2022.07.24 11:56 Tonyka Olvasottság: 138x
5

Nem hazudnak, tényleg fakó

Kavarognak a gondolatok bennem, hogyan, és hol is kezdjem? Volt egyszer egy zseniális akció film korszak. Kaptunk Die Hard-ot, Utolsó cserkészt, Bad Boys-t, Utánunk a tűzözön, folytathatnám a sort Arnold, Sly nevével fémjelzett ikonikus darabokon át szinte a végtelenségig. Rengeteg mérföldkő volt a műfajban. Abban megegyeznek, h két akció közt lefoglaltak minket, vagy a történettel, vagy a humorral, esetleg a karakterekkel. Nos kritikám tárgya egyértelműen az új akció irányvonalat képviseli. Több ponton hasonlóságot véltem felfedezni a nálam csúfosan nagyot bukott Rohammentővel.

A drónos kamera száguldoztatás ilyen pl. Jó vagy nem jó lehet rajta vitatkozni. Személy szerint jobban szeretem ha csemegézhetek, és jól lekövethetek egy egy akció jelenetet. Ok elismerem egyes esetekben ad egyfajta dinamikát a jelentnek, és ezt most újításként élik meg a rendezők, így egyre népszerűbb a használata. A másik a zűrzavaros mindenki lő mindenkire, hirtelen azt sem tudja az ember ki kivel van. Megjegyzem azért itt követhetőbb, mint a Bay féle borzalomban. Jah, és komoly történetnek itt is híján vagyunk. Utóbbi nem nagy hiba, hisz van még eszköz a fent felsoroltak közül arra, h élvezhető legyen. Sajnos semmi ilyen lehetőséget nem használnak. Nincsenek jó időben eldurrantott egysoros humor morzsák. A karakterek sem igazán izgalmasok. Chris Evans játéka, és karaktere kifejezetten erőltetett. A forgatókönyv tehet róla, vagy a színész sosem fog kiderülni, nekem nem tetszett. Ryan Gosling lehetne a megmentő, de a címhez méltóan a szürkénél is szürkébb. Oké valamikor réges régen kiderült, h jól fekszik neki a kissé fura, majdnem néma, de kőkemény szerep. Valószínűleg nem ez volt az utolsó hasonló szerepe, amit szerintem inkább már megszokásból rutin szerűen eljátszik.

Nem hazudnak, tényleg fakó

Nem éreztem rajta, h lubickolna a szerepében. John Wick legalább kapkod a profizmusa ellenére is. Ő meg csak néz, szép komótosan teljes nyugalomban csöppen egyik eksönből a másikba. Kibillenteni nem lehet, bebetonozták a legjobb gyilkos szerepébe. Egyetlen másodperc izgalom nem járja át az embert a sorsa miatt. Nincs is rá szűkség, ahogyan a többieknél is borítékolható minden előre. Csavarral, meglepetéssel nem kell számolnunk. A film legnagyobb hibája, és egyben a mai filmeké is. Az összes gyengeséget akcióval szeretnék áthidalni, feledtetni. Így aztán kapunk töméntelen robbanást, lövöldözést, nem spórolnak a kaliberekkel. Előkerülnek mindenféle nagyot pukkantó fegyverek.

Néha úgy érzi az ember nem is akar véget érni egy - egy ilyen jelenet. Amolyan 19-re húzunk még lapot, egyre többet, egyre nagyobbat akarunk mutatni. Talán a Russo testvérek bizonyítási kényszerben voltak, most aztán mi beleadunk apai anyait, majd mi megmentjük a Netflixet. Halálos Iram módjára a fizika szabályait továbbra is meg, és áthágják. Párszor látszik a CGI segítsége, de többnyire rendben van. Vártam ezt a filmet, mert a bemutató igazi telitalálat volt. Elhúzta az orrom elött a mézesmadzagot. Hátha kapok egy régivágású sablonból dolgozó élvezetes akció filmet. Maradt az új irány, hiányos alapok, rengeteg akcióval hézagolva. Fordítva sztem sokkal jobban működne. Kevesebb akció, érdekes karakterek, jellemfejlődés, és stb. Ne menjek vissza az időbe túl sokat, a Védelmező 1-2 pl. pont ezek miatt sokkal sokkal jobb a műfajban. Van aki az év akció filmjének nevezi, nagyon erős túlzásnak gondolom. A Top Gun 2 foglalja el nálam ezt a pozíciót. Ami egy régimódi, de zseniálisan működő igazi felüdülés a mai darabokhoz képest.

akció | thriller

Egy Európában élő volt CIA ügynök megpróbálja megmenteni azoknak az életét, akik az ő kilétéről valójában nem is tudnak. több»

5