Nehéz nem túlzásokban beszélni Robin Williams karrierjéről és hatásáról, amit a komédiára illetve a filmkészítésre gyakorolt. Stílusának szerves része volt a túlzás, gyakran használta játékában. Stand-up előadásai során fénysebességgel repkedtek a poénok, illetve egyik hangból és karakterből a másikba ugrott, mindenféle nehézségek nélkül. Filmszínészként meglepő őszinteséggel és komolysággal volt képes meghatni a nézőket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint alakítása a Good Will Huntingban, amiért Oscar-díjat is kapott.

A színpadon és a kamerák látókörén kívül függőségeivel, illetve depresszióval küzdött. A komikusok irigyelték sikerei miatt és megvetették, mert sok viccet ellopott - amit Williams beismert. Hibáiról nyíltan beszélt, és barátai, illetve közönsége nagyon szerette őt. Következzen hát néhány tény, amit nem biztos, hogy tudtatok róla és meglepően hathatnak, a fenti galériában pedig képekben tekintjük át a pályafutását.

1. Hetente egyszer felhívta Steven Spielberget, hogy felvidítsa őt, miközben a Schindler listájaját forgatta

Nem kérdés, hogy a Schindler listája szívszorító alkotás, ami a történelem egy szörnyű korszakában játszódik, és a rendezőt érzelmileg meg is viselte a munka a filmen. 2018-ban elmondta, hogy Williams egy előre megbeszélt időpontban felhívta minden héten, majd egy 15 perces stand-up előadást nyomott a kagylóba. A rendező hisztérikusan nevetett a vicceken, ami sokat segített a letargia megszüntetésében.

2. Williams szerette volna eljátszani Hagrid szerepét a Harry Potter filmekben

A Harry Potter és a bölcsek köve forgatása során Williams pályázott a jószívű, félig óriás vadőr szerepére, azonban a producerek bevezették a "csak britek" szabályt. Chris Columbus nemet mondott, annak ellenére, hogy a színész személyesen telefonált - de a szabály az szabály.

3. Nem a depressziója, hanem demenciája miatt lett végül öngyilkos

2014-ben, miután kioltotta saját életét, sokan depresszióját okolták, hiszen mindig nyíltan beszélt erről a problémájáról. Viszont mint kiderült, ez csak az egyik ok volt. Williams egy neurodegeneratív betegségben szenvedett, amit Lewy-demenciának is neveznek, és a második leggyakoribb ilyen betegség az Alzheimer-kór után. Tünetei között megtalálhatjuk a mentális állapot ingadozását, hallucinációkat és a motorika károsodását. Családtagjai vallomásai alapján Williams teljesen szétesett a betegség hatására, majd öngyilkossága előtt három hónappal Parkinson-kórt is diagnosztizáltak nála. A demencia csak a halottkém vizsgálata után derült ki. A vizsgálatok alapján dopaminjainak 40%-át elvesztette. Ha nem dönt úgy, hogy önkezével vet véget életének, még legfeljebb három évet élhetett volna, rohamosan romló állapotban.

4. Williamsnek nem tetszett az Aladdin marketingkampánya, ezért a Disney egy Picasso festménnyel engesztelte ki

A 90-es években a színész egy szerepért általában 8 millió dollárt keresett. Viszont az Aladdin esetében beleegyezett, hogy 75 000 dollárért dolgozzon egy feltétellel - hogy nem használják fel a reklámkampányban. Ennek ellenére a Disney felrúgta az egyezséget és több, mint 500 millió dollárt kerestek a filmmel világszerte. Williams ezt nem nézte jó szemmel, és többször is felszólalt a stúdió ellen. A Disney reménykedett benne, hogy egy egymilliót érő Picasso festménnyel megnyugtathatják, ezért küldtek neki egyet. Eric Idle, Williams barátja azt tanácsolta a színésznek, hogy tiltakozásképpen nyilvánosan égesse el a festményt. Végül azonban kibékültek, és a színész visszatért, hogy szinkronizálja a dzsinnt az Aladdin és a tolvajok fejedelme című filmben.

5. Bevallotta, hogy vicceket lopott és fizetett a humoristáknak a poénjaikért

A komikusok körében nagy bűnnek számít egy jellegzetes vicc ellopása, és Robin Williams hírhedt volt ezért - viszont a vélemények megoszlanak, mennyire volt ez szándékos. Egyesek szerint ezért látogatott el klubbokba, de vannak, akik azt állítják, csak magába szippantotta a jó poénokat és improvizációk közben egyszer csak a felszínre törtek. 2010-ben egy interjú során az utóbbit maga a színész is megerősítette. Elmondása szerint véletlenül ismételte meg a vicceket és utólag kapcsolt, hogy nem kellett volna. Amikor többen szembesítették ezzel, végül fizetett ezekért az elszólásokért: "Ó, nem akartam, bocsánat, itt a pénz."

