A listámat olyan filmekből állítottam össze, melyek megnézése után, avagy közben úgy érzed, hogy olyan érzést adott neked a film, hogy utána nem csak egyszerűen teszed-veszed életed dolgait. Olyan filmek az alábbiak, amik után csak ülsz és gondolkozol, hogy mi történt. Csak nézel ki a fejedből a sötétben, miközben a stáblista széoen, lassan lemegy. Persze ezeknél a filmeknél vannak jobban székhez szögező filmek, de most így hirtelenjében ezek jutottak eszembe. A sorrendem összeállítása ne legyen mérvadó, mert mindegyik másfajta film és egyedi szerintem. Nem nagyon tudom rangsorolni sajnos. A filmek motiválnak, inspirálnak, elgondolkodtatnak. Jó szórakozást és gondolkozást!

#13

85 Elcserélt életek  (2008)

(52) (8)

dráma | életrajzi | krimi | misztikus | thriller | történelmi

Christine Collins 1928 márciusában munkájából hazatérve 9 éves fia hűlt helyét lelte. A rendőrség öt nappal később bejelentette, hogy megtalálták a kisfiút, azonban az... több»

Édesanya és gyermek kapcsolat. Mi az őrület határa, ha a gyermekedről van szó? Csodás film arról, hogyan működik a rendszer. Próbára tesz minket ls az érzelmeinkre hat a film erősen. A vége felé pedig gondolkozunk, hogy mi a valódi és mi nem az. Remek.
#12

83 12 majom  (1995)

(39) (16)

misztikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime

1997-ben csak a világ lakosságának 1% élte túl a nagy vírusjárványt. 38 évvel később újjabb járvány fenyegeti a túlélőket, élettbenmaradásuk attól függ, hogy James... több»

Szerintem nem nagyon van olyan ember, aki ezt a filmet ne látta volna. Ha mégis, akkor gyorsan üljön le és tárja ki az elméjét. Izgalmas film. Nem magyarázom túl, az a lényeg, hogy semmi sem az aminek látszik.
#11

80 A másik én  (2007)

(6) (2)

akció | dráma | krimi | thriller

Erica Bain élete tökéletes. Szereti a munkáját, imádja a võlegényét, élvezi a népszerûségét. De mindez kevés. A tökéletes élet is nagyon törékeny: bármelyik... több»

Két személyiség? Kedvenc témáim egyike. Szeretem az ilyen filmeket. Milyen hatással lehet egy tragédia az emberre, ha úgy érzi, hogy utána nincs értelme az életének. Pontosabban, van értelme. Az igazságszolgáltatás. Megfelelő módja ez a feldolgozásnak? Lehet véleményt adni.
#10

83 Az utolsó műszak  (2012)

(25) (12)

akció | dráma | krimi | thriller

Cinego

Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) és Mike Zavala (Michael Peña) Los Angeles-i rendőrök. Veszélyes környékeken járnak nap mint nap, és tisztában vannak azzal, hogy munkájuk során... több»

Los Angeles. Minden rossz itt történik, minden amerikai filmben. Rendőrös film, amely gyönyörűen bemutatj a rendőrök szolgálatát, lelki küzdelmeit.
#9

85 Fekete hattyú  (2010)

(83) (22)

dráma | thriller

Disney+

Nina (Natalie Portman), a visszafogott, ám anyja zsarnoksága alatt sínylődő balett-táncos megkapja a Hattyúk tava címszerepét, ám a hozzá tökéletesen igazodó fehér hattyú... több»

Lehet szeretni, lehet nem szeretni, lehet unni és lehet izgulni. Ez a film sok mindenre kitér, foglalkozik az identitás kérdésével a munka világában a főnök-beosztott kapcsolattal, azon belül a férfi-nő viszonnyal. Egy jó bepillantást nyerhetünk a balettosok világába, de számomra az a lenyűgöző, ahogy a művészet és az ember kapcsolatát boncolgatja. Hogyan válhatsz igazán hattyúvá. Eltökéltség? maximalizmus? Megszállottság? A mű annyira beszív, hogy a részévé válsz. Kiráz a hideg, ha tükörbe nézek és éppen azt látom, aki a kedvenc regényemben a főhős.
#8

90 Viharsziget  (2010)

(192) (22)

misztikus | thriller

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt... több»

Nem is tudom mit mondhatnék. Minden tökéletes a filmben szerkezetileg, képileg, karakterileg. Nem akarok spoilerezni semmit. Fhu, a lényeg, hogy ezt ne hagyja ki senki! Gyerünk nézni és gondolkozni folyamatosan a film alatt.
#7

89 Az ötödik pecsét  (1976)

(26) (8)

dráma | háborús

Filmio

Baráti társaság beszélget egy kocsmában. Kívül javában zajlik a magyar fasiszta nyilas párt terrorja, miközben a szovjetek bombázzák Budapestet, de Király, a sznob... több»

