Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
88%

Az ötödik pecsét (1976)

Az ötödik pecsét
Filmadatlap
 
22
Szereplők
26
Vélemények
11
Képek
4
Videók

Galéria (11)

Cserhalmi György
Latinovits Zoltán
Bencze Ferenc
Horváth Sándor
Őze Lajos
Cserhalmi György
Latinovits Zoltán
Cserhalmi György
Őze Lajos
Márkus László
Dégi István
Őze Lajos
Horváth Sándor
Bencze Ferenc
Márkus László
Őze Lajos
Horváth Sándor
Bencze Ferenc
Fábri Zoltán

Videók (4)

 
Lang Christian   2022. 05. 21.

legújabb vélemény

0
A legjobb magyar film! Nagyot szól, az tuti!

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Egyértelmű, a legjobb magyar film! Akkorát szól, hogy azért az ember még másnap is elgondolkodik. Hát, az az igazság a 20. század kemény volt mint a birkasz*r halállal és vérrel írtak. Anyukám, aki 1950-ben született, sajnos rosszul reagált a filmre. „Hogy merted berakni nekem ezt a gyilkos, szadizós filmet?! Most reggelig nem fogok tőle aludni.” De hát, ez a legjóbb magyar film! Két színésznő, egymástól függetlenül ugyanazt a történetet mesélik. Felléptek a 40-es években a nyilasok házbában az Andrássy úton, és az egykedvű nyilas fiatalok közönsége csak néz ki a fejéből. Olyan érzésük volt, hogy ezt a fellépést nem fogják túlélni.

 
Sabnock Sanatory   2019. 01. 26.

0

Hihetetlen mély érzelmeket kiváltó film, Fábri talán legjobb rendezése. Minden karakter nagyon ült, de talán kimagaslik Őze, Márkus és természetesen Latinovits játéka. Elgondolkoztató pillanatokat ültet az agyba, hogy mi mit tennénk a szereplők helyében. Fantasztikus alkotás, ajánlott kategória.

 
Deku   2017. 07. 10.

0

Magyar film már nem is volt eleve sok esélye nálam. Ezt a filmet nagyon elszúrták. Legalábbis úgy gondolom, hogy simán több is lett volna benne de ez nem úgy jött össze ahogy kellett volna.

 
Berto49   2018. 09. 08.

0

Az általam látott legjobb magyar film! Megtekintése után napokig járt a fejemben, hogy hasonló helyzetben én mit tettem volna. Túl azon, hogy a zseniális kérdésfelvetés elsősorban Sánta Ferenc érdeme, a regényadaptációk számára példaértékű; így kell ... több»

 
BoBamburg   2022. 01. 23.

0

A könyvet (még) nem olvastam (de ezek után már szerepel a közeljövőbéli terveim közt), de a film így is hatalmas hatással volt rám. Alapvetően nem vagyok nagy rajongója a hazai filmgyártásnak, de ez egyértelműen a legjobbak közé tartozik (legalábbis nálam biztosan).

 
Emmersson   2022. 02. 15.

0
Kocsmafilozófia Hieronymus Bosch képeivel

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Erős színészi gárdát felvonultató Fábri-remekmű. Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál... (ja, bocs, ez Rejtő!) Szóval négy férfi poharazgat egy pincekocsmában. A cinikus, elégedetlen órás, a nagyképű és beképzelt könyvügynök, a jég hátán is megélő kocsmáros, valamint a csendes és nyugodt asztalos. Beszélgetnek semmiségekről, mint a borjúszegy megfelelő elkészítési módja, froclizzák egymást, mint régi haverok. Kinn még a nyilas testvérek grasszálnak, de már a szovjetek bombázzák a várost. Persze közben fogy a bor, gyűlnek a csikkek és egy hadirokkant jelenik meg az ajtóban. Komoly, öntudatos ember. A beszélgetés mélyebbé válik, filozofikus szintre emelkedik. Ekkor teszi fel a sorsfordító kérdést az órás: zsarnokként vagy rabszolgaként támadna fel? Komoly kérdés ez, bár többen elbagatellizálnák. Hiába, mert befészkeli magát az agyukba, bent döngicsél idegesítőn, mint a pimasz nyári légy. Van, aki aludni nem tud miatta, más félretolja, de vissza-visszatér hozzá. Még olyan is akad, aki a döntését meghozva a túlélést magyarázza bele. Egyikük sem sejti, hogy nemsokára muszáj lesz választaniuk. És ki tudja, van-e helyes döntés?!

 
Borga   2016. 11. 23.

1

Az ötödik pecsét maga a tökély, egy mestermű, igazi klasszikus. Véleményem szerint a Tanú mellett a legeslegjobb magyar film, amely valósággal beszippantja a nézőjét. Mestermunka.

 

Az ötödik pecsét mint cím utalhat epheszoszi János próféta jövendölésére, amely szerint a végítéletkor feltörik az ötödik pecsétet, és előjönnek azok, akik tudták az igazságot, és mártíromságot vállaltak érte.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Az ötödik pecsét a második olyan film, amely Sánta Ferenc művéből készült és Fábri Zoltán rendezett. Az első a Húsz óra című mű és annak filmválozata volt.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A filmhez hasznos lehet elolvasni Gelencsér Gábor filmelemzését.

(citizenfour99)
 

A filmet bemutatták az akkori NSZK-ban is, mégpedig 1977 júniusában. A Szovjetunióban 1977. júliusában volt a bemutatója.

(citizenfour99)
 

A film címe bibliai utalás az ún. hét pecsét egyikére.

(citizenfour99)