt 2022-ben). Ilyen előjelekkel lássuk hát, hogy milyen is lett az Éjszaka a házban című film.

Maga a történetét kimondottan eredetinek és egyben érdekesnek találtam, amit jómagam is nagyra értékelek, mert végre nem azt a fajta szokványos, sablonokra építkező történetet mesélik el sokadjára a nézőinek, amit már rengetegszer láthattunk. Vagyis pontosítsunk egy kicsit e téren, merthogy előjáróban egyfajta kísértet történetként kezdünk bele a történet boncolgatásába, de valójában ez csupán egy nagyon apró részét képezi az egész történetnének és talán ez az, amit kimondottan nagyra értékeltem az egész filmben. Rengeteg apróbb mozaikdarabkából építkezik a film története és eme mozaik darabkákat, kellő mennyiségű drámával és misztikummal ruházzák fel. Fontos megemlíteni azt is, hogy szerintem kimondottan jól találták meg a készítők az egyensúlyt a dráma és a misztikum között, tehát aki csak egy szokványos horrorfilmre vágyott e film megtekintése alatt, az bizony rossz filmet választott magának.

Vékony határvonal az emlékek és a valóság közt

Szerencsére a film főhősnőjét alakító Rebecca Hall színésznő is remekel a rábízott szerepben és kimondottan jól adja át a film drámai töltetét a nézőnek és mindezt írom úgy, hogy eme színésznő soha nem volt a szívem csücske, de itt tényleg csak dicsérni tudom az alakítását. Tulajdonképpen a film további szereplőinek a fontossága, eltörpül a főhősnőt alakító Rebecca Hall színésznő mellett, merthogy a film további igazi főbb támpontjai, a már többször is említett, dráma és misztikum és ezt a film készítői is pazarul ábrázolják, mint a vágás, mint pedig a zenei betétek alkalmazásával. Na de nézzük egy kicsit a film horror vonulatát, ha már szinte mindenhol a horror műfajba is be van sorolva.

Kimondottan nehezen tudnék olyan jeleneteket felidézni a filmből, ahol a horror mint műfaj megmutatkozik, ha csak azt nem nézzük, hogy a film történetében található ismeretlentől való félelmet nem vesszük ide. És ezzel el is érkeztünk a film egyedüli negatívumához nálam. Merthogy kimondottan élveztem a film elmesélésének minden egyes pillanatát, méghozzá azt, hogy szán időt és fáradságot arra, hogy a nézője megélhesse mindazon dolgokat, amit be akartak mutatni a film alatt, csakhogy mindezek mellett, túlságosan kevés támpontot kapunk a misztikus vonulat megértéséhez és ez nálam, elsősorban a film végénél ért egy kicsit váratlanul. Ugyanis egy szép lezárást kapunk, de a kérdés, a továbbiakról, ott lebegett felettem még a stáblista után is.

Mindent egybevéve, azok akik szeretik a misztikus drámákat, amik néhol talán operálnak némi kis horrorisztikus töltelékkel, azok számára erősen ajánlott filmről beszélhetünk itt. Viszont akik csak egy szokványos démonos, avagy kísértetfilmként ülnének neki, azok inkább keressenek egy másik filmet.

horror | misztikus | thriller

Beth képtelen feldolgozni férje elvesztését. A nő egyedül marad a házban, amelyet még a férfi épített kettejük számára, a kihűlt otthon azonban egyre titokzatosabb jelenségek... több»

8