12 híresség, akiket épp 5 éve veszített el a világ

5 éve olyan csodálatos alkotókat veszítettünk el, mint A mindenség elmélete című filmet ihlető Stephen Hawking vagy a zseniális Aretha Franklin.

Az alkotók, művészek és tudósok közössége évről-évre szegényebb lesz utánozhatatlan tehetségekkel, de szerencsére mindig gazdagodik is újabbakkal. Akik pedig már nincsenek többé velünk, hogy új alakításokkal, felfedezésekkel, zenékkel tegyék többé az életünket, azoknak lezárt, hátrahagyott életművéből továbbra is meríthetünk!

Szerencsére akadnak életrajzi filmek is, amik róluk szólnak, ilyen például a nemrég megjelent Respect.

80 Respect  (2021)

dráma | életrajzi | zenés

Aretha Franklyn minden idők egyik legnagyobb hatású R'n'B énekesnője, aki munkásságával számos előadót és alkotót inspirált. A tizennyolcszoros Grammy-díjas énekesnő élete... több»

#12
Mark Salling

Mark Salling

szül. 1982. 08. 17. - elhunyt 2018. 01. 30.
Dallas, Texas, Amerikai Egyesült Államok
Mark Salling 1982. augusztus 17-én, Dallasban, Texas államban született. Kezdetben magántanuló volt, majd Keresztény Iskolába járt Providence-ben. Jelentkezett a Culver Katonai Akadémiára, de nem fejezte be, végül a Lake Highlands Középiskolában szerzett érettségit 2001-ben, ahol a zenei életben St. Vincent-ként ismert Anne Erin Clark... több»
2018. január 30. hunyt el. A "Puck" szerepéről ismert Mark Salling a Glee című sikersorozatban, a sorozat befejezése után jogi problémákba keveredett. Sallingot 2017-ben gyermekpornográfia birtoklásával vádolták meg, a színész pedig 2018 elején öngyilkosságot követett el. Salling nemcsak énekelte a dalait, hanem íróként és producerként is részt vett a megalkotásukban, ezen kívül több hangszeren, így gitáron, zongorán, basszus gitáron és dobon is játszott. Szóló karrierje Jericho néven kezdődött a Smoke Signals nevű albummal 2008-ban. 2010-ben kiadta a Pipe Dreams című rock-jazz albumát, amelynek összes dalát ő szerezte. 2009-ben csatlakozott a Glee-Sztárok leszünk című zenés filmsorozathoz, amelyben a lázadó Noah Puckermann, azaz Puck szerepét kapta meg. A stábbal közösen előadott szerzeményeken kívül, szólódalokkal is bemutatkozott, melyek közül említésre méltó a Sweet Caroline, az Only the good die young és a Run Joey Run. A Glee mellett voltak még kisebb filmes szerepei, így láthattuk a Kukorica gyermekei 4. részében, valamint a The Graveyard című horrorfilmben.
#11
Reg E. Cathey

Reg E. Cathey

szül. 1958. 08. 18. - elhunyt 2018. 02. 09.
Huntsville, Alabama, Amerikai Egyesült Államok
Reg E. Cathey katonai családban született az alabamai Huntsville-ben. Tanulmányait a Michigani Egyetemen végezte, majd később a Yale School of Draman színészetet tanult. A színház egész életében szenvedélye maradt. Ahogy későbbőbbi interjúban kifejtette: "A Yale-en tanultam meg színészkedni, de azt, hogyan legyek színész, New... több»
A House of Cardsban "Freddy" grillsütőmesterként és A drótból Norman Wilson politikusként is ismert Cathey 2018 február elején hunyt el, miután tüdőrákkal küzdött. Cathey 2015-ben elnyerte a House of Cardsban nyújtott munkájáért a Kiváló vendégszereplőnek járó Emmy-díjat. Reg E. Cathey katonai családban született az alabamai Huntsville-ben. Tanulmányait a Michigani Egyetemen végezte, majd később a Yale School of Draman színészetet tanult. A színház egész életében szenvedélye maradt. Ahogy későbbőbbi interjúban kifejtette: "A Yale-en tanultam meg színészkedni, de azt, hogyan legyek színész, New Yorkban tanultam meg."
#10
Stephen Hawking