6. Amikor Christopher Reeve kórházba került, Williams meglátogatta és a proktológusának adta ki magát

Reeve egy lovaglás során balesetet szenvedett, és 1995-ben lebénult. Robin az első volt a látogatók között. Reeve egy operáció előtt volt, ami során a koponyát és a gerincet újra összekötötték volna. Williams orvosi köpenyben jelent meg az ágyánál, orosz akcentussal és eltökélt szándéka volt elhitetni a színészzel, hogy ő a proktológusa. Reeve viszonylag gyorsan átlátott a szitán, ennek ellenére majdnem lefordult a székről a nevetés közben - ami jobb, hogy nem történt meg. Williams 2014-es halálát követően a Reeve család egy közleményben megköszönte közreműködését, hiszen az a bizonyos alkalom volt az első, hogy a lebénult színész őszintén nevetett a balesetét követően.

7. Megakadályozta Oprah Winfrey-t abban, hogy nyilvánosságra hozza Nathan Lane szexuális beállítottságát, annak ellenére, hogy a színész még nem állt készen a coming out-ra

Annak idején Williams és Lane együtt dolgoztak. Lane akkor már elmondta a szüleinek, hogy homoszexuális, azonban 1996-ban úgy érezte, a világgal még nem szeretné megosztani. Lane-nek szerepelnie kellett Oprah műsorában, hogy propagálja a filmet, amin dolgoztak és közölték vele, hogy erre a kérdésre márpedig kitérnek majd. Lane képtelen volt elviselni, hogy erről beszéljen a nyilvánosság előtt Oprah-val. A műsorvezető valóban megpróbálta szóba hozni a dolgot, azonban Williams kiszagolta a problémát és egy ügyes húzással azonnal témát váltott, ezzel megmentve kollégáját.

8. A FernGully, az utolsó esőerdő című animációs filmben szinkronszerepet vállalt, azonban a Disney megkérte, hogy ne tegye

A stúdió nem szerette volna, ha a színész szinkronizálja Batty Koda karakterét, hiszen már alapból bosszúsak voltak, mivel Bill Kroyer rendező így is sok tehetséges grafikust csábított el magával a projektre. 1992-ben járunk, és Williams ekkortájt kölcsönözte hangját a dzsinnek az Aladdinból és a két filmet ugyanakkor akarták bemutatni. Williams felháborodott és közölte a stúdió vezetőjével, hogy ez márpedig az ő hangja, és nem állíthatja meg, hogy annak adja, akinek szeretné.

9. Ő volt az egyik utolsó ember, aki élve látta John Belushit

1982 március 4-én Williams meglátogatta Belushit a szállodaszobájában Los Angelesben. Csatlakozott hozzájuk Cathy Evelyn Smith énekesnő és drogdíler is. Jelenléte kellemetlen volt Williams számára, a szoba rendezetlen volt, teleszórva borosüvegekkel. Belushi gitározott egy keveset, majd a beszámolók alapján kokainoztak Williamsszel, de a színész utólag tagadta a vádakat. Belushi később álmos lett, és elmondta a színésznek, hogy ez valószínűleg a nyugtatók miatt van, amiket bevett. Robin úgy érezte, ideje távoznia, viszont előtte meghívta Belushit, hogy látogassa meg a Topanga kanyonban, ahol a farmja volt. Néhány órával később Belushi meghalt túladagolásban.

10. Lányát egy népszerű videójáték-karakterről nevezte el

Zelda Rae Williams 1989-ben született és szülei a Legend of Zelda videójátékban szereplő hercegnő alapján nevezték el. Williams szerint volt egy Nintendója, amin sok-sok órán keresztül játszotta a játékot - ami lehetett az eredeti Legend of Zelda, ami 1987-ben jelent meg az Egyesült Államokban, vagy pedig a The Adventure of Link, ami 1988-ban jutott el az országba. Elmondása szerint sokan megkérdezték, hogy F. Scott Fitzgerald felesége után nevezték-e el, amire a színész mindig azt válaszolta, hogy nem, Zeldáról a The Legend of Zeldából.

dokumentum | életrajzi | vígjáték

Intim portré a világ egyik legnépszerűbb komikusáról. Bemutatja mindazt, amit Robin Williams adott a komédiának és a kultúrának, végigköveti életét és karrierjét. Korábban... több»