A Jurassic Park sztárjainak 7 legrosszabb filmje, melyeket talán ők is inkább elfelejtenének

Steven Spielberg Jurassic Park című filmje, amely Michael Crichton író azonos című regénye alapján készült, 1993-ban a mozikba kerülésekor lángra lobbantotta a kasszákat, és a modern kor egyik legsikeresebb filmes franchise-át indította útjára.

A kalandos akciófilm a kasszasikerek minden kulcselemével rendelkezett: úttörő speciális effektekkel, amelyek még 30 évvel később is megállják a helyüket, egy generációs tehetséggel a rendezői székben, és ami talán a legfontosabb, egy remek szereplőgárdával.

Egy pár kevésbé jó folytatás után a gigantikus franchise újra a helyes útra tért, amikor a Jurassic World 2015-ben megfordította a dolgokat, és ismét nagyban támaszkodott a rengeteg új arc, köztük Chris Pratt és Bryce Dallas Howard erejére, hogy a közönség ismét érdeklődjön a dinoszauruszok iránt. Az 1993-as eredetihez hasonlóan a Jurassic World is remek szereplőgárdát állított össze, amely kétségtelenül szerepet játszott abban, hogy a film 1,67 milliárd dolláros bevételt hozott, amely a Jurassic-franchise eddigi legnagyobb bevételét hozta.

Bár a sorozat legtöbb sztárja hosszú és sikeres karriert futott be Hollywoodban, a filmográfiájuk nem mentes néhány szépséghibától. Nézzünk meg újra néhány béna filmet, amelyekben a mega népszerű filmek sztárjai szerepeltek az évek során. Figyelmeztetünk: ahogy a nagyszerű Dr. Ian Malcom mondaná, ezek a filmek egy nagy rakás ... nos, dínóf*sz.

#7
Sam Neill

Sam Neill

szül. 1947. 09. 14. (76 éves)
Omagh, Co. Tyrone, Northern Írország, Egyesült Királyság
Sam Neill (szül. Nigel John Dermot Neill) 1947. szeptember 14-én született Omagh-ban, Észak-Írországban. Édesapja Új-Zélandról származott – családjáé volt az ország legnagyobb italkereskedése, a Neill and Co. Egy bátyja van: Michael. A család 1954-ben költözött vissza Új-Zélandra. Tanulmányait a christchurchi Christ's College... több»
Sam Neill számára nem idegen a kamera előtti szereplés. Az új-zélandi születésű, közel 150 színészi munkájával a 70-es évek eleje óta játszik filmekben és tévéműsorokban. Legismertebb szerepe nyilvánvalóan Dr. Alan Grant a Jurassic Parkból és a Jurassic Park III-ból, de emellett számos színvonalas alkotásban is szerepelt már. A Veszedelmes vonzerő azonban nem tartozik ezek közé a művek közé. Annak ellenére, hogy a Neill, Susan Sarandon és a fiatal, hírnév előtti Emily Blunt alkotta a tehetséges főszereplő triót, ez a 2006-os drámai thriller egyenesen DVD-re került. Az alapfeltevés elég egyszerű volt: Sarandon gyanút fog, hogy Neill új titkárnője, Blunt követi őt, és paranoiában tör ki. Őszintén szólva eléggé hasonlít más népszerű filmekhez, mint például A kéz, amely a bölcsőt ringatja, de hiányoznak belőle a, nos, a jó aspektusok. A Veszedelme vonzerő jelenleg 20 százalékos kritikai pontszámmal büszkélkedhet a Rotten Tomatoes-on, ami bizonyára lehetne rosszabb is. Ami azonban vitathatatlanul a legdurvább aspektusa a filmnek, az a Sam Neill és Emily Blunt közötti kellemetlen korkülönbség. Neill 1947-ben született, Blunt pedig 1983-ban, tehát a színész nagyjából 36 évvel idősebb. Ha belegondolunk, hogy Neill majdnem 40 éves volt, amikor Blunt még csak kisgyerek volt, ez bizony kissé megviselheti a csókjelenetük nézőit.
#6
Omar Sy