Stephen Hawking

szül. 1942. 01. 08. - elhunyt 2018. 03. 14.
Oxford, Egyesült Királyság
Stephen Hawking 1942. január 8-án született Oxfordban, az Egyesült Királyságban. Frank Hawking és Isobel Eileen Walker gyermekeként látta meg a napvilágot. Szülei jó módú, londoni értelmiségiek voltak. Édesapja kutatóorvos volt, aki trópusi betegségekkel foglalkozott. Hawking középfokú tanulmányait a St. Albans-i középiskolában... több»
A világ egyik legelismertebb fizikusa, Hawking úttörő szerepet játszott a fekete lyukakkal és a kvantummechanikával kapcsolatos úttörő elméletekben. A fogyatékkal élőket is arra ösztönözte, hogy dacoljanak az esélyekkel - 21 éves kora óta Hawking kerekesszékben ült, és csak számítógépen keresztül tudott kommunikálni. Korlátozottsága ellenére Hawking képes volt folytatni úttörő munkáját és meghódítani a világ szívét. Már egészen fiatal korától érdekelte a csillagászat, a matematika és a fizika. Tizenhét évesen került az oxfordi University College-be, ahol summa cum laude minősítéssel graduált fizikából. Ezt követően a Cambridge-i Egyetemen szerezte meg a doktori fokozatát. Betegsége, az amiotrófiás laterálszklerózis is ekkortájt derült ki. 1965 júliusában feleségül vette egyetemi szerelmét, Jane Wilde-ot. A pár házasságkötésük után a New York állambeli Cornell Egyetemre utazott. Ugyanebben az évben fontos bizonyítékkal járult hozzá az ősrobbanás-elmélethez, valamint a Cambridge-i Asztronómiai Intézet tagja is 1968-ban lett. Egyre romló állapota ellenére rendületlenül dolgozott tovább. A hetvenes évek elején kezdett hozzá a „mindenség elméletének” kidolgozásához. A fekete lyukak tanulmányozásába kezdett, melyek létezését ekkor még nem volt bizonyított. Állapota egyre súlyosabbá vált, mozgatóidegei lassan elsorvadtak, 1968-ban elveszítette a járásképességét. Egy évvel később kerekesszékbe került, majd 1971-től nem volt képes írni sem. A nyolcvanas években egy speciális motoros kerekesszékbe kényszerült, környezetével pedig egy gégemetszést követően tudott tovább kommunikálni. 2018. március 14-én hunyt el.
#9
R. Lee Ermey

R. Lee Ermey

szül. 1944. 03. 24. - elhunyt 2018. 04. 15.
Emporia, Kansas, Egyesült Államok
Ronald Lee Ermey Emporia-ban született Kansas államban 1944.március 24-én. Egy Kansas City-i farmon nőtt fel öt testvérével együtt. Tizennégy éves korában Toppenish-be költözött családjával. Gyakran bajba került tinédzser korában és amikor másodszorra tartóztatták le tizenhét éves korában, a bíróság választás elé... több»
R. Lee Ermey a "Full Metal Jacket" című filmben sokkolta a mozilátogatókat a vietnami háború idején egy rosszmájú őrmester szerepében. Tökéletes volt a szerepre - mert átélte azt. Ermey 1961 és 1972 között szolgált a tengerészgyalogságnál, és két évig kiképző őrmesterként dolgozott. Ermey ezután számos filmben szerepelt, többek között a Se7en, a Texasi láncfűrészes mészárlás, a Toy Story és a Saving SIlverman című filmekben.  
#8
Verne Troyer

