2024.05.14 15:10 kabel Olvasottság: 191x
4

Le a kalappal a VFX stúdiók előtt...

Ezt a filmet nagyon nehéz értékelni. Mármint konkrétan azt nehéz kitalálni, hány csillagot érdemel.

Ha az egyik oldalról nézzük, teljesen elérte, amit akart. Lényegében a belső ötévesem gyerekszobai pillanatát elevenítette meg tökéletesen. A film pontosan az, amire gyerekként gondoltam, amikor két dinófigurát ütögettem egymásnak. Ez romboláspornó, úgy, ahogy a Fast and Furious-filmek autópornók. Végtelen hosszan nézzük, ahogy mindenféle hatalmas szörnyek péppé verik egymást városokban, erdőben, sziklákon, a piramisokon, más szörnyek hátán, lényegében mindenhol, ahol van mit rombolni. Eközben pedig mindegyik üvölt, minden jelenetben. Kb. 25%-a a szörnyes pillanatoknak csak üvöltős beállításokból áll. Tehát, a film tökéletes, ha ezt a vágyat akarja kielégíteni. Én is üvöltenék.

Le a kalappal a VFX stúdiók előtt...

De, lényegében, minden más fronton elbukik ez a filmnek alig nevezhető termék. Hihetetlen vicces, hogy az első emberközpontú Godzilla sztori óta ide jutottunk, hogy a főszereplő emberi karakterek egyetlen szerepe kizárólag a történet arcunkba hányása olyan gyenge expozíciós jeleneteken, hogy az egész már-már valami paródiának tűnik. A mozi persze 100%-ban működik az emberek nélkül, hisz története kimerül épületek rombolásában, és mindenféle hatalmas lények ordításában. Nem tudom többször kiemelni, folyamatos az üvöltés és a rombolás! Az egészben talán az a legviccesebb, hogy elvileg a gonosz majomtól azért kell tartani, mert rettegésben tartotta az embereket, de a címszereplők gond nélkül lapítanak palacsintává vagy három várost a film alatt, megszámolhatatlan áldozattal. Az egész tényleg csak romboláspornó kategória már. Nem is lehetne messze Godzilla japán feldolgozásaitól.

Várom a kövi filmet, ahol még messzebb mennek a készítők, és már nem is tesznek bele használhatatlan emberi szereplőket, és 120 percig csak azt nézzük, hogy Kong meg Godzilla űrlényekkel harcol, vagy nem tudom. Ezen a ponton, minek más? A film sikere kultúránk leáldozását szimbolizálja amúgy is.

Beszélnék a sztoriról, de most komolyan, kit érdekel? Nincs sztori, nem is kell, mert helyette ott van vagy négy VFX stúdió, akik a legprofibb szörny designokat animálják meg, miközben tökéletes várospusztító szimulációkat rendelnek, és végtelen robbanásokat alkotnak megszámlálhatatlan számítógépen. Ebben az egészben igazából ez a lényeg, ezek az utómunka stúdiók a valódi hősök, a valódi főszereplők, akik nélkül ez a film sehol sem lenne. Le a kalappal ezek előtt a név nélküli VFX mágusok előtt, akik Hollywood teljes backendjéért felelnek, még akkor is, ha nagy részük alulfizetett robot valahol Indiában.

A film egyszerre 1 csillag és 5 csillag. Megértünk a pusztulásra, remélem, Godzilla valódi, akkor legalább nem kell sokat várni.

akció | kaland | sci-fi

A végső, mindent átfogó harc nem ért véget Kong és Godzilla monumentális összecsapásával. Most az emberiség kénytelen beismerni sebezhetőségét, felismerve, hogy nem ő a... több»

4