2020.02.24   szerző: TB   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

Hollywood gyakran nyúl mások anyagához és formálja saját képére azt. Az ázsiai tartalmakat hosszú ideje ültetik át amerikai formátumra, sokszor anélkül, hogy a nyugati néző tisztában lenne vele, hogy amit néz, az valójában adaptáció. Filmek mellett televíziós sorozatokat is átvettek, legutóbb például a Doktor Murphyt adaptálták a dél-koreai Good Doctor című sorozat alapján, de a most a magyar kereskedelmi televíziókban is futó Álarcos énekes című szórakoztató műsor licence is koreai, például.

#10
Az idős sztárok világköri utazását követő vicces Better Late Than Never című varietéműsor eredetije a Grandpas Over Flowers, mely Koreában óriási közönségsikernek örvendett.
#9

NA Somewhere Between  (2017)

dráma | sci-fi | thriller

A sorozat története szerint Laura Price, egy mindenre elszánt édesanya, megpróbálja megváltoztatni a sorsot, hogy megakadályozhassa lánya meggyilkolását. több»

A 2014-es God’s Gift: 14 Days című koreai sorozat szolgált alapötletként.
#8

68 Elrabolt élet  (2009)

dráma | horror | misztikus

Jess, egy nő, akinek élete szürreális fordulatot vesz egy közlekedési baleset után, elveszti férjét Ryan-t és a bátyja kómában esik. A dolgok egyre sötétebbre fordulnak, Roman... több»

Az Addicted című 2002-es koreai film adaptációja.
#7

NA Álarcos énekes  (2020)

Az Álarcos énekes a világ számos országában hatalmas sikerrel futó show-műsor, amely különleges és magával ragadó atmoszféráját a titok, a fantasztikus álarcok, a bennük... több»

Az Amerikában The Masked Singer címmel futó népszerű tévéshow eredetije a koreai King of Mask Singer varietéműsor.
#6

83 Doktor Murphy  (2017)

dráma

Egy ifjú, savant-szindrómában szenvedő orvost, felvesznek egy gyermekorvosi sebészeti központba egy nagy presztizzsel rendelkező kórházba. A probléma abból adódik, hogy... több»

A Good Doctor című koreai sorozat adaptációja.
#5

65 Oldboy  (2013)

akció | dráma | misztikus

Spike Lee provokatív és zsigeri thrillere - csak úgy, mint az eredeti koreai alkotás - egy férfiról (Josh Brolin) szól, akit elrabolnak és 20 éven át fogva tartanak, anélkül,... több»

Kétség kívül talán a legismertebb adaptáció, Park Chan-wook azonos című, kritikai és kasszasiker 2003-as filmjének gyenge adaptációja. Az eredetit a 2000-es évek egyik legjobb filmjeként tartják számon világszerte.
#4

81 Hívatlan vendég  (2009)

dráma | horror | misztikus

Anna és Alex anyja gyanús körülmények között hal meg, a gyász azonban nem az egyetlen bánatuk; amikor apjuk eljegyzi az addig a házuknál dolgozó ápolónõt, örökre véget ér... több»

A Két nővér (A Tale of Two sisters) című koreai horror adaptációja.
#3

dráma | romantikus | vígjáték

Charlie (Jesse Bradford), a félénk és idealista egyetemi hallgató még soha nem volt szerelmes, míg egy napon meg nem menti egy lány életét. A gyönyörű, ám megfoghatatlan Jordan... több»

A Szélvészkisasszony (My sassy Girl) című 2001-es koreai film adaptációja; Jun Ji-hyunt ebben a filmben nyújtott legendás alakítása repítette a népszerűség csúcsára, a film pedig Korea valaha volt legsikeresebb vígjátéka lett abban az évben.
#2

75 Tükrök  (2008)

horror | misztikus

A volt nyomozó próbálja összeszedni magát, és rendbe tenni az életét, ezért egy régi áruházban dolgozik éjjeliőrként. Különös dologra lesz figyelmes, mikor a kihalt... több»

A koncepciót és a történet egyes elemeit a 2003-as Into the Mirror című koreai filmből vették át.
#1

88 Ház a tónál  (2006)

dráma | fantasy | romantikus

A szerelem nem ismer határokat, nem csak térben, de időben sem. Kate (Sandra Bullock) és Alex (Keanu Reeves) a tóparti ház postaládáján keresztül két évnyi távolságból... több»

Eredetije az Il Mare című koreai film, mely 2000-ben készült Jun Ji-hyun és Lee Jung-jae főszereplésével.