Filmkritikák

86 Orville  (2017)

8.5/10
2023. 06. 06.
A Star Trek paródiájaként debütáló, kicsit Family Guy-jellegű poénokon alapuló széria nem csak szórakoztat, hanem társadalomkritikával is gazdagít minket, görbe tükröt tartva megnyilvánulásaink elé. Alkotója Seth MacFarlane, aki Star Trek-rajongó gyerekként saját sorozatot álmodott meg, ami nem éppen az elképzelései szerint alakult. Vagy talán még jobban is? Kiderül a kritikából. több»
8/10
2023. 04. 24.
A Star Trek franchise 2000-es évektől egyre inkább vitatott hangulatú filmjei és sorozatai talán most egy új lendületet kaptak. A Különös új világok visszatér az eredeti sorozat pilot-jának öteltéhez, ahol Pike kapitány vezényli az Enterprise csillaghajót. Nosztalgia, eredeti hangulat, magával ragadó űrbeli tájak, letisztult látványvilág keveredik modern frizurákkal, humorral és hajóbelsővel.
Vajon a klasszikus Star Trek rajongók megkapják itt amire már vagy húsz éve visszavágynak? több»

84 Wednesday  (2022)

7.7/10
2023. 03. 22.
Immunizált társadalmunk extremitás szintjének fokozását folyamatosan hozni kell. Minél groteszkebb, annál jobban átüti az egekbe tornázott ingerküszöböt. Például a végtelenül racionális, ridegen szarkasztikus humorú, szinte teljesen érzelemmentes és jól ismert Wednesday Addamsszel. A Wednesday sorozat első évada bővelkedik humorban, klisékben, társadalmi kritikákban, erős karakterellentétekben, és a Netflixtől szinte már elmaradhatatlan érzékenyítő mázban, ami itt pepita, fekete-szedres és fehér-csokis cukormázt vesz fel. Vajon mérgező a belseje? több»
7.2/10
2023. 03. 21.
Hipnotikus látványvilágú, romantikus mézes-máz. Annak ellenére, hogy fondorlatosan komponált bűnügyi alapvázra van felépítve, hiányos és ellentmondásokkal teli karakter-pszichológia jellemzi. Természeti erkölcsi törvényeket vesz alapul, amik nem egyeztethetőek össze az emberi normákkal és az ismert emberi fejlődéssel. Annyira fiktív a történet, hogy valóban beleillik a misztikus filmkategóriába. Ha nem vesszük figyelembe, hogy a nehezen mozgóképre vihető könyvadaptációk sorsára jutott, és elkülönülten filmként kezeljük, akkor is ordítanak a visszásságok. Látványfilmként megteszi. több»

77 Hisztéria  (2011)

6.5/10
2023. 03. 21.
A vibrátor feltalálásán alapuló történet... elvileg. Valós események alapján... elvileg. Valójában a viktoriánus kor Angliájába díszletezett romantikus vígjáték. Felhasznál elemeket a betegségek iránti akkori hozzáállásból, a korabeli udvarlási szokásokból, a női egyenjogúsági küzdelemből, a klasszikus Csipkerózsika történetből, a feltalálók kísérletező világából. Mindezt egybeöntve, jól összerázva és vastagon megtetézve tejszínhabbal. Könnyed szórakoztatás a mai kor eszmeiségeivel. Erről és az igazi történetről többet megtudhatsz a kritikából. több»