Verne Troyer

szül. 1969. 01. 01. - elhunyt 2018. 04. 21.
Sturgis, Michigan, Amerikai Egyesült Államok
Verne Troyer 1969 január 1-én született Michiganben. Édesapja szerelő, míg édesanyja gyári munkás volt. Amis környezetben nőtt fel, ám családja későbbiekben elhagyta a közösséget. Két idősebb testvére van: Davon és Deborah. 1987-ben érettségizett a michigani Centreville Gimnáziumban. A mindössze 81 cm magas színészt termete... több»
VERNE TROYER, 49 éves (Meghalt: április 21.) - A mindössze 81 centiméter magas Verne Troyer leginkább az Austin Powers-filmek "Mini-Me" szerepéről volt ismert. Troyer közel 20 évig kaszkadőrként és karakterszínészként is dolgozott. Troyer szervezetében halálakor "magas" mennyiségű alkoholt találtak, és a halottkém szóvivője szerint az esetet lehetséges öngyilkosságnak minősítették. A mindössze 81 cm magas színészt termete segíti hozzá az átlagostól eltérő karakterek megformálásához. Első filmszerepét 1995-ben kapta (Masked Rider), majd szerephez jutott a Sabrina, a tiniboszorkány (1996) című tévésorozatban. Feltűnt a Sötét zsarukban (1997), a Félelem és reszketés Las Vegasban (1998) című vígjátékban, de igazán ismertté az Austin Powers-filmek tették (Kicsikém - 1999, Aranyszerszám - 2002). Játszott a Jim Carrey főszereplésével készült A grincs című családi vígjátékban (2000) , majd a Harry Potter és a bölcsek köve (2001) című kalandfilmben is. Utolsó munkái közé tartozik a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009) című fantasy, míg a jövőben a főszerepben találkozhatunk vele a Legend (2015) című horrorban
#7
Charlotte Rae

Charlotte Rae

szül. 1926. 04. 22. - elhunyt 2018. 08. 05.
Milwaukee, Wisconsin, USA
Charlotte Rae Lubotsky 1926. április 22-én Milwaukee-ban született Wisconsin államban. Orosz zsidó bevándorlók a szülei. Anyja, Esther Ottenstein, akinek gyerekkori barátja volt az egykori izraeli miniszterelnök Golda Meir, apja Meyer Lubotsky gumiabroncs üzlet tulajdonos. Két testvére van Miriam és Beverly. 10 éves korában Shorewood-ba... több»
Charlotte Rae hét évtizeden át volt Hollywood egyik meghatározó szereplője. Rae-t pályafutása során két Emmy-díjra jelölték - egyszer az 1982-es "Az élet tényei" című sorozat Mrs. Garrettjeként végzett munkájáért, egyszer pedig a "Kiváló mellékszereplőnő egy különleges sorozatban" díjra a "Queen of the Stardust Ballroom" című sorozatban végzett munkájáért 1975-ben. 2018 augusztusában csontrákban halt meg otthonában.
A "Soul királynőjeként" ismert Aretha Franklin 1942-ben született Memphisben. Édesapja hamarosan Detroitba költözött, és templomot nyitott, ahol Franklin elsajátította a zene iránti szeretetét. Az 1960-as években vált sztárrá, amikor minden idők legikonikusabb R&B kislemezeit rögzítette: "Respect", "Chain of Fools" és "I Say A Little Prayer". 2018. Augusztus 16-án halt meg rövid hospice-kezelés után. Csodálatos emléket állít neki a Jennifer Hudson főszereplésével készült Respect című, 2021-es film.
#5
Scott Wilson