Ne mondja senki, hogy magyar nincs benne. Itt egy jó, magyar és elgondolkoztató film. Utána ültem egy kis jó ideig a székemen és gondolkoztam. Az egyik nagyszerű magyar rendező, Fábri Zoltán filmje. Többet nem is mondok róla. Nézzétek meg!
#6

90 Csillagok között  (2014)

(263) (35)

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | TV-ben (Sport2, csütörtök 01:33)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

Egy kis sci-fi, egy kis űrutazás. Nem hiszem el, hogy senki nem gondolkozott el a film megnézése után, hogy most akkor mi van?! Tegyük fel... Mi lenne ha... Háromszor láttam. Először tetszett és nem hittem el, hogy így meg úgy meg húha. Másodszor elgondolkoztam a technikán és lenyűgöztek a képek. Harmadszor pedig elgondolkoztam, hogy mi a film hibája, mi a forgatókönyv hibája Logikailag, tudományosan. Hogyan gondolom én, lehetséges-e ez? Érdemes számot vetnünk az univerzumról és visszavenni az arcunkat, mert olyan picik vagyunk, de olyan pici emberek, hogy ideje ezt is belátni sok embernek.
#5

82 A fehér szalag  (2009)

(4) (3)

dráma | misztikus | thriller | történelmi

A fehér szalag című dráma Haneke egyik legkiválóbb alkotása. Az első világháború ideje alatt játszódó történet egy kis protestáns falu lakóinak körében játszódik. A... több»

Egy jó, német, protenstáns falu. Vallás, fegyelem, nevelési módszerek és még sorolhatnám milyen szavak jutnak eszembe róla. Az emberek jók első pillantásra, de valami megcsillan a szemükben. Szóval mégse annyira jó lelkületűek az emberek? Létezik, volt és van az ami ebben a faluban történik. Undorító némelyeknek, de megérthető? Megtudunk bocsájtani? Olyan falu ez, ahol megjelennek a bűnök, ahol találkozunk magával a lelkiismerettel. Érdemes végigülni!
#4

80 Nyomtalanul  (2013)

(26) (4)

krimi | misztikus | thriller

Carl Mørc nyomozó kvalitásait mindenki elismeri, nem véletlen, hogy egész pályafutása alatt az ő csapata kapta a legkényesebb ügyeket. Amikor azonban egy küldetés balul sül el,... több»

Ezután a film után felmerült bennem sok minden, többek között az, hogy milyen az elzártság, a sötétség.
#3

75 Leviatán  (2014)

(12)

dráma | krimi

Cinego

Kolja békésen éli életét családjával Észak-Oroszország tengerpartján. Saját autószervize családi háza mellett működik. Élete egyik pillanatról a másikra a feje tetejére... több»

Ha egy kis politikára vágysz, de tényleg éppen egy pici politikára, akkor ezt nézd meg. Mennyire érvényesülhetsz egy rendszerben kis halként? Jobb lenne, ha befogtad volna a szád? Megtudunk bocsájtani, dühösek leszünk, mit érzünk a film végén? Kíváncsi lennék mindenki reakciójára.
#2

82 Hideghegy  (2003)

(14) (6)

dráma | háborús | kaland | romantikus | történelmi

Az amerikai polgárháború zavaros évei alatt két szerelmes keresi a boldogságot. Ada és Inman még azelőtt örök hűséget fogadtak volna egymásnak, hogy a férfit magába... több»

Az amerikai polgárháború időszaka. Észa és dél egymásnak feszül. Azon felül, hogy bemutatja és életképet kapunk az akkori viszonyokról és életről, egy olyan szerelmet is bemutat, amely a háborút, az éhínséget és a sok halált is túléli. A film végeén levő szomorúság ellenére is egy mosolyt csalt az arcomra az, hogy a szerelem hogyan élhet még a halál után is. Erős és lenyűgöző.
#1

82 Út a vadonba  (2007)

(26) (9)

dráma | életrajzi | kaland | road movie

A frissdiplomás Christopher McCandless számára csak most kezdődik az élet. Építhetne karriert, családot alapíthatna, ő azonban belevág az ismeretlenbe, és bejárja Amerikát.... több»

SZABADSÁG! Kedvec filmem. Sok mondanivalóval, lázadva az anyagiasság és a világ ellen van. Csak annyit mondanék még róla, hogy egy olyan kalandos, utazós film, hogy holnap én is világgá megyek. Amúgy is terveztem, hogy elmegyek és akkor láttam ezt a filmet és nagyon megerősített ebben. Aki szereti a szabadságot és szereti, hogy ha szabad, annak ez a film lesz a kedvce. Egy idézettel zárnám a buzdítást és bemutatást: (ami a film elején is van) "Gyönyörű az úttalan rengeteg, újong lelkem a parton egyedül. Egy társaság van, hol nem szenvedek, A mély tenger, hol az ár hegedül: embert meg nem vetek, de a természethez vagyok hű" - Lord Byron tollából