2023.07.04 11:40 Juki-onna Olvasottság: 174x
3

Zseniális a film, az egyik kedvencem – ez nem horror, ez maga a nemezis; inkább egy erőszakos szatíra

A filmet a horror/thriller kategóriába sorolták. Ez nem az a klasszikus horror, ahol szellemek, kísértetek és zombik hemzsegnek a filmben. Ebben a műben hangsúlyosabb a történések lelki vonatkozása, nem is beszélve az elme megbomlásáról. Pár jelenetet leszámítva nem nagyon történik a filmben látványos borzalom vagy gyilkosság, inkább a kiváltó okokat keressük, és ezeken gondolkodunk el.

Ettől lesz ez a film félelmetes. Már a film nyitóképe vonzza a tekintetünket és felcsigáz annyira, hogy a szereposztást nem is figyeljük. A filmben a Wall Street pár magas beosztású üzletemberét ismerhetjük meg, akik komoly rivalizálást folytatnak a ruházkodásban, az irodákban, a fizetésekben és abban, hogy jó asztalokat szerezzenek fontos, felkapott éttermekben. Nyugtalanítja őket, ha az egyikük több pénzt keres, mert Bateman világban csak az számít fontos embernek.

Zseniális a film, az egyik kedvencem – ez nem horror, ez maga a nemezis; inkább egy erőszakos szatíra

A főszereplő Patrik Bateman (Christian Bale), aki mizantróp, hiú és narcisztikus, akit az ego és a kapzsiság hajt. (Bale, akit én először A nap birodalmában láttam, és már gyerekszínészként is nagyon jól játszott, hihetetlen alakítást nyújt a filmben.) Tetszik a filmben, hogy ennyire figyel a testére, az öltözködésére, az étkezésére. (Kicsit formálja az embert, persze nem a rossz irányba, legalábbis remélem, de valami megfogott és nem ereszt, főleg a regény elolvasása után.) Csak a csillapíthatatlan vérszomja, ami zavarhatja a nézőt, de ettől még ne riadjunk meg! A főhősünknek egyedül kell szembenézni az elméjében eluralkodott öldöklési vággyal. A film után sok kérdés felmerül bennünk, hogy a gyilkosságok valósak vagy irreálisak? Sok híres színészt is láthatunk, de a pálmát Bale viszi el. A rendezés fantasztikus. Köszönet Mary Harronnak, és a regény írójának Bret Easton Ellisnek, hogy ezt a remekművet megalkották! Kivételesen azt ajánlom, hogy előbb a filmet nézzük meg, és utána olvassuk el a regényt. Sok vicces jelenet van benne. Antikváriumban még lehet kapni. Jó szórakozást!

dráma | krimi | szatíra

Patrick Batemen újgazdag ifjú, aki szenvedéllyel éli életét: habzsolja apja millióit, melyet a Wall Streeten szerzett,  emellett pedig egy velejéig romlott és gátlástalan,... több»

3