Nevetni mindannyian szeretünk. Erre a tényre már a mozgókép hajnalán Louis Lumiére is épített a Megöntözött öntöző című klasszikusában. Ahogyan a filmek hossza később egyre nőtt, úgy alakultak ki a különböző filmes műfajok, és kerültek vászonra a régi színdarabok újragondolt változatban.

A klasszikus, több felvonásból álló komédiák szigorú dramaturgiája mellett azonban megmaradtak a helyzetkomikumra kihegyezett jelenetek, illetve a szellemes szójátékokra, párbeszédekre építő történetek is. Kinek-kinek egyéni ízlése, humorérzéke szerint tetszik egy-egy vígjáték, vagy érez éppen szekunder szégyent.

A vígjátékok napjainkban már szinte minden tabut ledöntöttek. A mai közönség már nem elégszik meg a saját lábában hasra eső komikus bohóckodásaival, sem a csavaros történetben kifigurázott jellemhibák tanulságaival. Túl vagyunk már a politikusokon, köztiszteletben álló személyeken, vagy akár hírhedt történelmi alakokon gúnyolódó történeteken, az altesti poénok köré épített bárgyúságokon, a fogyatékosokon, kisebbségeken viccelődő tahóságokon, és a minden értelmet nélkülöző blődliken.

Az alábbi lista a Hungarovideo vígjátékaiból szemezget, hogy – ahogy Galla Miklós mondta régen – „a közönség nevessen, hanem arasson!” (Jaj!)

#10
Benny Hill szintű poénokra építő bárgyú komédia.
#9

51 Nyári dili  (1985)

(2)

politikai | romantikus | szatíra | vígjáték

Két fiatal tanuló legfőbb célja, hogy tönkretegyék a szomszéd biztosítótulajdonosok életét, és a cél érdekében nem riadnak vissza semmitől sem. több»

Két fiatal gyermeteg nyári ámokfutása a felnőttkor küszöbén.
#8

horror | sci-fi | vígjáték

Frankenstein ük-ükunokája egy amerikai közkórház titkos laboratóriumában tudományos csodára készül: megismétli őse kísérletét, életet akar teremteni. A feladat nem... több»

A korabeli kórházsorozatok és orvoskrimik paródiája, Frankenstein modernizált története köré építve.
#7

romantikus | vígjáték

A Forró rágógumi baráti kör készen áll az újabb élvezetekre. A három fiú, Benji, Hughy és Bobby bár idõsebbek lettek, de a fejük lágya azért még nem nõtt be. A városba... több»

Egy nagy sikerű vígjáték folytatása.
#6
A Hullámlovagok címen bemutatott film három fiatal emlékezetes vakációját meséli el, Leif Garrett főszereplésével.
#5

kaland | road movie | vígjáték

Egy fiatal nő elindul, hogy megkeresse az apját. több»

A Kék Cadillac címen ismertté vált road movie három ifjú szereplője beutazza az Egyesült Államokat, miközben egyikük tisztázni akarja magát egy súlyos vád alól.
#4

68 Sherlock és én  (1988)

(3)

krimi | misztikus | vígjáték

Tudták, hogy a világ egyik leghíresebb detektívje, a pipázó Sherlock Holmes valójában nem volt egy lángész, és a legenda mögött a valódi szürkeállomány Dr. Watson volt? Két... több»

Egy kifordított Sherlock Holmes történet, Michael Caine és Ben Kingsley főszereplésével
#3

47 Keresztmama 2.  (1987)

(1)

akció | krimi | vígjáték

Angie Dickinson továbbra is azon fáradozik, hogy jobb életet biztosítson tizenéves lányának. A trió ezúttal egy politikuson áll bosszút. több»

A fedél nélkül maradt özvegyasszony két lányával bankrablónak áll, hogy közben bosszút álljanak a családfő gyilkosán is.
#2

58 Assault and Matrimony  (1987)

(1) (2)

vígjáték

Silvia és Edgar már régóta házasok, és úgy érzik, tovább már nem bírják elviselni egymást. A válás azonban azt jelentené, hogy el kell adniuk álmaik házát, melyhez azonban... több»

Dögölj meg, kedvesem! Egy kisiklott házasság története, ahol a felek – a másik tudta nélkül – egymás életére törnek. Az asszony a biztosítási pénzre, a férj a házra hajt, de egyik sem bír a másikkal.
#1

82 Űrgolyhók  (1987)

(23) (16)

kaland | sci-fi | szatíra | vígjáték

Szóló Sztár (Bill Pullman), a magányos űrhajós félelmet nem ismerve vág neki újabb kalandjának. Űrutazásában hű társa, a félig kutya, félig ember szerzet kíséri el,... több»

A '80-as évek sci-fi klasszikusai megkapják a magukét. Többek közt a Star Wars (akkor még) trilógia, a Majmok bolygója, A légy, és még egy sor ismerős film egy-egy emlékezetes jelenete köszön vissza, kicsit kicsavarva. Daphne Zuniga, Bill Pullman, John Candy, Rick Moranis és Mel Brooks bolondozása közben még John Hurt is beugrik, hogy újra világra hozzon egy Alient.