2023.09.10 14:21 Harper Olvasottság: <100x
1

A vitathatatlan filmek legjobbja

Összesen négy Vitathatatlan film készült, melyek közül csak az elsőben nem főszereplő Scott Adkins, azaz Yuri Boyka. A kitűnő angol harcművész fiatalon a dzsúdó, a koreai taekwondo és a japán kick-box területén ért el sikereket és csak utána fordult a filmezés felé. Bár kicsit megkésve tette ezt, hiszen az első Vitathatatlan rész forgatásakor (2006-ban) már kereken 30 éves. Ám így is nagyon hamar komoly népszerűséget ért el, hiszen mindhárom általa alakított Bolyka-epizódban óriási teljesítményt nyújt különleges gyorsaságával, ütéskombinációival és legendás rúgásaival.

Jelentős izomtömeget épített magára, melyre rászálkásított és így egy milliók által irigyelt testfelépítést ért el. A film kedvéért kialakított mű-tetoválásai is legendásak, mindegyik fontos jelentéssel bír, melyekhez börtönviselt szakértőket alkalmaztak. A negyedik Vitathatatlan rész nekem azért a kedvencem, mert emberi oldaláról mutatja meg a karaktert: Boyka megöl a ringben valakit (nem szándékosan), de bántja lelkiismeretét a dolog és elhatározza, hogy valahogyan jóváteszi. Úgy hiszi: ha megszabadítja az özvegyet a maffia rabságából, azzal törleszt valamennyit bűneiből.

A vitathatatlan filmek legjobbja

Meg is valósítja tervét, de majdnem belehal, mivel az orosz maffia egyik vezére, Zourab (Alon Abutbul) minden emberét ráküldi. Boyka azonban így is eléri amit akar: győz a maffia ringében is és győz azon kívül is. A maffia ugyanis olyan alkut köt vele, hogy köteleznie kell magát a bunyóra egy ideig a szervezet egyik lebujában és mindig győzelmet is kell aratnia, ami ha sikerül neki, akkor megszabadíthatja az özvegyet (sőt mindketten szabadon távozhatnak). A ring-harcokban Boyka egyik ellenfele a hatalmas termetű, kereken 2 méter magas és 151 kg-os, agyon-tetovált Koshmar akit a brit testépítő: Martyn Ford alakít. Boyka megint győz és szinte csodával határos módon fekteti ki az óriást. (Noha Scott Adkins a celebheights.com szerint csak 178 centi és 80 kg, de mint tudjuk villámgyors és vérprofi). Küzdelmük a negyedik a film egyik érdekessége, afféle Dávid és Góliát harca. Különleges az is, ahogyan bemutatják Boyka és az özvegy, Alma (Teodora Duhovnikova) viszonyát, azt a folyamatot, ahogyan a nő lassan megbocsát férje gyilkosának és végül meglátja Boykában a tettét megbánó, segíteni akaró férfit. A Vitathatatlan 4 nálam erős 80%-os film a nagyon jó bunyók és az érdekes alaptörténet miatt, melyet színesítenek az egyes alakítások, főleg Adkins és az özvegy játéka. Elsősorban azoknak ajánlom ezt a mozit, akik méltányolják a jól kidolgozott harcművész jeleneteket, összecsapásokat illetve a több küzdősportból összeválogatott ütéskombinációkat. A rendező, a bolgár származású Todor Chapkanov nem tekinthető élvonalbeli direktornak, a Vitathatatlan 4-et mégis nagyon "odatette". (A második és harmadik epizódot egyébként Isaac Florentine készítette.) A végeredmény picit túl is mutat egy verekedős harcművész-akciófilmen, hiszen a megbánás, az áldozat-vállalás erejét is kiemeli számunkra, amihez a vallást is "hozzákeveri" a scipt, afféle vigaszt nyújtó elemként. Boyka számára a hit ad ugyanis "támasztékot". Egyszerűen: jó film!

akció | dráma | krimi | sportfilm | thriller

Yuri Boyka szeretne eljutni az európai harcművészeti bajnokságig. A selejtezőn véletlenül megöli ellenfelét Viktor Gregovot, és ez válságot indít el benne. Kezdi számára... több»

1