Scott Wilson

szül. 1942. 03. 29. - elhunyt 2018. 10. 06.
Atlanta - Grúzia - Amerikai Egyesült Államok
Scott Wilson Thomasville-ben született Georgia államban 1942. március 29-én. Szülei Jewel és Thomas Wilson. A Southern Polytechnic State University-n diplomázott. Filmes karrierjét 1967-ben kezdte, amikor megkapta Harvey Oberst szerepét a Forró éjszakában című filmben. A következő években egyre nagyobb szerepeket osztottak rá. 1974-ben... több»
SCOTT WILSON, 76 évesen hunyt el. Wilson az elmúlt években leginkább a "The Walking Dead" című sikersorozat Hersheljeként vált ismertté. Ezt megelőzően Wilson más tévésorozatokban, például a helyszínelőkben is rendszeresen szerepelt, és a 80-as és 90-es években több tucatnyi filmben kapott jelentős szerepet. Wilson leukémiában halt meg. Scott Wilson Thomasville-ben született Georgia államban 1942. március 29-én. Szülei Jewel és Thomas Wilson. A Southern Polytechnic State University-n diplomázott. Filmes karrierjét 1967-ben kezdte, amikor megkapta Harvey Oberst szerepét a Forró éjszakában című filmben. A következő években egyre nagyobb szerepeket osztottak rá. 1974-ben már George Wilson-t alakította A nagy Gatsbyben. 1977-ben feleségül vette Heavenly Koh Wilson-t, majd 1980-ban Billy Cutsahaw-ot játszotta A kilencedik alakzatban. Rengeteg filmben láthatták őt a rajongói az 1980-as években. Egyik legismertebb munkája ezekből az időkből az Ördögűző 3, melyben Dr. Temple karakterét keltette életre. 1993-ban Vernon Presley-t formálta meg egy Elvis-ről szóló filmben. 2001-ben pályafutása csúcsához segítette, amikor beválogatták a Helyszínelők stábjába, melyben 2006-ig 9 részben szerepelt. Ezekben az években olyan filmekben láthattuk, mint a Junebug, A rém vagy Az utolsó szamuráj. 2007-ben ő játszotta Boo-t az Agyő, nagy ő!-ban. 2011-ben kapta meg színészi másodvirágzásának legfontosabb szerepét a The Walking Dead című sorozatban, melyben Hershel Greene-t alakította 37 részen át 2014-ig. Legutóbb 2016-ban tűnt fel The OA című sorozat 8 részében.
#4
Stan Lee

Stan Lee

szül. 1922. 12. 28. - elhunyt 2018. 11. 12.
New York City, New York, U.S.
Stanley Martin Lieber 1922. december 28-án született New York városában. Művésznevén, Stan Lee, amerikai író, a Marvel Comics nyugdíjba vonult elnöke, szerkesztő, média producer és színész. Édesapja Jack Lieber szabásznak tanult, azonban a gazdasági válság után csak elvétve dolgozott. Lee a Bronxi DeWitt Clinton gimnáziumba járt.... több»
Stanley Martin Lieber 1922. december 28-án született New York városában. Művésznevén, Stan Lee, amerikai író, a Marvel Comics nyugdíjba vonult elnöke, szerkesztő, média producer és színész. Édesapja Jack Lieber szabásznak tanult, azonban a gazdasági válság után csak elvétve dolgozott. Lee a Bronxi DeWitt Clinton gimnáziumba járt. Már gyerekként is nagyon imádott írni és arról ábrándozott, hogy ő fogja megírni a “Nagy Amerikai Regényt”. Fiatalon részmunkaidőben dolgozott egy újságnál, ahol ő szerkesztette a gyászjelentéseket, de számos szakmában kipróbálta magát. Olyan művésszel dolgozott együtt, mint például Jack Kirby és Steve Ditko. Ő alkotta meg a “Pókember”, “a Hulk”, “Doctor Strange”, “A Fantasztikus Négyes”, “Vasember”, “Daredevil”, “Thor”, “X-Men” képregényeket, így megalkotva egy teljes szuperhősuniverzumot. 1994-ben bekerült aHírességek Csarnokába. 2008-ban megkapta a National Medal of Arts díjat. 1939-ben nagybátyja Robbie Solomon segítségével asszisztens lett a “Timely Comics”-nél. A Timely az 1960-as években alakult át Marvel Comics-á. 2002-ben elnyerte a Saturn-díjat, majd 2009-ben Hugo-díjra és USC Scripter-díjra is jelölték. Még ugyanebben az évben Scream-díjra is felterjesztették, és sikerült is a jelölést díjra váltania. Több videojátékhoz kölcsönözte a hangját, ezek közé tartozik a Pókember, vagy a Marvel Superher Squad-ban. A legtöbb Marvel filmben láthatjuk egy kis cameo szerep erejéig.
#3
William Goldman

