Idézzük fel a 102 éve született Walter Matthau legjobb filmjeit, melyeket bármikor újranéznénk, galériánkban pedig egy átfogó összeállítást is készítettünk a pályafutásáról.

GYEREKKOR

Az ikonikus színész 1920. október 1-én látta meg a napvilágot Walter John Matthow néven New Yorkban. Szülei orosz zsidó emigránsok voltak. Matthau nehéz körülmények között nevelkedett, és már tinédzser korában limonádét árult, hogy jövedelemhez segítse a családját. A színészkedés egészen fiatalon felkeltette az érdeklődését, játszott a helyi zsidó színház előadásaiban, majd az érettségi után erdészként is kereste a kenyerét.

MAGÁNÉLETE

A világháború idején katonaként állomásozott Európában, törzsőrmesterként, kitüntetéssel szerelt le. Egy barátjának köszönheti, hogy megkapta első szerepét a Broadwayen. Feleségül vette Grace Johnsont, akitől két gyermeke született, de kapcsolatuk rövidesen válással végződött. Második házasságát egy színésznővel, Carol Grace-szel kötötte, aki mellett élete végéig kitartott.

KARRIERJE

Kezdeti karrierjének legsikeresebb filmje az Egy arc a tömegben volt, de az igazán nagy áttörésre még néhány évet várnia kellett. 1963-ban aztán jött az Amerikai fogócska, melyben Audrey Hepburn partnere volt. Innentől már nem volt megállás számára Hollywood csúcsáig, 1966-ban pedig a Sógorom, a zugügyvéd című filmben nyújtott alakításával elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. 

A hetvenes évek elején ismét  Oscarra jelölték a Kotcher nagypapa című filmjéért valamint A napsugár fiúkért.

A hazai közönség számára minden bizonnyal a Jack Lemmonnal forgatott vígjátékai maradtak a legemlékezetesebbek. Ezek közé tartozik a Haver haver, A szomszéd nője mindig zöldebb Ann-Margrettel vagy a Még zöldebb a szomszéd nője Sophia Lorennel.

HALÁLA

Már hosszú ideje betegeskedett, amikor elvállalta utolsó szerepét a Diane Keaton rendezésében bemutatott Női vonalakban, melyet 2000-ben mutattak be. Ez év július 1-én hunyt el szívroham következtében.

ELISMERÉSEI

Karrierje során összesen három alkalommal jelölték Oscarra (ebből egy alkalommal sikerült nyernie), háromszor BAFTÁ-ra (Charley Varrickben nyújtott alakításával nyert a legjobb férfi színész kategóriában) és egyszer Emmyre.

Emlékezzünk tehát az ikonikus színészre 10 legkiemelkedőbb filmjével.

#10

80 Amerikai fogócska  (1963)

(2) (6)

misztikus | romantikus | thriller | vígjáték

Reggie, a fiatal özvegy Párizsban tudja meg, hogy meggyilkolt férje közönséges csirkefogó volt, aki után "piszkos" pénzek maradtak vissza. Három gonosztevő meg akarja szerezni a... több»

#9

83 Hajsza a föld alatt  (1974)

(3) (10)

akció | krimi | thriller

Négy elkeseredett bűnöző eszement tervet dolgoz ki. Blue, Green, Grey és Brown eltérít egy metrószerelvényt, és mind a 17 utast foglyul ejtik. Mindössze egy óra áll a... több»

#8

romantikus | vígjáték

Henry nagy bajban van. Teljesen tönkrement, az összeomlástól csak egy jó házasság mentheti meg. Bácsikája ugyan uzsorakamatra ad ötvenezer dollárt, az idõ azonban kevés. Hat... több»

#7

83 Az utolsó cowboy  (1962)

(2)

dráma | western

Jack Burns (Kirk Douglas),a régmúlt idok cowboyainak magányos életét éli. Egyszerűen nem hajlandó elfogadni, hogy azoknak az idoknek már vége és képtelen beilleszkedni a modern... több»

#6

87 Dennis, a komisz  (1993)

(17) (7)

családi | vígjáték

Netflix

Talán tornádó? Megvadult állatcsorda? Vagy valami egyéb természeti csapás? Ugyan, ez csak Dennis, a veszedelem! Mr. Wilson már ismeri a dörgést, de még mindig nem tud uralkodni... több»

#5

82 Furcsa pár  (1968)

(5) (9)

vígjáték

TV-ben (Comedy Central, csütörtök 01:33)

Oscar és Félix elvált férfiak, akik a sors különös fintora miatt egy háztartásban kényszerülnek élni. Félix rendmániás, és pótcselekvésekben éli ki magát, szinte már... több»

#4

dráma | romantikus | vígjáték

John Gustafson (Jack Lemmon) és Max Goldman (Walter Matthau) morgós, házsártos, kiállhatatlan vénemberek. Az egyik hatvankilenc, a másik egy híján hetven. Elválaszthatatlan... több»

#3

dráma | politikai | szatíra | zenés

Az Egy arc a tömegben című filmdráma Lonesome Rhodes folkénekesről szól, aki a művészi pályán elért kudarcok miatt lopásokból kénytelen fenntartani magát. Egy nap felfigyel... több»

#2

90 JFK - A nyitott dosszié  (1991)

(11) (13)

dráma | politikai | thriller | történelmi

Oliver Stone monumentális alkotásában az amerikai történelem egy mindenki által ismert, ám kevesek által értett tragikus fejezetét tárja elénk, John F. Kennedy meggyilkolását.... több»

#1

93 A kaktusz virága  (1969)

(3) (3)

romantikus | vígjáték

Netflix

A kaktusz virága című film főhőse az agglegény Julian Winston, aki egyébként kiváló fogorvos, és mellesleg retteg a házasságtól. Aktuális barátnőjének azt hazudja, hogy... több»