Omar Sy

szül. 1978. 01. 20. (46 éves)
Trappes, Franciaország
Omar Sy 1978. január 20-án született Trappes-ban, Franciaországban. Édesanyja mauritániai, édesapja szenegáli származású. Ősei révén a nyugat-afrikai fula törzsből származik. 1996 és 1997 között a Radio Nova csatornánál dolgozott. Első filmszerepében taxisofőrként volt látható a La Tour Montparnasse Infernale (2000) című... több»
Dan Brown közönségkedvenc Robert Langdon-regényeinek filmadaptációit, mint például a Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok, a kritikusok valamiért soha nem fogadják jól. Még akkor is, ha Ron Howard a rendezői székben ül, és Tom Hanks, minden idők egyik legkedveltebb színésze játssza a főszerepet, a rejtélyes thrillerek egyszerűen nem tudnak átmenni a nagyvászonra. Hanks harmadik Langdon-kísérlete, a 2016-os Inferno egy újabb példa volt arra, hogy egy jó könyv alapján készült borzalmas film, és ahogy a Collider munkatársa, Matt Goldberg állítja, remélhetőleg ezeknek az unalmas filmeknek a vége. "Biztosan nincs szükségünk több olyan filmre, amelyben egy unalmas főhős rossz kalandokat él át". Az Inferno főszereplői Hanks és a Zsivány egyesből ismert Felicity Jones voltak, de a mellékszereplők is jól szerepeltek, köztük két olyan srác, akik egy évvel korábban a Jurassic Worldben tűntek fel, Omar Sy és a néhai Irrfan Khan. Bár mindkét színész rendkívül tehetséges (Sy-t Golden Globe-ra jelölték a Netflix Lupin című sorozatában nyújtott munkájáért, Khan pedig rengeteg elismerést gyűjtött be mind Hollywoodban, mind Indiában végzett munkájáért), még színészi képességeik sem tudták megmenteni a filmet...  
#5
Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson

szül. 1948. 12. 21. (75 éves)
Washington - District of Columbia - Amerikai Egyesült Államok
Samuel Leroy Jackson Washingtonban született, de Dél-Tenesseeben nőtt fel édesanyjával és annak szüleivel. Apja távol élt a családjától, alkoholizmusa fiatalon halálba kergette. Az atlantai Morehouse College diákja volt, először tengerbiológiát tanult, de miután csatlakozott egy amatőr színjátszó csoporthoz eldöntötte, hogy a... több»
A legendás színész, Samuel L. Jackson 2020-ban a Graham Norton Show-ban való szereplése során büszkén jelentette ki, hogy szereti a saját filmjeit nézni. Úgy tűnik, nemcsak az új filmjeire vesz 1000 dollár értékű jegyet, amikor azok először kerülnek a mozikba, hanem gyakran megnézi újra a régebbi filmjeit is, amikor otthon unatkozik. "Ha épp a csatornán szörfölök, és semmi más nem megy, bemegyek a keresőbe, és megnézem, hogy 'Samuel L. Jackson...'. Kiválasztok egyet, és megnézem." Bár Jackson túl sok ikonikus filmben szerepelt ahhoz, hogy akár csak felsorolni is lehetne, van egy film, amit nehéz elképzelni, hogy valaha is újra akarna nézni. 2004-ben az Oscar-díjra jelölt forgatókönyvíró, Philip Kaufman rendezte a Függőség című filmet, egy misztikus thrillert, amelyben Ashley Judd egy rendőrnyomozót alakít, aki egy sorozatgyilkost próbál elkapni. Jackson játszotta a rendőrkapitányt, akiről - igen, kitaláltad - a végén kiderül, hogy ő a gyilkos. Judd, Jackson és Andy Garcia együttes sztárereje ellenére a kritikusok hihetetlenül kevés pozitívumot találtak a Függőségben, a Rotten Tomatoes-on 1 százalékosra értékelve azt. 
#4
Vincent D'Onofrio