William Goldman

szül. 1931. 08. 12. - elhunyt 2018. 11. 16.
Chicago, Illinois, U.S.
William Goldman amerikai regény-, dráma- és forgatókönyvíró. Az 1950-es években lett ismert regényeivel, ezután kezdett filmeket írni. 2 Oscart nyert a forgatókönyveivel: a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Butch Cassidy and the Sundance Kid) című westernnel 1969-ben, Az elnök embereivel (All the President's Men) 1976-ban, amely a... több»
William Goldman amerikai regény-, dráma- és forgatókönyvíró. Az 1950-es években lett ismert regényeivel, ezután kezdett filmeket írni. 2 Oscart nyert a forgatókönyveivel: a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Butch Cassidy and the Sundance Kid) című westernnel 1969-ben, Az elnök embereivel (All the President's Men) 1976-ban, amely a Watergate-botrányt kirobbantó újságírókról szólt. Mindkét film főszereplője Robert Redford volt. De neki köszönhetjük Mel Gibson Maverick fimjét, A herceg menyasszonyát és a Robert Downey Jr. főszereplésével készült Chaplin című életrajzi filmet is.
#2
Stephen Hillenburg

Stephen Hillenburg

szül. 1961. 08. 21. - elhunyt 2018. 11. 26.
Lawton, Oklahoma, Egyesült Államok
Tengerbiológusként dolgozott hosszabb ideig, azonban hobbija animációk készítése volt mindig is, ebből kifolyólag számos rövid animációs filmet készített. Később elkezdett dolgozni egy nagyszabású animációs sorozaton, amelyet  tenger élővilága inspirált. 1999-re így készült el a Spongyabob című sorozat, amelyet a... több»
STEPHEN HILLENBURG, 57 évesen, egy november 27-i napon halt meg. Hillenburg a 21. század talán legnagyobb hatású rajzfilmjének megalkotója, aki karrierje a tudományban kezdődött. Tengerbiológusként dolgozott hosszabb ideig, azonban hobbija animációk készítése volt mindig is, ebből kifolyólag számos rövid animációs filmet készített. Később elkezdett dolgozni egy nagyszabású animációs sorozaton, amelyet tenger élővilága inspirált. 1999-re így készült el a Spongyabob című sorozat, amelyet a Nickelodeon csatorna kezdett el vetíteni. Akkoriban a csatornán a legnépszerűbb animációs sorozat a Fecsegő tipegők volt, de a butácska, és humoros szivacs hamar maga mögött hagyta nézettségben. A sorozat szinte azonnal óriási sikerre tett szert, amelyből mindeddig kilenc évad készült. Emellett 2004-ben debütált egy egészestés film változat is, amely a Spongyabob A mozifilm címet kapta, a filmben egyébként a világhíres David Hasselhof is szerepelt. 2015-ben a készítők úgy döntöttek még egy mozifilmmel meglepték a rajongókat, amely a Spongyabob Ki a vízből címmel jelent meg, és ami érdekes a filmben, hogy a karakterek teljesen a megszokottnál újabb külsővel bukkannak fel.
#1
Burt Reynolds

Burt Reynolds

szül. 1936. 02. 11. - elhunyt 2018. 09. 06.
Lansing, Michigan, Egyesült Államok
Burton Leon Reynolds Jr. (1936. február 11.) egy amerikai színész, rendező, producer és korábbi amerikai futball játékos. Áttörő szerepe a Deliverance (1972) című filmben volt, ahol Lewis Medlock karaktert alakította. Olyan filmekben játszott főszerepet, mint a Hajrá, fegyencváros! (1974), Smokey és a bandita (1977) és a Ágyúgolyó... több»
Burt Reynolds 82 éves korában távozott. - Burton Leon Reynolds Jr. (1936. február 11.) egy amerikai színész, rendező, producer és korábbi amerikai futball játékos. Áttörő szerepe a Deliverance (1972) című filmben volt, ahol Lewis Medlock karakterét alakította. Olyan filmekben játszott főszerepet, mint a Hajrá, fegyencváros! (1974), Smokey és a bandita (1977) és a Ágyúgolyó futam (1981). Az 1997-es Boogie Nights című filmben való alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Egyik utolsó szerepe Christina Aguilera Burlesque /Díva című filmjében volt.