Vincent D'Onofrio

szül. 1959. 06. 30. (64 éves)
Brooklyn, New York, Amerikai Egyesült Államok
Vincent Philip D’Onofrio egy amerikai színész, producer, és énekes. Brooklynban, New Yorkban, az Egyesült Államokban született 1959. június 30-án. Legismertebb szerepei között van Leonard Lawrence közlegény a “Full Metal Jacket”-ben (1987), Wilson Fisk a “Daredevil”-ben (2015-napjainkig), Robert Goren detektív a “Law & Order:... több»
Vincent D'Onofriónak van érzéke ahhoz, hogy igazán jó rosszfiúkat játsszon. Lehet, hogy nem is ismerted fel Edgart, a hátborzongató, akaratlan gazdatestet, egy aljas csótány-idegen lényt az 1997-es Men in Blackben, vagy a kopasz bűnbanda főnökét, Kingpint a Marvel Daredevilben és a Sólyomszemben. A Jurassic Worldben pedig a főellenséget, Hoskins-t, az InGen biztonsági szolgálatának vezetőjét alakította. D'Onofrio önjelölt metódusszínész (a Daily Actor szerint), de az évek során néhány szuperhiteles alakítást nyújtott. Volt azonban néhány kevésbé hihető alakítása is. A 2017-es Körök című filmben, a 2002-es A kör folytatásában D'Onofrio egy vak házmestert játszott, akinek titkos kapcsolata van a kísérteties Samarával. Ahogy Peter Sobczynski, a RogerEbert.com munkatársa fogalmazott, úgy tűnik, hogy a szerepet "minimális erőfeszítéssel játssza, ami szükséges ahhoz, hogy kiérdemelje [a] fizetését". Nem éppen az a fajta kritika, amit egy olyan színésztől várnánk, aki egyszer már felszedett vagy 70 kilót, hogy eljátssza Pyle közlegényt a Full Metal Jacketben (a Chicago Tribune-on keresztül). Mégis, D'Onofrio aligha volt a fő probléma a Körökben, egy összefüggéstelen filmben, amelyet 8 százalékos értékeléssel bélyegeztek meg a Rotten Tomatoes-on. A szlogenje - "Először nézd meg. Aztán meghalsz." - akaratlanul is pontos értékelést adna a filmről, ha a végére csak az "unalomtól" szavakat ragasztanák. D'Onofrio sokkal jobb ennél.  
#3
Jeff Goldblum

Jeff Goldblum

szül. 1952. 10. 22. (71 éves)
Pittsburgh - Pennsylvania - Amerikai Egyesült Államok
Jeff Goldblum zsidó származású színész és zenész, apja orvos, édesanyja rádiós műsorvezető volt. Már fiatal korában a Broadway színpadáról és filmszínészi karrierről álmodozott. Az őrült tudós szerepében számtalan hollywoodi alkotásban láthattuk. Filmes karrierje 1974-ben a Bosszúvágy című filmmel vette kezdetét, de az... több»
Legyünk őszinték: Jeff Goldblum az a fajta színész, aki gyakorlatilag bármilyen szerepet képes elvállalni, és rajongók kedvencévé tenni. Az IMDb-oldalán, ahol eddig több mint 135 színészi szerepeltetés szerepel, rengeteg felejthetetlen filmet és karaktert találunk, köztük Seth Brundle-t az 1986-os A légyben, David Levinsont az 1996-os Függetlenség napjában, és természetesen Dr. Ian Malcolmot az 1993-as Jurassic Parkban. Goldblum egyedülálló színészi képességei vitathatatlanok, de egy ilyen kiterjedt filmográfiában a sok siker mellett biztosan akad néhány kihagyás is. Talán a legjelentősebb strikeoutja a 2015-ös Mortdecai volt, amelyben Goldblum egy kétes műkincskereskedőt, Milton Krampfot alakítja. Vitathatatlanul minden idők legrosszabb Johnny Depp-filmje, a Mortdecai úgy játszik, mint egy olcsó Austin Powers koppintás. Még a Deppből, Gwyneth Paltrow-ból és Ewan McGregorból álló tehetséges főszereplőgárda sem tudta megmenteni ezt az akcióvígjátékot a kolosszális bukástól a kasszáknál. A kritikusoknak sem tetszett a film - Brian Truitt, az USA Today munkatársa úgy jellemezte a filmet, mint "a szörnyű brit akcentusok forgószele", és ez még enyhe kifejezés, ha összehasonlítjuk a fanyalgó kritikák némelyikével.
#2
Chris Pratt

Chris Pratt

szül. 1979. 06. 21. (44 éves)
Virginia - Minnesota - Amerikai Egyesült Államok
Christopher Michael Pratt 1979. június 21-én született a minnesotai Virginiában, gyermekkorát a Washington állambeli Lake Stevensben töltötte. Ereiben angol, norvég, német, svájci és francia vér csörgedezik. Középiskola után Hawaii-n pincérkedett, ahol megismerte Rae Dawn Chong színésznőt, aki épp rendezői debütálására... több»
Mielőtt a 2014-es A galaxis őrzői című filmben Star-Lordot alakította volna, Chris Pratt nem éppen az a fickó volt, akit a filmstúdiók gyorshívószámon tartottak, ha akcióhősre volt szükségük. Pár évvel később azonban már minden bizonnyal megváltozott a helyzet. Pratt a szerethetően vicces idiótából szerethetően vicces rosszfiúvá vált. Amellett, hogy a Marvel Moziverzumban a galaxis kedvenc seggfejét alakította, Pratt egy másik, több millió dolláros franchise főszereplője is volt, mint Owen Grady, a velociraptorok kiképzője a 2015-ös Jurassic Worldben. Grady szerepében Pratt igazán megmutathatta könnyed színészi képességeit a merész, bátortalan macsósággal és a földhözragadt alázatossággal. Úgy tűnik, karrierje minden szinten sikeres volt. Sajnos azonban egy olyan filmben is szerepelt, amely szinte minden téren kudarcot vallott. A Movie 43: Botrányfilm, amelyet sztárvendégekkel teletűzdelt pikáns vígjátékként reklámoztak, kétségtelenül a legrosszabb film Pratt önéletrajzában. A Rotten Tomatoes-on elért 4 százalékos pontszámmal ez a kusza film három Razzie-díjat is hazavitt 2014-ben, köztük a Legrosszabb film díját. Bár Prattnek nem sok felelősséget kell vállalnia a szörnyű végtermékért, azt kell feltételeznünk, hogy reméli, hogy a Movie 43 soha nem kerül szóba interjúkban.
#1
Laura Dern

Laura Dern

szül. 1967. 02. 10. (57 éves)
Los Angeles, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Laura Dern amerikai színésznő 1967. február 10-én látta meg a napvilágot Bruce Dern színész és Diane Ladd színésznő lányaként Los Angeles-ben, Kaliforniában. Színészi vénájára igen korán felfigyeltek; mindössze 6 éves volt, mikor első alkalommal szerepet kapott édesanyja oldalán egy filmben, az Olcsó Whiskey-ben (1973). A... több»
Ma már nehéz lenne Laura Dernnél nevesebb színésznőt találni. A színészlegendák Diane Ladd és Bruce Dern lányának, az egykori gyereksztárnak az volt a sorsa, hogy hullámokat keltsen a nagyvásznon. Több mint 60 játékfilmben játszott, és két Oscar-díjra is jelölték, mielőtt végül 2020-ban hazavihette volna első Oscar-díját a Házassági történet című filmben nyújtott megrendítő alakításáért. Dern 1973 óta szerepel filmekben, és évtizedeken átívelő karrierje során néhány igazán felejthetetlen szerepben tündökölt, vitathatatlanul egyik sem volt népszerűbb, mint a paleobotanikus Ellie Sattleré a Jurassic Parkban. Ha Dr. Sattler Dern legemlékezetesebb szerepe, akkor talán a legfeledhetőbb szerepét évekkel később kapta a 2010-es, tagadhatatlanul gyenge Utódomra ütök című filmben, az Apádra ütök trilógia harmadik és egyben utolsó részében. Annak ellenére, hogy Ben Stiller, Robert De Niro és Owen Wilson újra összeállt, a trilógiát lezáró alkotás nagyon rosszul zárta az egykor ígéretes vígjátéksorozatot. A legtöbb ember valószínűleg nem is emlékszik arra, hogy ez a film egyáltalán létezik, nem is beszélve arról, hogy Laura Dern valójában egy nagyon kis szerepet játszik benne, mint egy Prudence nevű általános iskolai igazgatónőt. Ironikus módon Dern nem sok körültekintést gyakorolhatott, amikor úgy döntött, hogy aláírja ezt a borzasztóan komolytalan vígjátékot. Bárcsak a macska lehúzta volna ezt a forgatókönyvet a vécén, mielőtt túl késő lett volna...